eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. Balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor a parlamentben: a Jobbik elnöke esküt tett Soros Györgynek

Azonnali kérdésekre válaszolt a kormányfő a parlamentben. A Jobbik felszólalója tolvajozott, az MSZP lánchidazott, a DK diktatúrázott, az LMP pedig vasutazott.

Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén.

Először Jakab Péter (Jobbik) kérdezte Soros Györgyről, illetve az "1.0-s és 2.0-s tervéről".

"Nem érzi úgy, hogy ez rendkívül ciki?" - kérdezte a kormányfőt, hozzátéve még egy kérdést, "mi történt önnel, míg a Jobbik középre húzódott?" Szerinte ugyanis Orbán Viktor "a liberális internacionálé alelnökéből keleti diktátorok Nyugat-ellenes barátja" lett, "egyik szélsőségből a másikba" került.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszát a Jobbik fogyatkozására utalva egy kérdéssel kezdte: "van még odaát valaki?"

Szerinte a Jobbik elnöke most "esküt tett Soros Györgynek", kiabál és gyalázkodik.

"Milyen sértődősek ma a tolvajok"

- mondta viszonválaszában Jakab Péter, erre Kövér László házelnökként - beszédmódja miatt - megvonta a szót a Jobbik elnök-frakcióvezetőjétől.

Harangozó Tamás (MSZP) a Lánchíd ügyében azt tudakolta Orbán Viktortól, miért nem ér meg annyit a Lánchíd felújítása, mint néhány luxusszálló felújítása vagy "3 napi dorbézolás" - utalt a tervezett Szent István napi ünnepségsorozatra. Példaként említette az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt 6 milliárd forintot, a tűzijátékra tervezett 1,3 milliárd forintot, továbbá a közlekedési múzeum megtervezésére fordítandó 7,8 milliárdot, valamint azt, hogy az MTVA jövő évi költségvetéséhez 20 milliárd forintot "dobtak hozzá", luxusszállodák felújítására pedig 83 milliárdot költöttek. A Lánchíd felújításához a főváros 10 milliárd forintot kér. Miért nem ér meg ennyit a kormánynak a híd rekonstrukciója? - kérdezte.

Orbán Viktor szerint ami a tényeket illeti, létezik egy Kisfaludy Program, ami a magyar turizmust hivatott fejleszteni, 20 ezer szálláshely kapott támogatást, kisvállalkozások birtokában van mind. A Lánchíd ügyében a Magyar Államkincstár tájékoztatóját kapta elő: Budapestnek 180 milliárd forintnyi állampapírvagyona van, a második leggazdagabb településnek 20 milliárd.

Viszonválaszában Harangozó Tamás azt mondta, nem tudja, minek tapsolnak ilyenkor a kormányoldali képviselők.

"Tarlós István mi a rossebbet csinált kilenc évig?"

- tette még hozzá, kérve, hogy a kormány álljon bele a Lánchíd felújításának ügyébe. Harangozó Tamás megkérdezte: ha a 180 milliárd forint csak úgy ott van, akkor Tarlós István korábbi főpolgármester kilenc év alatt mit csinált?

A kormányfő viszonválaszában azt tudakolta a vidéki képviselőktől, hogy mely városban van még annyi pénz, mint Budapesten. A Lánchíd felújításával kapcsolatban egy megjegyzése volt: "Mekk mesterekkel nehéz" - utalt Budapest vezetésére Orbán Viktor.

Varju László (DK) következett, aki arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség egyik vezetője levelet írt Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, akit arról tájékoztatott, hogy forrást vontak el tőlük. Varju László közlése szerint az indoklás az volt, hogy Kordás László a kormány ellen fellépő politikusok oldalára állt a "rabszolgatörvény" idején. A levelet a DK képviselője zsarolásnak, fenyegetésnek minősítette, az szerinte "maga a diktatúra".

Orbán Viktor erre azt mondta: ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből, a kormány ezt örömmel megvizsgálja.

Varju László szerint ez a levél valójában nem a szakszervezetekről szól, hanem az általuk képviseltekről. Úgy fogalmazott: "éppen száz évvel a fehérterror után ez a legelvetemültebb gondolkodású kormány".

A miniszterelnök azt felelte: Varju László gazdasági minisztériumi államtitkár volt a szocialista kormányban, amelynek nyolc éve alatt a baloldal a minimálbért 23 500 forinttal emelte, a 2010 óta hivatalban lévő kormány 87 500 forinttal. Hozzáfűzte: míg 2010-ben a bruttó átlagkereset 200 ezer forint volt, addig ma meghaladja a 400 ezret.

Keresztes László Lóránt (LMP) a vasúti átalakítás iránt érdeklődött, illetve annak politikai megfontolásai iránt. Szerinte a vasúti mellékvonalak mostani kurtítása megszégyeníti a 2010 előtti kormányok által tervezett átalakítási terveket is.

"Hajlandóak-e megállítani az ITM vezetésének ámokfutását?" - tudakolta.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, a magyar vidéket nem a kérdezőnek kell megvédenie, a régi igazságtalanságokat most próbálják orvosolni.

"Ma Magyarországon

a vasúti közlekedésben járványügyi menetrend van,

eközben elkészülnek az elemzések, és ha kell, utána döntéseket hozunk. Addig nincs olyan döntés, amit visszavonhatnék" - tette hozzá.

Keresztes László Lóránt még azt is kérdezte, van-e kínai kihasználtsági garancia a Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban.

