eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Miniszterelnöki szja-bejelentés: itt vannak a részletek

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: 2022 elején visszakaphatják a gyermekes családok az idén befizetett szja-jukat, ha 5,5 százalék felett lesz a GDP növekedése. Gazdaságpolitikai tanácsadója az este folyamán ismertette az intézkedés részleteit is.

Orbán Viktor bejelentése nyomán az Infostart is megírta, hogy valószínűleg tartható az 5,5 százalékos növekedés és hogy mennyit jelenthet mindez a családoknak, ám számos részlet még ismeretlen volt.

Most már többet tudni, ugyanis Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 szerda esti műsorában újabb részleteket árult el. Kiderült: körülbelül 1,1 millió családról van szó, de mindkét szülő visszakapja az adóját, így mintegy 1,5 millió kereső érintett.

"Melyik" szja számít?

Maximum 800 ezer forint kapható vissza, ez az éves átlagbér adótartalma - két kereső esetén pedig 1,6 millió forint jár vissza - idézte Nagy Márton szavait a Portfolio.

Ez fontos bejelentés, ugyanis korábban nem lehetett tudni, hogy az érintett munkavállalók az elméletben fizetendő éves szja összegét kapják vissza 2022 első hónapjaiban, vagy a kedvezményekkel csökkentett, valójában befizetett összeget. Úgy tűnik, az előbbi eset áll fenn, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a ténylegesen fizetett szja. A Portfolio értékelése szerint azt mondhatjuk, hogy 1,5 millió ember egyszeri jövedelemtranszferhez jut.

Mindenkinek jár?

Az is kérdéses volt, hogy vajon lesz-e felső kereseti határ vagy mindenki visszakap pénzt? Ez most még nem derült ki, de az igen, hogy az átlag fölött keresők is kaphatnak pénzt, Nagy Márton ugyanis a következőket mondta: ha valaki például 1,5 millió forintot keres havonta, akkor annak az adótartalma több, mint a maximálisan visszakapható 800 ezer forint, de ő ebben az esetben is csak legfeljebb 800 ezer forintot kaphat vissza.

A miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója arról is beszámolt: a kormány célja, hogy a beruházási ráta 25 százalék felett maradjon. Ez érinti a háztartásokat, a vállalatokat és az állami szektort is. Amikor újranyitunk és az újraindítás megkezdődik, akkor a vállalkozók is újragondolják a jövőjüket, most nézik meg, mit akarnak bővíteni. Ehhez adunk vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokat - részletezte az újabb gazdaságösztönző eszközt. A kormány és az MKIK együttműködésére, a Széchenyi Kártya Programokra alapoztak - az új, 4 plusz 2 programról itt írtuk meg a tudnivalókat.

Úgy vélte, az állami munkahelymegtartó támogatások nyomán gyors lesz a foglalkoztatás visszaépülése, kétszer ötvenezer új munkahely teremtése a cél - vázolta a terveket.

A minimálbéremelésről azt mondta: ha meg tudnak egyezni 200 ezer forintos összegről a jövő év elején, akkor az nagy eredmény, de ha két év múlva jön ez el, akkor az is fontos.

Még szó esett az államháztartási hiány csökkentésének szükségéről is. Nagy szerint a gazdaság újraindítása elsőbbséget élvez, ezért óvatosan kell csökkenteni a hiányt. "Ha hamarabb tesszük meg a hiány csökkentését, akkor törékennyé tesszük a gazdaság kilábalását" - húzta alá.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×