eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Küszöbön áll az iskolaőrség bevezetése - íme a részletek

A kormányfő a parlamentben iskolarendőrségnek nevezte a szeptembertől felálló testületet - de csak akkor jön létre, ha pénteken megszavazzák, és csak ott, ahol az intézmények maguk kérik.

Pénteken szavaz az Országgyűlés az iskolaőrség létrehozásáról. A kormány az iskolai erőszak megfékezését várja ettől az új testülettől, amelynek alkalmazása ugyanakkor még az állami intézményekben sem lesz kötelező. Az iskolaőröknél nem lesz lőfegyver, lesz viszont bilincs, rendőrbot és gázspré is, és önvédelemből gyermekkorúval szemben be is vethetik ezeket - az intézmény területén, oktatási időben.

Az iskolaőrség

a rendőrség része lesz

- mondta korábban a javaslat parlamenti vitájában Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

"Külön rendvédelmi szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. Tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot az Emmi, illetve az ITM által kijelölt azon 500, kritikusabb helyzetben lévő köznevelési és szakképzési intézményben, amelyekben az intézmény rendjének fenntartása az intézményvezetők és a fenntartók véleménye szerint leginkább szükséges. Az iskolaőrséget kizárólag állami intézményekben vezetjük be, és csakis olyan intézményekben, ahol a vezetők ezt maguktól kérik, tehát

a kormány sehol nem erőltet rá senkire egyetlen iskolaőrt sem."

Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: rendészeti szervet állítanak fel, és az iskolák jelzik, ha igény lenne egy professzionális iskolaőr megjelenésére.

"Ez pozitív hatással bír az oktatás minőségére, ezt számos kutatás igazolta. Megéri a biztonságba befektetni a tanulás eredményessége szempontjából is."

Kiderült az is, hogy a nyáron rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést kapnak a leendő iskolaőrök. A munkához elsősorban volt rendőrökre, így korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont az iskolákban sokkal inkább fejlesztő tanárokra, pszichológusokra és családvédelmi szakemberekre lenne szükség, mintsem rendőrökre.

"Nem az iskolaőrség a megoldás. Számunkra nagyon

súlyos aggályokat vet fel az, hogy használhat olyan eszközöket, amelyeknek az iskolában

- lássuk be - nincs helyük. Van helye annak, hogy legyen nála gumibot vagy bilincs?" - tette fel a kérdést az IntoRádióban Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke.

Az iskolaőrség létrehozását az ellenzék sem támogatja. A DK-s Bősz Anett hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöktől kérdezte a témában.

"A tűz úgy keletkezett, hogy a pedagógiai szakszolgálatokat kiüresítették. A szakma kiürült, és mára alig maradtak olyan emberek, akik segíthetnék a pedagógusok munkáját abban, hogy olyan diákokat segítsenek, akik eddig is segítségre szorultak volna. Jelen pillanatban az iskolaőrség azt vetíti előre, hogy ezekkel a gyermekekkel szemben fognak fellépni olyan eszközökkel iskolákban, amelyek börtönbe valók."

A kormányfő szerint azért van szükség az iskolaőrségre, mert a legszegényebb, gyakran cigány diákokat sok helyen nem sikerült integrálni az oktatás világába.

"Küszködünk ezzel a problémával. Én csak azt tudom mondani: ha nincs egy világos, egyértelmű, fegyelmezett, jól vezetett, kemény kezű iskolaigazgató által irányított pedagóguskar és iskola, akkor ezekben az iskolákban nem lehet rendet tartani. Az állapotok számos elvadultak, számos helyen kell iskolaőrséget bevezetni, és ha kell, akkor bizony fizikai erőt is alkalmazva a magukról megfeledkezett diákokkal szemben meg kell védenünk a többi diákot és meg kell védeni a pedagógusainkat is. Az lehetetlen dolog, hogy valamely szülő - mindegy, hogy cigány vagy nem cigány - fogja magát, és bemegy az iskolába, és

egy egyes után fizikailag megfenyegeti a tanárt. Azt én nem fogom eltűrni. Ott iskolarendőr lesz, és rendet fogunk tartani,

mert a tanulás és a munka is a rendezettségnél kezdődik" - fejtette ki a kormányfő válaszul.

A miniszterelnök nyilatkozata után biztosra vehető, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége pénteken megszavazza az iskolaőrség létrehozását, és egyúttal a büntethetőség korhatárának 12 évre csökkentését, illetve azt a módosítást, amelynek értelmében a jogerősen elítélt diákok után egy évig nem jár családtámogatási ellátás, hogy a szülők is átérezzék a felelősségüket a gyerekük erőszakosságáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×