eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, b3), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b2), Kövér lászló házelnök (első sor b), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor, j3), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (első sor, j2) és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (első sor, j) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Benyújtották a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot

A törvényről két héten belül dönthet a parlament.

"Magyarország veszélyhelyzeti intézkedéseivel szemben a kezdetektől fogva példátlan, összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását. A javaslat célja, hogy a járványügyi helyzet stabilizálódására tekintettel megalapozza a közjogi helyzet, a veszélyhelyzeti különleges jogrend megszüntetését, és a Törvény hatályon kívül helyezését" - olvasható a törvényjavaslat indoklásában, amely kedden éjjel került fel a parlament honlapjára.

Azt már korábban bejelentették, hogy a javaslatról két héten belül szavathat az Országgyűlés, és a veszélyhelyzet június 20-val szűnhet meg.

Orbán Balázs államtitkár kedden sorolta fel, hogy milyen átmeneti szabályok maradhatnak meg:

  • Az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést,
  • Az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart.
  • Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje.
  • A hiteltörlesztési moratórium december 31-éig hatályban marad,
  • A kórházparancsnoki rendszert megtartják.
  • