eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Global economy recovery after Covid 19 vaccines. Hands of a researcher in medical gloves takes shot from Coronavirus Vaccine vial by needle syringe with graphic stock index chart rising up. Banner.
Nyitókép: Getty Images

Elértük az 5,5 millió beoltottat: így változik az élet szombattól

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérésével. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, és megnéztük, milyen ritmusban közelítettük és értük el a mérföldkövet.

„A beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Szombattól nem kell maszk!” – jelentette Facebook-oldalán a kormány pénteken valamivel 17 óra előtt.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos központi tájékoztató oldalon cikkünk megjelenésekor még nem jelent meg az információ. (Kicsivel később közölte az oldal.)

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy még aznap meglehet az 5,5 milliomodik beoltott.

A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba.

A napi adatokban jelentett számok szerint így közelítettünk a héten a 5,5 millió beoltotthoz

Új első oltások száma Az összes beoltott száma
Hétfőre (péntektől a teljes hétvégén) ~13 ezer 5 468 205
Keddre 9200 5 477 405
Szerdára 9109 5 486 514
Csütörtökre 7095 5 493 609
Péntekre 2279 5 495 888
Péntek délután 4112 5 500 000

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló – 365/2021. (VI. 30.) –kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ennek értelmében, 5,5 millió beoltott után:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (ott már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló és a távolságtartási szabály).

  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

A koronavirus.gov.hu emlékeztet, a korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról. Egyben arra is felhívják a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában és jelen van Magyarországon is. A betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. Mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×