eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Hableány-katasztrófa: nem fizet a Viking Sigyn tulajdonosa, ezért Svájcban perlik be

Miután a Hableány-katasztrófát okozó Viking Sigyn szállodahajó üzemeltetője tárgyalni sem hajlandó a kártérítésről, a magyar hajó kapitányának családja kártérítési pert indít a svájci bíróságon a Viking AG ellen.

Gulyás Krisztián, aki a Hableány-hajóbaleset büntetőperében sértetti képviselő, svájci bíróságon perli be a Viking AG-t az katasztrófában elhunyt magyar hajóskapitány családja nevében, mivel a cég nemhogy kártérítést fizetni nem hajlandó, de még csak tárgyalni sem akar róla – értesült a Magyar Nemzet.

2019. május 29-én, 21 óra 9 perckor a 2500 tonnás Viking Sigyn előzés közben maga alá gyűrte és pillanatok alatt elsüllyesztette a mindössze 50 tonnás Hableány sétahajót. A kisebbik hajón utazók közül 24 dél-koreai felnőtt és egy gyermek, valamint a hajó kapitánya és matróza meghalt. Egy dél-koreai nő a mai napig nem került elő.

A büntetőper még folyamatban van, de a 2019. július 23-án elkészült összevont szakértői vélemény egyértelműen megállapítja, hogy a Viking Sigyn hajóvezetője nem mérte fel, hogy a rendelkezésére álló tér- és távköz nem elegendő arra, hogy az előtte haladó hajót megelőzze a Margit hídig. A baleset miatt megvádolt ukrán hajóskapitány azonban nem vállal felelősséget a történtekért, és tagadja, hogy hibát követett volna el.

„A kártérítési perben a Viking, illetve a Viking biztosítója nem érezte szükségét még annak pillanatnyilag, hogy akár csak bármilyen kárelőleget folyósítson a károsultaknak” – mondta korábban Borbély Zoltán ügyvéd, és kollégája, Gulyás Krisztián is megerősítette ezt. Mint fogalmazott, a büntetőperben, amely szorosan összefügg a kártérítési eljárással, a bíróság előtt a védelemnek az az egyetlen taktikája, hogy húzza az időt.

A hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft.-t képviselő ügyvéd, Sógor Zsolt szerint is 100 százalékban a Viking Sigyn kapitánya vétkezett az ügyben, ezért 100 százalékban a Viking AG üzemeltetője és biztosítója felel az okozott károkért. Az ügyvéd magyar bíróságra vitte a kártérítés ügyét, és azért is fontos a felelősség kérdésének tisztázása, mert a koreai áldozatok hozzátartozói 4,5 milliárd forintot követelnek a balesetben érintett két hajótársaságtól.

Minden Infostart-cikk a Hableány-balesetről itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×