eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Sok a potyautas a bankok szerint a hitelmoratóriumban

A konstrukció jövőjéről, a lakáspiac várható újdonságairól, a vállalkozásoknak szóló Növekedési Hitelprogram megszűnése utáni hitelkonstrukciókról, a személyi hitelek piacának lehetséges berobbanásáról is szó volt a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján.

Orbán Viktor szerdai bejelentése szerint szeptemberig hosszabbítja meg a kormány a törlesztési moratóriumot, a Nagy Márton által este elmondottakból pedig az is kiderült, hogy ez nem augusztus, hanem szeptember végét jelenti, és októbertől lépnek életbe az új szabályok.

A Portfolio konferenciáján Zolnai György (Raiffeisen) elmondta: megítélésük szerint

10-ből 9-en potyautasok a törlesztési moratóriumban,

ezért csak egy nagyon szelektív meghosszabbítást támogatna. Simák Pál (CIB) szerint a moratórium nemcsak hosszú Magyarországon, hanem a legkedvezőbb egész Európában. Rontja a bankok jövedelmezőségét és mérlegét is, hiszen egyre több céltartalékot kell képezni. Guy Libot (K&H) kiemelte: a KBC piacainak többségein már véget ért a törlesztési moratórium, és csak marginális arányban váltak a hitelek nem teljesítővé. Tátrai Bernadett (Fundamenta) felidézte: a lakáshitelek esetében hagyományosan alacsonyabb a nem teljesítő hitelek aránya, mint a fogyasztási oldalon, és a Fundamentánál a kezdeti magasabb igénybevétel után sokan kijelentkeztek a moratóriumból. Fokozatos kivezetést támogatna.

A konferencián elhangzottak szerint a követeléskezelési kerekasztal résztvevői 2022 közepéig meghosszabbított törlesztési moratóriumra, 5-10 százalék közé emelkedő nem teljesítési hitelarányra számítanak a moratórium után, továbbá kisebb csomagokban vagy keretszerződések alapján eladott követelésekre a piacon.

A vállalkozások új forráshoz juthatnak

A Növekedési Hitelprogram lejárta után átalakul a Széchenyi-kártya programjai, az új, most bejelentett és ismertetett "go" termékei között a következő hiteltermékek találhatók meg:

  • Széchenyi-folyószámlahitel: 100 millió forint felső határig, 2 éves futamidővel 0,1 százalékos fix kamattal megy
  • Széchenyi-kártya forgóeszközhitel: ez a "likviditási hitel go", ez egy 3 éves termék, 250 millió forintos felső határig, szabadon felhasználható, szinte minden hitelcélra - akár hitelkiváltásra is
  • Széchenyi beruházási hitel: 1 milliárd forintos felső határ, 0,5 százalékos kamat a 10 éves futamidőre, a hitelcél bármi lehet, amit az újraindítási akciótervben a kormány meghirdetett (például ingatlanvásárlás, gépjárműbeszerzés, hitelkiváltás, kifektetés, üzletrészvásárlás, generációváltás)

Emellett a Széchenyi Lízing Program, 0,5 százalékos fix kamattal szeptember 1-jén indul el, és szintén ekkor startol az uniós pályázatokhoz szükséges Széchenyi Önerőkiegészítő Hitel is.

Fogyasztási hitelek - robbanás is jöhet a piacon

Már idén, de legkésőbb jövőre helyreállhat a fogyasztási hitelezés volumene a koronavírus előtti szintre Magyarországon.

Nehéz év volt mindenki számára a tavalyi, megtorpanást hozott a fogyasztási hitelezésben a koronavírus-válság, de már májusban visszatértek a járvány előtti szintekre. Nőtt az online hitelfelvevők aránya, és akik hozzászoktak ehhez, azok a digitális megoldásoknál maradtak – mondta Florova Anna (OTP). Az online átlagos hitelösszegekben 70%-os növekedést látnak. A pandémia alatt csökkent, most viszont nő az átlagos hitelösszeg, utóbbit a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek megjelenésének tulajdonítja.

Fábián Gergely (MNB) kiemelte a hitelezéshez való óvatosabb lakossági hozzáállást. Szerinte ezt mutatja, hogy az átlagos hitelméret lement 1,5 millióról 1,2 millióra,

a medián hitelfelvevői jövedelem 230 ezerről 250 ezerre ment fel,

az átlagos JTM pedig 33 százalékról 30 százalékra csökkent.

