eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb szigorítások: ezt jelentheti be még Orbán Viktor

A Kormányinfón Gulyás Gergely jelezte, a kormány még további védelmi intézkedésekről is dönthet.

Csütörtök délelőtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette a legfrisebb járványügyi korlátozásokat, de jelezte, a kabinet ülése még nem ért véget, nem mindenről döntött, és amiről nem, arról pénteken tesz bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Ismertté vált egyebek között, hogy

  • az óvodákat és az iskolákat bezárják április 7-ig
  • az üzleteket március 8-tól március 22-ig, kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút
  • március 8-tól 22-ig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magán-egészségügyi szolgáltatások
  • a konditermek is bezárnak, az igazolt sportolók eseményei zárt kapuk mögött lehetnek
  • a parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges
  • a maszkhasználat mindenhol kötelező
  • szigorítodik a határátlépés

Maradt azonban néhány kérdés, amelyről dönthet a kormány, és beszámolhat majd róla a miniszterelnök.

Ilyen lehet például a kijárási korlátozás kiterjesztése: jelenleg este nyolc és hajnali öt óra között van kijárási tilalom, de több környező országban is érvényben vannak további korlátozások, például a megyék vagy járások közötti közlekedés tilalma. Az is elképzelhető, hogy a kijárást napközben is korlátozzák.

Emellett felvetődött, hogy szigoríthatják a maszkviselést: a szlovák példa alapján itthon is kötelezővé tehetik az FFP2-es maszkok viselését zárt térben.

Egyelőre nem ismert a digitális oktatásra való átállás rendje, ennek a részleteit is ismertetni kell, és azt sem tudni, hogy milyen ügyeleti rendszert vezetnek be azoknak, akik nem tudják megoldani általános iskolás vagy óvodás gyermekük felügyeletét. Aztán kérdés, hogy a bölcsődések járhatnak-e továbbra is közösségbe, illetve hogy lesz-e ügyelet azoknak, akik nem tudják megoldani a gyerekfelügyeletet.

A szolgáltatások korlátozásának a részletei is érdekesek lehetnek, például leáll-e az éttermi házhozszállítás, marad-e az elvitel az éttermekből, és az is kérdés, hogy mi lesz az állami egészségügyben, mely ellátások korlátozására lesz szükség. Az állami szolgáltatások helyzete is kérdéses, működnek-e a bíróságok, az okmányirodák, kormányhivatalok, más ügyfélszolgálatok.

Az üzletek bezárása kapcsán kérdéses, hogy például a piacok nyitva lesznek-e, mi lesz a postákkal, kinyitnak-e a bankfiókok. Működhetnek-e az autószervizek, nyitva lesz a virágbolt nőnapon – ezek is mind válaszra várnak. (Időközben kiderült, hogy a kaszinóknak be kell zárniuk, de a dohányboltok és a benzinkutak nyitva maradhatnak.)

Nem került szóba most, hogy visszatér-e valamilyen formában a tavalyi idősidősáv.

Az is válaszra vár, hogy mi lesz az istentiszteletek, az esküvők és a temetések sorsa a következő két hétben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×