eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatja a testület első jogállamisági jelentését Brüsszelben 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Közös lengyel-magyar állásfoglalás a 2020-as jogállamisági jelentésről

A lengyel és magyar Igazságügyi Minisztérium közös nyilatkozatban reagált az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésére - közölte a magyar tárca.

A közlemény szerint a bizottság 2020-as jogállamisági jelentése komoly aggályokat vet fel annak koncepciójával, módszertanával, forrásaival és tartalmával kapcsolatban, ezért nem szolgálhat alapul a jogállamisággal kapcsolatos bármilyen további vitához az Európai Unióban.

A jelentés hatálya önkényes, és egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne. A jelentés megkérdőjelezi a bizottság által szorgalmazott jogállamisági felülvizsgálati ciklus teljes koncepcióját - írták.

A jelentés forrásainak kiválasztása nem átlátható és elfogult. Elfogadhatatlan, hogy a jelentés szinte kizárólag olyan szervezetek hozzájárulásaira épül, amelyek az EU tagállamainak demokratikusan megválasztott kormányai ellen átfogó és összehangolt kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részét képezik, és amelyek a kormány politikai és ideológiai ellenfeleinek tartják magukat - olvasható a közleményben.

"A célzatos értékelésekre és a megalapozatlan állításokra a korábbi egyeztetések során többször is rámutattunk. A bizottság ezek korrigálásával szembeni ellenállása megkérdőjelezi a valódi alkotmányos párbeszéd iránti elkötelezettségét"

- szögezték le.

A fenti észrevételek megerősítik, hogy a kettős mérce elkerülése érdekében a jogállamiság érvényesülését a tagállamokban az Európai Unió jogában rögzített konkrét rendelkezések tiszteletben tartásának objektív, pártatlan és nem politikai eljárásban kell vizsgálni. A bizottság jogállamisági jelentése ezeknek a kritériumoknak nem felel meg - írták.

További reakciók

Abszurdnak és valótlannak nevezte az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentését Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán (részletek itt).

Az Állami Számvevőszék emlékeztetett, hogy közös nyilatkozatot adtak ki a múlt héten a korrupció elleni fellépésben együttműködő állami szervezetek - a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal - vezetői. Ebben az aláírók leszögezték, hogy Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek és az általuk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben.

Elfogult, pártos dokumentumnak, a politikai nyomásgyakorlás eszközének tartja a Fidesz az Európai Bizottság jogállamisági jelentését. Hidvéghi Balázs a párt európai parlamenti képvisleője az Inforádiónak azt mondta: ez a jelentés nem képezheti a részét egy, a jogállamiságról folytatott eszmecserének.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor és kormánya megbukott az európaiság vizsgáján, az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentése ugyanis megállapította, hogy Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibák vannak, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel.

Nem okozott meglepetést az Európai Bizottság jogállamisági jelentése a Momentum szerint. Az ellenzéki párt európai parlamenti képvisleője, a Donáth Anna az Inforádiónak azt mondta: szeretnék, ha a jelentást összektnék a jogállamisági mechanizmussal.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×