eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartja kezében egy védőruhát viselő egészségügyi dolgozó egy iszlámábádi oltóközpontban 2021. február 3-án. Pakisztánban előző nap megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során először az egészségügyi dolgozókat, az idős embereket, majd a katonákat és a rendőröket oltják be. Február 1-jén 500 ezer kínai vakcina érkezett az országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Szohail Sahzad

Gond van a hét végi tömeges oltással, telefonon orvosolnák

A hétvégén kezdetét veszi a tömeges oltókampány, ám az adatalapú oltásbehívással akadtak gondok – mondta el Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Hozzátette: a rendszert leállították, és megváltoztatják.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában – amelyben a hétfőtől érvényes korlátozások részleteiről is beszélt – közölte: technikai kérdések miatt gond van az oltási renddel kapcsolatban. A helyzet összefügg azzal, hogy eddig kisebb létszámban oltottak, de most nagyobb létszámban fognak, hiszen bejelentették a 60 év alatti krónikus betegek hétvégi kórházi oltókampányát. Ám most

leállították a folyamatot – vagy egy részét.

A kormányfő kifejtette: "eddig a háziorvos oltott, mondjuk úgy, hogy személyes ismeretség alapú volt az oltás. Most a tömeges oltáshoz át kellett állni az adatalapú behívásra, ám ha itt az adatok nem stimmelnek, akkor gond van. Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak, kaptunk olyan hírt, hogy a lakóhelytől nagyon távolra hívnak be valakit, úgyhogy ezt a rendszert le kellett állítani, ezt ma reggel el is döntöttük. Az adatokat felül kell vizsgálni, mert például nagyon sok ember nem ott lakik, ahol az adatok szerint az állandó lakhelye van, más például évek óta nem volt háziorvosnál, közben megváltozott a lakhelye, és kikerült valahogy a rendszerből. A lakcímnyilvántartások sem stimmelnek sok esetben.

Az adatalapú rendszernek tehát vannak hibái, ezeket ki fogjuk javítani, erről döntöttünk, feláll egy külön kis operatív csoport.

Nagyon fontos, hogy van egy telefonszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát tapasztal, akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan. A vonalon tanácsot is adnak a teendőkkel kapcsolatban. Kértem Müller Cecíliát, hogy ezt a számot minden nap mondja be" – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő most még nem mondhatja el ezt a számot.

Az elmondottakból nem volt egyértelmű, hogy az értesítéseket állították le, vagy az oltókampányt. Az utóbbit vetíti előre, hogy az operatív törzs napi fertőzöttségi adatokról szóló tájékoztatásában először az a szöveg jelent meg, hogy bár csütörtökön kiküldték az értesítéseket, a technikai hibák miatt mégsem rendezik meg a hétvégi tömeges oltást. Később ez a bekezdés eltűnt a szövegből. Várhatóan az operatív törzs 11.15-re meghirdetett tájékoztatóján tisztázzák a helyzetet.

koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Az első tömeges oltási hétvégére 74 ezer, 60 év alatti, elsősorban idősebb krónikus beteg kaptak SMS-t csütörtökön, hogy fáradjanak be a kijelölt oltópontokra az AstraZeneca-vakcina felvételére.

Az ő telefonjukon csütörtökön a következő üzenet jelent meg:

  • "Tisztelt Oltásra Regisztrált!
    Tájékoztatjuk, hogy a koronavírus elleni védőoltásának beadására (...) napon és órakor (...) számú oltóponton kerül sor. Az oltás (...) vakcinával történik. Kérjük, hogy az oltóponton pontosan szíveskedjen megjelenni, és ha teheti, hozza magával a kinyomtatott és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu honlapról le tud tölteni. Amennyiben a megjelölt időpontban nem tud megjelenni, az oltásra csak a későbbiekben lesz lehetősége."

A tervezett folyamatról ITT írtunk.

A technikai gondokról lapok is beszámoltak: egy pusztaszabolcsi háziorvosnál több páciens is jelezte, hogy SMS-t kapott, miközben már túl van az első oltáson, ennek az lehet az oka, hogy az első oltás után még nem törölték őket a várakozók listájáról. A 444 cikkében pedig az olvasható, többeket a lakóhelyüktől igen távoli oltópontra hívtak. Olyan házaspár is jelentkezett már, ahol egy időben kellene Cegléden és Budapesten lenniük oltakozni, miközben Piliscsabán laknak. Mások kiskunmajsaiként kényszerülnek "osztódni" Szentes-Szeged viszonylatban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×