eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Így szigorít a kormány – mutatjuk a fontosabb tudnivalókat

A várakozásoknak megfelelően drasztikus lépésekről döntött a kormány a járvány harmadik hullámának megfékezése érdekében.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta, hogy a döntéseket azért hozták, mert csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre. „Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna” – emelte ki.

A tárcavezető által ismertetett legfontosabb változások:

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárják. A digitális oktatásra való átállás részleteit az Emmi dolgozza ki.
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz fizikailag tanítás, online zajlik a továbbiakban is.
  • Az üzleteket március 8-án hétfőtől két hétre, tehát március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút – a részletekről az operatív törzs pénteken dönt.
  • Március 8–22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermek is bezárnak, az igazolt sportolók eseményei zárt kapuk mögött lehetnek szintén március 8 és 22-e között.
  • A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalomban, a tranzit- és teherforgalomban azonban nem.
  • A szállodák és a vendéglátóipar számára már adott bértámogatást, adókedvezményt minden olyan szektorra kiterjesztik, amelyek üzleteinek most be kell zárnia két hétre.
  • A munkavégzés engedélyezett, de ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthoni munkavégzést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszeter azt is közölte: a nyitás március 22-én megkezdődhet, de csak ütemezetten. A még tisztázásra szoruló részletkérdéseket a csütörtöki kormányülésen is tárgyalták, valamint az operatív törzs pénteki ülésén is ez lesz jórészt a téma, a részletekről Orbán Viktor miniszterelnök fog beszámolni szokásos pénteki rádióinerjújában péntek reggel fél 8-kor.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján további korlátozó intézkedésekről a fentieknek megfelelően nem számoltak be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×