INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

wekerle sándor

évforduló

megemlékezés

Fenyves Péter, Mór polgármestere beszédet mond Wekerle Sándor, Magyarország első polgári származású miniszterelnökének szobránál halálának 100. évfordulója alkalmából, szülővárosában Móron 2021. augusztus 26-án.

Tállai András: Wekerle Sándornak is köszönhető a mai erős Magyarország

Infostart / MTI

Wekerle Sándornak is köszönhető, hogy ma egy olyan erős Magyarország tagjai lehetünk, amely nemzetépítő elődei példáját követi - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Fejér megyei Móron, az első polgári származású magyar miniszterelnök halálának 100. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen.

Tállai András hangsúlyozta, hogy Wekerle mindig az egészben és a teljességben gondolkodott, tetteit a közjó szolgálata, az ország fellendítése motiválta, szeme előtt a polgárok általános jóléte lebegett.

Szólt arról, az egykori kormányfő sohasem egyszerű körülmények között kapta meg a kormányrudat, mert "mindig helyzet volt": nehéz gazdasági vagy társadalmi helyzet, háború előtti vagy háborús idők. Wekerle Sándor azonban kiválóan értett hozzá, hiszen 1892 és 1918 között háromszor volt miniszterelnök - tette hozzá az államtitkár.

"Hálásak lehetünk és büszkék, mert nincs minden nemzetnek Wekerléje, nekünk van" - fogalmazott Tállai András.

Felidézte, hogy Wekerle Sándor - a jelenlegi kormányzathoz hasonlóan - előnyben részesítette a hazait.

A hazai termékek preferálása sokak nemtetszését kiváltotta az ő idejében is, ám ragaszkodott ehhez, és a hazait előrébb helyezte a külhoni gazdasági érdekeknél, így olyan márkák indultak világhódító útjukra, mint a Zwack, a Soproni Sörgyár vagy az Egyesült Izzó és Lámpa Rt., amely Tungsram néven vált híressé - fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy Wekerle Sándor teljesítménye, munkabírása egyedülálló volt, gazdasági hozzáértését Európa-szerte elismerték.

Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Magyarország "háromszoros miniszterelnökének" élete összefonódik Mórral.

"Apja német, anyja magyar volt, s az államférfi tetteiben egyesítette a két nép legjobb erényeit" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy

Wekerle Sándor a dualizmus híve volt, ugyanakkor a nemzeti érdekeket képviselte mindenkor, s ezért olykor Ferenc Józseffel is összetűzésbe került.

Intézkedéseiben a magyarság felemelkedését tartotta szem előtt - mondta Tállai András.

Wekerle Sándor, Magyarország első polgári származású miniszterelnöke 1848. november 14-én született a németországi Württembergből származó családban, apja Lamberg gróf móri gazdatisztje volt. Budapesten szerzett jogi diplomát, 1870-től dolgozott a Pénzügyminisztériumban, 1886-tól államtitkárként, egy évvel később a Szabadelvű Párt, a kormánypárt országgyűlési képviselőjévé választották.

1889-től Tisza Kálmán és Szapáry Gyula kormányában volt pénzügyminiszter, Szapáry lemondása után, 1892-ben I. Ferenc József az alig 44 éves Wekerle Sándort nevezte ki kormányfőnek. Hivatali ideje alatt megteremtette az államháztartás egyensúlyát, megszervezte az áttérést az aranyalapú koronára.

1906-ban lett újra miniszterelnök, ezzel egy időben pénzügyminiszter, és egy ideig a honvédelmi és az igazságügyi miniszteri pozíciót is betöltötte. 1910-ig tartott hivatali ideje, a külön osztrák és magyar jegybankra vonatkozó javaslata nem valósult meg, ezért újfent lemondott.

Magyarországon addig egyedülálló módon az első világháború idején, 1917. augusztus 20-án harmadszor is kormányfővé nevezték ki. A súlyos beteg politikus az utolsó magyar király, az 1916. december 31-én megkoronázott IV. Károly felkérésére vállalta el a tisztséget.

Wekerle Sándort a Tanácsköztársaság alatt először fogdában, majd szanatóriumban, túszként őrizték. 1921. augusztus 26-án, éppen 100 éve hunyt el.

Nyitókép: Wekerle Sándor, Magyarország első polgári származású miniszterelnökének szobra szülővárosában Móron 2021. augusztus 26-án. MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018