INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

jogállamiság

nyilatkozat

európai bizottság

lengyelország

magyarország

Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatja a testület első jogállamisági jelentését Brüsszelben 2020. szeptember 30-án.

Közös lengyel-magyar állásfoglalás a 2020-as jogállamisági jelentésről

Infostart / MTI

A lengyel és magyar Igazságügyi Minisztérium közös nyilatkozatban reagált az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésére - közölte a magyar tárca.

A közlemény szerint a bizottság 2020-as jogállamisági jelentése komoly aggályokat vet fel annak koncepciójával, módszertanával, forrásaival és tartalmával kapcsolatban, ezért nem szolgálhat alapul a jogállamisággal kapcsolatos bármilyen további vitához az Európai Unióban.

A jelentés hatálya önkényes, és egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne. A jelentés megkérdőjelezi a bizottság által szorgalmazott jogállamisági felülvizsgálati ciklus teljes koncepcióját - írták.

A jelentés forrásainak kiválasztása nem átlátható és elfogult. Elfogadhatatlan, hogy a jelentés szinte kizárólag olyan szervezetek hozzájárulásaira épül, amelyek az EU tagállamainak demokratikusan megválasztott kormányai ellen átfogó és összehangolt kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részét képezik, és amelyek a kormány politikai és ideológiai ellenfeleinek tartják magukat - olvasható a közleményben.

"A célzatos értékelésekre és a megalapozatlan állításokra a korábbi egyeztetések során többször is rámutattunk. A bizottság ezek korrigálásával szembeni ellenállása megkérdőjelezi a valódi alkotmányos párbeszéd iránti elkötelezettségét"

- szögezték le.

A fenti észrevételek megerősítik, hogy a kettős mérce elkerülése érdekében a jogállamiság érvényesülését a tagállamokban az Európai Unió jogában rögzített konkrét rendelkezések tiszteletben tartásának objektív, pártatlan és nem politikai eljárásban kell vizsgálni. A bizottság jogállamisági jelentése ezeknek a kritériumoknak nem felel meg - írták.

További reakciók

Abszurdnak és valótlannak nevezte az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentését Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán (részletek itt).

Az Állami Számvevőszék emlékeztetett, hogy közös nyilatkozatot adtak ki a múlt héten a korrupció elleni fellépésben együttműködő állami szervezetek - a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal - vezetői. Ebben az aláírók leszögezték, hogy Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek és az általuk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben.

Elfogult, pártos dokumentumnak, a politikai nyomásgyakorlás eszközének tartja a Fidesz az Európai Bizottság jogállamisági jelentését. Hidvéghi Balázs a párt európai parlamenti képvisleője az Inforádiónak azt mondta: ez a jelentés nem képezheti a részét egy, a jogállamiságról folytatott eszmecserének.

Hidvéghi Balázs reagál az InfoRádióban
 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor és kormánya megbukott az európaiság vizsgáján, az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentése ugyanis megállapította, hogy Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibák vannak, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel.

Nem okozott meglepetést az Európai Bizottság jogállamisági jelentése a Momentum szerint. Az ellenzéki párt európai parlamenti képvisleője, a Donáth Anna az Inforádiónak azt mondta: szeretnék, ha a jelentást összektnék a jogállamisági mechanizmussal.

Donáth Anna reagál az InfoRádióban
 
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018