eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Miniszterelnöki szja-bejelentés: itt vannak a részletek

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: 2022 elején visszakaphatják a gyermekes családok az idén befizetett szja-jukat, ha 5,5 százalék felett lesz a GDP növekedése. Gazdaságpolitikai tanácsadója az este folyamán ismertette az intézkedés részleteit is.

Orbán Viktor bejelentése nyomán az Infostart is megírta, hogy valószínűleg tartható az 5,5 százalékos növekedés és hogy mennyit jelenthet mindez a családoknak, ám számos részlet még ismeretlen volt.

Most már többet tudni, ugyanis Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 szerda esti műsorában újabb részleteket árult el. Kiderült: körülbelül 1,1 millió családról van szó, de mindkét szülő visszakapja az adóját, így mintegy 1,5 millió kereső érintett.

"Melyik" szja számít?

Maximum 800 ezer forint kapható vissza, ez az éves átlagbér adótartalma - két kereső esetén pedig 1,6 millió forint jár vissza - idézte Nagy Márton szavait a Portfolio.

Ez fontos bejelentés, ugyanis korábban nem lehetett tudni, hogy az érintett munkavállalók az elméletben fizetendő éves szja összegét kapják vissza 2022 első hónapjaiban, vagy a kedvezményekkel csökkentett, valójában befizetett összeget. Úgy tűnik, az előbbi eset áll fenn, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a ténylegesen fizetett szja. A Portfolio értékelése szerint azt mondhatjuk, hogy 1,5 millió ember egyszeri jövedelemtranszferhez jut.

Mindenkinek jár?

Az is kérdéses volt, hogy vajon lesz-e felső kereseti határ vagy mindenki visszakap pénzt? Ez most még nem derült ki, de az igen, hogy az átlag fölött keresők is kaphatnak pénzt, Nagy Márton ugyanis a következőket mondta: ha valaki például 1,5 millió forintot keres havonta, akkor annak az adótartalma több, mint a maximálisan visszakapható 800 ezer forint, de ő ebben az esetben is csak legfeljebb 800 ezer forintot kaphat vissza.

A miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója arról is beszámolt: a kormány célja, hogy a beruházási ráta 25 százalék felett maradjon. Ez érinti a háztartásokat, a vállalatokat és az állami szektort is. Amikor újranyitunk és az újraindítás megkezdődik, akkor a vállalkozók is újragondolják a jövőjüket, most nézik meg, mit akarnak bővíteni. Ehhez adunk vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokat - részletezte az újabb gazdaságösztönző eszközt. A kormány és az MKIK együttműködésére, a Széchenyi Kártya Programokra alapoztak - az új, 4 plusz 2 programról itt írtuk meg a tudnivalókat.

Úgy vélte, az állami munkahelymegtartó támogatások nyomán gyors lesz a foglalkoztatás visszaépülése, kétszer ötvenezer új munkahely teremtése a cél - vázolta a terveket.

A minimálbéremelésről azt mondta: ha meg tudnak egyezni 200 ezer forintos összegről a jövő év elején, akkor az nagy eredmény, de ha két év múlva jön ez el, akkor az is fontos.

Még szó esett az államháztartási hiány csökkentésének szükségéről is. Nagy szerint a gazdaság újraindítása elsőbbséget élvez, ezért óvatosan kell csökkenteni a hiányt. "Ha hamarabb tesszük meg a hiány csökkentését, akkor törékennyé tesszük a gazdaság kilábalását" - húzta alá.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×