eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Április 8-ig maradnak az intézkedések, 19-én nyitnak az iskolák

A Magyar Közlönyben megjelentek a részletek arról, amit a kormány és az operatív törzs pénteken bejelentett.

A kormány az operatív törzs javaslatára a védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A határellenőrzés is április 8-ig hosszabbodik meg.

Egy másik rendeletben azt rögzítették, hogy

amint megkapta 2,5 millió ember az első oltást, úgy este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete, a vége pedig továbbra is 5 órakor lesz.

A szolgáltatásokra vonatkozó védelmi intézkedések megszűnnek, vagyis megnyithatnak a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló üzletek.

  • Az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között nem lehetnek nyitva.
  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Nem számítanak bele a létszámba a 14 év alattiak, a 65 év felettiek segítője és a fogyatékossággal élők segítője.

Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.

Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy a (4)–(6) bekezdés szerinti számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.

Az intézkedések betartásáról az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője, ha pedig az üzlet bevásárlóközpont területén található, a pláza üzemeltetője, illetve vezetője is köteles gondoskodni. Feladatuk, hogy

a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,

  • a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,
  • az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen,
  • a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

A kormány felkéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát és a népegészségügyi szerveket olyan további ajánlások kidolgozására, amelyek a járványügyi védekezést elősegítik.

A várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Az intézkedések betartását a rendőrség, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzik. A büntetés 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, emellett a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.

Oktatás

A Magyar Közlönybe rendelet jelent meg n „a köznevelési intézményekben és a szakképző intézményekben rendes oktatásra történő visszatérésről és óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésről” címmel.

Április 19-étől a köznevelési intézmények – az óvoda kivételével – és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.

Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünetet megszüntetik.

A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×