eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Diák a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Mostantól a pedagógusok lehetőséget kaptak, hogy felzárkóztató órákon tanítsák az iskolában azokat a diákokat, akik a digitális oktatás ideje alatt ennek szükségét érzik.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Csendesen ér véget az idei különleges tanév

Nincs tömeg az iskolákban, a gyerekek három-négy százaléka vesz részt a személyes oktatáson, amióta újranyitottak az intézmények. A szakemberek szerint az óvodák szinte túl komolyan veszik a biztonsági intézkedéseket.

Napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztatás, fejlesztés, tehetséggondozás – ilyen programokkal töltik napjaikat azok a diá­kok és tanárok, akik a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával visszatértek az iskolákba. Mint ismert, június másodika óta megnyitották kapuikat a köznevelési intézmények, s bár a tanév már digitális munkarendben fejeződik be, a gyerekek újra látogathatják az iskolákat. A szakképző iskolák esetében az igazgatókra bízták a döntést: ezek, ha akartak, már a nappali munkarendre is visszatérhettek – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A tanév hivatalosan jövő hétfőn zárul, de június 26-ig mindenhol biztosítanak ügyeletet a tanulóknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap érdeklődésére közölte: az újranyitás első hetének adatai szerint

nagyjából a tanulók három-négy százaléka

vett részt személyes foglalkozáson, illetve gyermekfelügyeletben. A biztonsági előírásokról azt mondták, fontos a távolságtartás, az alapos takarítás, a fertőtlenítés és a rendszeres szellőztetés. Maszk viselését azonban nem írták elő kötelező jelleggel.

Külön szabályt hoztak arról is, hogy azok a diákok, akik a lakóhelyüktől eltérő településen tanulnak, a mostani rendkívüli helyzetben az otthonukhoz legközelebb eső iskolába is bejárhatnak. A tanévzárással kapcsolatban pedig az a döntés született, hogy tömeges, egyidejű jelenlétet igénylő rendezvényeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban mindenhol tarthatnak évzáró.

Az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ (KK) a Magyar Nemzet kérdésére arról számolt be, hogy az elmúlt napokban átlagosan 30-36 ezer között volt a tankerületi intézményekben személyesen megjelenő tanulók száma. Kitértek továbbá arra, hogy

a pedagógusok nyári szabadságolásának rendjét alapvetően nem érinti a járványhelyzet,

várhatóan most is a megszokott időszakban, július 1-jétől augusztus 31-ig pihenhetnek a nevelők. A gyermek- és ifjúsági táborok június 16-tól napközis és ottalvós szervezésben egyaránt megtarthatók.

Eltúlzott szabályok az óvodákban

Ami az óvodákat illeti, az elmúlt két hétben már itt is visszatértek a normál üzemmódra, de a gyerekzsivaj még elmarad a szokásostól, az intézmények többsége

alacsony létszámmal, összevont csoportokkal működik.

Ennek oka, hogy továbbra is alapos távolmaradási indoknak tekintik a járványügyi helyzetet, vagyis nem számít igazolatlan hiányzásnak, ha a szülő a nyári szünetig már nem járatja óvodába a gyermekét. Az óvodák alapvetően már feltételek nélkül fogadhatják a gyerekeket, de a belső szabályzatukban hozhatnak saját járványügyi intézkedéseket is.

Ennek kapcsán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is megszólalt, miután számos lakossági bejelentést kaptak arról, hogy az óvodák és bölcsődék üzemeltetői a járványügyi kockázatokra hivatkozással túlzó, a gyermekekre nézve már indokolatlan megterhelést jelentő szabályokat vezettek be.

A szükségtelen szabályok alkalmazását az NNK nem támogatja.

Közleményükben arra kérik az intézmények üzemeltetőit, törekedjenek arra, hogy a jelenlegi járványügyi szabályokat a gyermekek által megszokott működési rendhez igazítsák.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×