Környezetvédelem és lakáspiac

Az MNB dolgozik egy Zöld Otthon Programon, amellyel környezetvédő módon támogatná a lakásberuházásokat - mondta el Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A program részleteit a következő hónapban ismertethetik.

Lakásárak és lakáshitelezés 2021-ben

Somogyi Péter (Budapest Bank) elmondta: elemzéseik szerint nem lesznek olyan ingatlanár-változások, mint a 2013-14-es időszakban, 2-4%-os emelkedést változást várnak. Komoly visszarendeződés aligha lesz, inkább a mérsékelt áremelkedés várható. Kormos Zoltán (OTP) úgy látja,

visszaesés volt tapasztalható a pandémia alatt, de most folytatódik az áremelkedés, igaz, a korábbinál moderáltabb ütemben.

Morafcsik László (Fundamenta) ingatlanár-növekedést vár, ez látszik már az építőanyagok árának növekedéséből, illetve abból, hogy bizonyos szektorok növekedése igencsak jelentős volt, mint például a balatoni nyaralók.

Somogyi Péter (Budapest Bank) úgy látja, az ügyfelek nem akarják és nem is tudják teljesen online intézni a jelzálog-hitelezést. Hozzátette: ahogy a TV "nem nyírta ki" a mozit, sem a Youtube a TV-t, a digitális tanácsadás sem fogja teljesen megszüntetni a személyest.

A felújítási hitellel kapcsolatban Ralf Cymanek (Raiffensein) azt mondta, hogy ezek a termékek viszonylag alacsony marzzsal működnek, a bankok nem ebből fognak meggazdagodni. Sándorfi Balázs (Bankmonitor) úgy látja, nem lehet 6 millió forintból felújítani egy budapesti lakást, sok esetben inkább információ-szerzés volt az igény. Az OTP-nél úgy tapasztalták, a kamatok változása miatt egyre profitábilissá vált a hitel, egyébként elsősorban vidéki ingatlanokra veszik fel. Hosszabb távon 10-12 milliárd forintos havi szerződéskötésre fog beállni, de jelenleg az egyik legjobb lakástámogatási terméknek gondolják.

További érdekességek a konferenciáról

Balogh Péter, az MKB Bank ügyvezető igazgatója:

Növekedési Kötvényprogram révén a magyar vállalatok régiós szinten is alacsony kötvényfinanszírozási aránya 2020-ra megnőtt, 1 százalék alatti összegről kellett feljebb emelkedni, bár még továbbra is a bankhitel dominál.

Nem tudni még, hogy a program mikor fut ki, fog-e hosszabbítani az MNB, jelenleg az 1150 milliárd forintnyi keretből alig 15 százalék a szabad keret. Az MKB Bank szervezőként és befektetőként is az élenjáró szereplők között található.

Bertalan Sándor, a Takarékbank ügyvezető igazgatója:

A Takarékbank részvételével a Magyar Bankholding 2020. december 15-én kezdte meg a tényleges működését – 2,2 millió lakossági ügyféllel, 35 ezer vállalati ügyféllel, 824 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 3787 milliárdos hitelállománnyal és 5414 milliárdos betétállománnyal.

Az NHP-hitelekben és GHG kezességvállalási állományában is 30%-os arányt képviselnek a Magyar Bankholding által folyósított hitelek.

Egerszegi Ádám (Takarékbank):

A Magyar Bankholding nemcsak megkerülhetetlen piaci szereplő lesz, de számos, eddig nem látott újdonságot is be fog vezetni a magyar banki szolgáltatások piacára. Egyetértett azzal, hogy a 2020-as kockázati költségek idén nem jönnek vissza, és üzletileg is jók a kilátások.

Kisgergely Kornél, az MFB főigazgatója:

2020-ban az MFB 1195, a teljes csoport 2223 milliárdos kötelezettséget vállalt, az elmúlt 10 év legsikeresebb éve volt a tavalyi számukra. Idén folyatják az aktivitást: május végéig már a 615 milliárd forintot is meghaladta a finanszírozási tevékenységük,

Idén március 8-án bevezettek egy hiánypótló terméket, a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt a legsérülékenyebb szektorban működő cégek számára. Több mint 55 milliárdnyi lekötött keretösszegnél és mintegy 6800 vállalkozás befogadott hitelkérelménél tartanak, az átlagos hitelösszeg 8,7 millió forint,

A nagyobb vállalkozásokat és projekteket támogató Növekedési Garanciaprogramra eddig 110 milliárd forintnyi kérelem érkezett, mintegy felére született már szerződés.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×