Orbán Viktor azt mondta, "geopolitikai döntés" van a mögött, hogy a magyar fővárost más, régiós országok fővárosaival összekötik.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt tudakolta, hogy felvette-e az állami bértámogatást Mészáros Lőrinc és a Hunguest Hotels, mielőtt 850 dolgozót bocsátottak el a szállodaipari cégtől. "Miközben százezrek az utcán vannak, tömik az oligarcháikat" - jegyezte meg.

Orbán Viktor azt válaszolta, mindegy, hogy hívják az igénylőt egy támogatásnál, "Mészárosnak vagy Leisztingernek".

Szerinte

a kérdező tudatlan és tájékozatlan, amikor arról beszél, hogy fél millió ember veszítette el állását;

130 ezer ember lett munkanélküli, nem több, ők munkát fognak kapni.

Szabó Tímea újra feltette a kérdést, hogy felvette-e a támogatást Mészáros Lőrinc, aki "187 milliárd forintot kapott a járványügyi védekezés idején mindenféle jogcímeken". "Ez igazságos, miniszterelnök úr?" Rámutatott, a félmilliós szám alatt a munkájukat elvesztők mellett többe között a fizetéscsökkentésben érintetteket és a fizetés nélküli szabadságra kényszerülteket is értette, "százezrek kerültek rosszabb helyzetbe a járvány idején".

Orbán Viktor megérti, hogy számokkal kapcsolatban nehézségek vannak, "politikai iskolázatlanságra utal" az, amit Szabó Tímeától hallott. A járvány kitörése előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4 millió 370 ezer, vagyis 130 ezerrel kevesebben - mutatott rá.

Bencsik János (független) az iránt érdeklődött, hogy pártállami titkosszolgálatokkal együttműködő személy (például Xantus János vagy Szita Károly) lehet-e akadémista Magyarországon. Törvényjavaslatot nyújtott be, annak érdekében, hogy se a Magyar Tudományos Akadémiának, se a Magyar Művészeti Akadémiának ne lehessen tagja olyan személy, aki a pártállami időkben részt titkosszolgálati tevékenységekben.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, "módszertani probléma" van a kérdéssel, túl későn kapta meg, tájékozódni fog az ügyben és válaszol majd.

Bencsik János megköszönte, de érdeklődött, hogy miért kell ehhez tovább tájékozódni.

Orbán Viktor azt mondta, "beszéljünk komolyan", a Securitatéval hírbe hozott emberrel kapcsolatos válasz előtt tájékozódni kell (Xantus Gábor kolozsvári születésű filmrendező úgy lehet az MMA alapító tagja, hogy a hírhedt román titkosrendőrség, a Securitate besúgója volt a magyarellenes Ceausescu-rezsim szolgálatában – mondta Bencsik János), de érdekes, hogy KGBéla frakciójában ült korábban Bencsik János (a Jobbikban - a szerk.).

Szakács László (MSZP) újfent a Kisfaludy Programra utalva tudakolta Mészáros Lőrinc turisztikai "jussát". "Vannak olyan cégek, amelyeknek erőn felül kell teljesíteni a támogatáshoz, és vannak, amelyeknek nem. Hogyan fordulhat ez elő?"

Orbán Viktor erre a kérdésre újra válaszolt: nem szabad összekeverni a válságkezelési programot a turisztikai fejlesztéssel.

Szakács viszonzásként még megkérdezte, Mészáros Lőrinc 11 milliárd forint osztalékot is felvett, miközben elnyerte a 17,7 milliárd forintot a Kisfaludy Programban. "Ilyenkor miért nem szól senki Mészáros Lőrincnek, hogy ne most kérd a támogatást?" - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor szerint ez egy harmadik kérdés, ez a vállalkozások működésével kapcsolatos. Gazdaságfejlesztést végzünk, és "az önök emberei, a vörösbárók is kapnak támogatást, rendszeresen és sokat, ha értelmes programokat hoznak ide" - mondta a kormányfő, aki szerint nem az alapján hoznak döntés a pályázatoktól, hogy "kinek milyen színe van".

Bősz Anett (DK) az iskolaőrségre utalva azt kérdezte,

mit keres az iskolákban a gumibot és a gázspray.

Orbán Viktor válaszában elmondta, "óvnám magunkat arról, hogy a magyar iskolarendszerről egy-két mondatos, sommás véleményt alkossunk". Szerinte a magyar oktatás teljesítményének megítélése nem lehet fehér vagy fekete, több megbecsülést kért az oktatási rendszerrel kritikusak részéről.

"A kérdés jogos, hogy a legrosszabb helyzetben lévő, sok esetben cigány származású diákokat miért nem sikerül integrálni. Erre most az a válasz, hogy ha nincs egy kemény kezű iskola, akkor nem lehet rendet tartani a magukról megfeledkezett diákokkal szemben, és meg kell védeni a pedagógusainkat is" - ecsetelte a miniszterelnök.

Bősz Anett hozzátevőlegesen még azt is kérdezte, hogy mi garantálja, hogy például egy "rohamot kapó" autista gyermekkel szemben nem jár el erőszakkal az iskolaőr.

Orbán Viktor rögzítette: az eszközökben nem értenek egyet a kérdezővel. Közölte: a felzárkózás cigány és nem cigány, de nehéz helyzetből induló gyermekek számára két lehetőségből áll: először tanulni, és utána dolgozni kell. Ugyanakkor kijelentette: az lehetetlen dolog, hogy egy szülő - mindegy, hogy cigány vagy nem cigány - bemenjen az iskolába és megfenyegesse a tanárt. "Akkor ott iskolarendőr lesz, és rendet fogunk tartani, mert a tanulás, meg a munka is a rendezettségnél kezdődik" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×