eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor bejelentette: nyitva maradnak a bölcsődék, hétfőn még a virágboltok is

A boltok közül azok maradnak nyitva, "amelyek az élethez kellenek" - fogalmazott Orbán Viktor a korlátozások részleteinek bejelentésekor péntek reggel.

Amint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rövidre szabott Kormányinfón csütörtökön megígérte, Orbán Viktor pénteken - az operatív törzs ülésén való részvételt követően - a Kossuth rádióban beszélt a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt szükségessé vált intézkedések részleteiről. A TELJES INTERJÚ ITT HALLHATÓ.

(A már csütörtökön bejelentett korlátozásokról, az óvoda-, iskola- és üzletzárról, valamint a szolgáltatások átmeneti leállításáról és az általános maszkviselési kötelezettségről itt olvashat részletesebben.)

A kormányfő elmondta, "nem volt más választás, ezek járványügyi szakkérdések", a szakemberek egyértelműen fogalmaztak,

"tragédia lesz, ha nem lépünk".

Fenntartásokkal közelített afelé, hogy zárni kell a nyitásért, de elfogadta végül ezt az érvelést.

A részletezni ígért további korlátozásokról elmondta:

  • bölcsődék: még nem zárnak be
  • szolgáltatások: "ami az élethez kell, annak kell mennie", a kerti munkákhoz szükséges boltok is nyitva tarthatnak, a virágosoknak kedden kell bezárniuk
  • az állami és önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március egészére elengedik a bérleti díjat
  • a bértámogatást mindenkire kiterjesztik, akit érint a mostani zárás, egész március hónapra. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket.
  • utazási korlátozások: a luxusvakációkat el kell halasztani, mert az utazók hazahozhatnak eddig ismeretlen mutánsokat, "ez több esetben megtörtént már".

A pontos részletek - a korábbi ígéretek szerint - pénteken a Magyar Közlönyben jelennek meg.

Kórházak: 15-20 ezer ember ellátására lehet szükség

De bírja-e majd a terhelést az egészségügy?

"Az operatív törzs üléséről jövök, egész reggel ezzel foglalkoztunk. A táblázat szerint húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk elérni, június elejére tudunk beoltani mindenkit" - mondta, de a kórházak drámai kihívás előtt állnak.

A napi járványadatok ismertetéseként elmondta,

  • 6369 új fertőzöttet azonosítottak
  • 143-an meghaltak
  • 677 ember lélegeztetőgépen
  • 6877 ember van kórházban, de ez felmehet 15-20 ezerre is, emiatt lehet, hogy még a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába, ezen a terven dolgoznak most is.

"Tragikusnak" nevezte az EU-s oltásellátását, miközben az orosz és a kínai oltások lényegében időben és megfelelő mennyiségben érkeznek szerinte.

Brüsszel

Irigyli a baloldal problémáit, amely szerinte a vírus helyett a kormánnyal harcol, de érti, hogy azt mondja az ellenzék, amit "Brüsszelből" diktálnak.

"A baloldal úgy gondolja, hogy Brüsszelt képviseli Magyarországon, régen ugyanez volt Moszkvával" - ecsetelte.

Egyik este jogászként is áttekintette az EU és a vakcinaszállítók közti szerződéseket,

úgy érzi, ezek gyenge minőségű szerződések, amelyeket "Brüsszel tárgyalt ki". "Egy ügyvédbojtárt elég hamar elbocsátanának egy ilyen szerződésért" - jegyezte meg.

"Megkötötték a szerződéseket, majd nem jön a vakcina, ez a helyzet" - kommentálta a történéseket Orbán Viktor.

Szólt még - pártelnökként - az Európai Néppárt és a Fidesz elmérgesedett viszonyáról is.

"Nem érdekel egyetlen európai politikus lelkiállapota sem, mindenki birkózzon meg a sajátjával, (...) hajrá, Weber úr!"

"Technikai kérdésnek" nevezte, hogy a Fidesz még bent van az Európai Néppártban, "az útjaink lényegében elváltak",

erről Orbán Viktor a német kormánypárt CDU új, fiatal, katolikus elnökét is tájékoztatta.

A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a fő felelős magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de a kormányfő megfogalmazása szerint "jól állja a sarat".

Az új európai demokratikus jobboldal jövőjével kapcsolatban eddig két olasz és egy lengyel párttal egyeztetett - utalt az ezzel kapcsolatos csütörtöki írására. Az alapvetések a migrációellenesség és a keresztény európai hagyomány megvédése, valamint a család fogalmának megvédése lesznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×