eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Operatív törzs: elmarad a hétvégi oltási kampány azoknak, akik SMS-t kaptak

Ezt György István, az oltási munkacsoport vezetője jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, van már olyan variáns, amely ellenáll a most használatban lévő oltásoknak.

Komoly feladat várt a pénteki online sajtótájékoztatón az operatív törzsre, tisztáznia kellett ugyanis, mi lesz a csütörtökön a hétvégi oltási kampányra kiértesített 74 ezer, 18 év fölötti, de nem idős krónikus beteggel, akiket várná a félretett AstraZeneca oltás.

(A napi járványadatokról itt olvashat.)

György István, az oltási munkacsoport vezetője kijelentette, a dezinformációk ellenére az e hétre tervezett oltási program a tervek szerint halad, a jogosultak 10,9 százalékát már beoltották Magyarországon.

Most a következő oltások beadására van lehetőség:

  • 114 ezer Pfizer-vakcina
  • 40 ezer Moderna-oltás
  • 250 ezer Sinopharm.

Az SMS-alapú oltáskampányról ezt követően beszélt "adatszinkronizációs probléma miatt".

Az érintettek később újabb SMS-t kapnak, amiben elnézést kérnek tőlük, majd új időpontot az oltásra.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az oktatás leállításáról szólt, az általános iskolák első iskolai oktatási napja a húsvéthétfő utáni kedd lesz a tervek szerint.

"Sem az iskolában, sem az óvodában nem szervezünk ügyeletet, a mostani leállás egy célzott, nem több hónapra szóló, hanem rövid időszak" - mondta még.

A gyermekétkeztetés elvitellel és kiszállítással lesz hozzáférhető.

A gimnáziumi felvételikkel kapcsolatban elmondta, az érintettek számára azt javasolják a gimnáziumoknak, hogy helyezzék a felvételit át az online térbe, senkit nem érhet hátrány a pótfelvételi eljárás során a járvány miatt.

Kérte a pedagógusokat, hogy regisztráljanak oltásra.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő a rendőri intézkedések adatait ismertette:

  • 200-nál is több maszktalan emberrel szemben intézkedtek
  • 436-an sértették meg a kijárási korlátozásokat egy nap alatt
  • 16 415 karanténellenőrzés történt, mobilon 4073 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt mondta, az adatok mindenütt romlanak, nálunk is, "napról napra exponenciálisan nő a regisztrált fertőzöttek száma".

Kérte, "ne legyen kontaktus", amennyire csak lehet.

"Napról napra nő a mutációk száma, amit detektálnak a világban. Járványügyi szempontból is másképpen viselkednek, mint a korábban ismert vírus" - részletezte.

"Leírtak már az oltásokkal szemben ellenálló variánst is"

- figyelmeztetett, de az oltást gyártó cégek folyamatosan ellenük is dolgoznak.

Felszólították a háziorvosokat arra, hogy a legidősebbekkel kezdjék az oltást, "szépen halad az oltás" náluk, amihez gratulált.

"432 ezer főnél már befejezték a védőoltást, és 432 száz év feletti, oltott személy van már Magyarországon" - újságolta a tisztifőorvos.

Kérte ugyanakkor, hogy

a "várótermekben való ücsörgést" mindenki kerülje el,

a maszkviselésre pedig mindenki figyeljen oda minden helyszínen.

Bejelentette még azt is, hogy

a favipiravir a járóbeteg-szakellátásban is alkalmazható lesz.

Örömteli hírként beszámolt arról amiről Kásler Miklós már korábban bejelentést tett: új nemzeti laboratórium létestül. Erről ITT olvashat részletesebben.

Kérdésekre ezúttal nem került sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×