eur:
393.47
usd:
368.3
bux:
66071.78
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Facebook/Kásler Miklós/HírTV

Kásler Miklós a harmadik oltásról és a delta variánsról is beszélt

Három kulcsmozzanata vezetett oda, hogy második napja nem volt halálos áldozata itthon a járványnak, 100 alatt van a kórházban ápolt betegek száma - mondta a tárcavezető a HírTV-ben.

Azután adott interjút az emberi erőforrások minisztere a tévécsatornának, hogy az országban már több mint 5,5 millió oltást beadtak, és ennek nyomán életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata – egyebek mellett (néhány kivétellel) megszűnik szombattól a kötelező maszkviselés. A pontos intézkedésekről ITT írtunk.

A jó hazai helyzethez (második napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak, 100 alatt van a kórházban kezeltek száma) vezető három kulcsmozzanat közé sorolta az emberi erőforrások minisztere a kormány vakcinációt gyorsító lépéseit, azt, hogy a magyarok jelentős része be akarta oltatni magát, és hogy az egészségügyi dolgozók elképesztő teljesítményről, kitartásról, önfeláldozásról tettek tanúbizonyságot, heroikus küzdelmet folytatva.

A későbbieket az fogja meghatározni, hogy az átoltottság tömegességét lehet-e még növelni itthon, illetve jönnek-e olyan vírustörzsek, amelyek új tulajdonságokkal rendelkeznek.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes friss mérések szerint a kínai oltások után nem mindig termelődik ellenanyag (akár T-sejtes sem), Kásler Miklós azt mondta, másfél hónapja indult a magyar kutatás, hogy meghatározzák a sejtes és az antitestes immunitást mind az öt itthon használt vakcinánál. Amíg ennek az eredménye nincs meg, addig nem lehet az eredményekről és azok kritikájáról sem beszélni. Büntetőjogi kategóriának érzékeli orvosként, ha az ellenzék elbizonytalanítja az oltás felvételével kapcsolatban az embereket. Magáról az említett mérésről nem beszélt, de úgy érzi, a szakemberek helyébe lép az ellenzék egyes állításokkal.

A harmadik oltás szükségességéről (általában) nincs még elég ismeret, nincs erről konszenzus az orvosok között. Kásler Miklós a maga részéről a magyar járványügyi szakemberek és klinikusok véleményét fogja figyelembe venni. Amikor aktuálissá válik, rögtön tájékoztatják a közvéleményt. "Jelen pillanatban ez nem aktuális - akkor válik azzá, ha megjelenik Magyarországon egy olyan variáns, amely megkerüli a kialakult védettséget, vagyis olyan a beteg állapota, mintha nem kapott volna vakcinát" - mondta a miniszter. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy

egyetlen oltás sem nyújt száz százalékos védelmet - jelenleg száz oltott emberből három-négy fertőződik meg újra az adatok szerint.

Európa jelentős részén megjelent a delta (indiai) variáns, amely a britnél (alfa) 40-50 százalékkal gyorsabban terjed, számos esetben 18 éven aluliakat fertőz meg, és a betegség lefolyása több esetben súlyos. "Ezért szigorít Anglia, Németország szinte a pánik széléről kommunikál erről a helyzetről,

Horvátországban is elég súlyos a helyzet

és sok más helyen is".

Magyarországon eddig "sporodikusan" (elszórtan) fordultak elő delta variánsos megbetegedések, de senki sem tudja megmondani, hogyan alakul ez a helyzet a jövőben - hangsúlyozta.

A 12-18 évesek szüleinek egyértelműen javasolja az oltás felvételét, a kisebbeknél még nincs “evidenciaszintű” bizonyíték, a magyar szakemberek pedig nem döntenek a saját szakállukra az oltás engedélyezéséről.

Végezetül Kásler Miklós hangsúlyozta, "a magyar egészségügy egyetlen pillanatra sem ingott meg, legfeljebb egy-egy tévedés fordulhatott elő, ez a magyar egészségügyet egyáltalán nem jellemezte, bármilyen nemzetközi összehasonlításban a kollégák jelesre vizsgáztak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×