INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

orbán viktor

koronavírus

audi

maruzsa zoltán

a nap legfontosabb hírei

Létrejött a járványügyi bevetési egység - a nap legfontosabb hírei

Infostart

Létrejött a járványügyi bevetési egység. Erőteljes kormányzati támogatást tart szükségesnek a gazdaság újraindításához a miniszterelnök. A hagyományos oktatási rendben is továbbvinné a tantermen kívüli digitális oktatás több elemét a köznevelési államtitkár. A nap legfontosabb hírei június 15-én.

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor elmondta: az ideiglenes egység feladata az, hogy szükség esetén gyorsan tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

Újabb hét újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírust, ezzel a járvány kezdete óta összesen 4076 fertőzöttet regisztráltak. Elhunyt egy 101 éves krónikus beteg, így 563-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az aktív fertőzöttek száma 1028, a gyógyultaké pedig megközelíti a 2500-at.

Szerdán dönt a kormány a nyugdíjasok vásárlási idősávjáról - jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján célként fogalmazta meg, hogy ebben is visszatérhessen az élet a rendes kerékvágásba. Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke fokozatosan vezetné ki a március vége óta tartó korlátozást.

Elfogadhatatlannak tartják az érdekképviseletek, hogy nem minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó kapja meg az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatást Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádióban arra hívta fel figyelmet, hogy a többi között a szociális ágazatban dolgozó ápolók, a közforgalmi gyógyszertárak dolgozói és a fogtechnikusok is kimaradnak a juttatásból.

Erőteljes kormányzati támogatást tart szükségesnek a gazdaság újraindításához a miniszterelnök.Orbán Viktor a győri Audi-gyárban beszélt erről, ahol a motor- és járműgyártásban is helyreállt a megszokott munkarend. A kormányfő közölte: a kabinet kész pénzügyi hátteret is biztosítani ahhoz, hogy a gyár teljes kapacitáson működhessen.

A világjárvány egyik tanulságának tartja a külgazdasági és külügyminiszter, hogy stratégiai kérdésekben Európa többé nem lehet kiszolgáltatott külső szereplőknek. Szijjártó Péter az unió Külügyek Tanácsának online üléséről beszámolva hangsúlyozta: nem szerepelhetnek kizárólag pénzügyi kérdésként napirenden a rendkívüli helyzetekre létrehozandó stratégiai kapacitások.

A hagyományos oktatási rendben is továbbvinnék a tantermen kívüli digitális oktatás több elemét és tapasztalatát - jelentette ki a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában célnak nevezte, hogy az oktatás felkészültebb legyen, ha ősszel a járvány második hulláma miatt újra el kellene rendelni a tantermen kívüli digitális oktatást.

Továbbra is bérrendezést és a munkaterhek csökkentését várja a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete. Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke hangsúlyozta: a járvány miatti rendkívüli helyzetben a pedagógusok aktív közreműködésének köszönhetően sikerült eredményesen zárni a tanévet. Totyik Tamás alelnök az iskolaőrségről szólva kijelentette: az erőszak semmilyen formájának nincs helye az oktatási intézményekben.

Az érdekegyeztetések elmaradása miatt fordult az Alkotmánybírósághoz a szakképzési rendszer átalakítása miatt a Pedagógusok Szakszervezete - erősítette meg az érdekképviselet alelnöke. Gosztonyi Gábor az InfoRádióban hangsúlyozta: az innovációs tárca kijelentésével ellentétben nem lesz rugalmasabb a béremelés lehetősége azzal, hogy a közalkalmazotti jogállásból közvetlenül a Munkatörvénykönyve hatálya alá kerülnek majd a tanárok.

Az élet korábbi kerékvágásba visszatérésével lépcsőzetesen áll vissza a vasúti közlekedés rendje - közölte a közlekedéspolitikai államtitkár. Mosóczi László a parlament ülésén válaszolt ellenzéki képviselők bírálatára. A MÁV június 6-án 34 vasúti mellékvonalon ritkította a vonatokat, és vezetett be buszos közlekedést. A menetidő jelentős növekedésével és zsúfoltsággal járó intézkedést szakmai szervezetek mellett az érintett térségek településvezetői is elutasították.

Felülmúlta a várakozásokat az érdeklődés a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár arról számolt be, hogy az összesen 5 milliárd forint keretösszegben megnyílt pályázatra már az első órákban meghaladta a 4 milliárd forintot az igényelt támogatás mértéke.

Ellenzi a főváros, hogy a Lánchídon vagy környékén tűzijátékot tartsanak. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon azt írta: a Lánchídról szóló mérnöki jelentés szerint a híd állapotának romlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018