eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: az EPP nélkül kell felépítenünk az európai demokratikus jobboldalt

A Miniszterelnök.hu portálon megjelent írásában a Fidesz Európai Néppárthoz való viszonyáról is értekezik.

Orbán Viktor cikket írt a Miniszterelnök.hu portálra, amelyben a Fidesz néppárti EP-frakcióból történt szerdai távozását azzal magyarázza, hogy pártja "nem fogadta el, hogy az európai parlamenti képviselőinek jogait és ezzel a magyar szavazók jogait is korlátozzák a frakció alapszabályzatának módosításával".

Szerinte miközben a magyar vezetők "szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában. Ez vállalhatatlan".

A Fidesz kilépése szerinte új perspektívát nyit az európai politikában is, de előtte tisztázna egy fontos dolgot:

"Köztudott, hogy mi, magyarok a folyamatosan hátráló és a politikai értékeit a süllyedő léghajóból kidobáló EPP-t újra Európa vezető szellemi és politikai erejévé akartuk tenni. Nagy, erős, demokratikus jobboldallá, amely a centrumpártokat, a konzervatív és tradicionális kereszténydemokrata pártokat és szavazóikat is képes egy nagy közös politikai otthonba összegyűjteni. Ez a lehetőség a tegnapi napon elveszett. Az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált. A migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben nincs többé különbség az EPP és az európai baloldal között. Jó okkal gyújthatnak örömtüzeket az európai baloldal pártjai és vezetőik. Egy újabb párttal gyarapodtak."

A feladatuk szerinte most a következő: "az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik".

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×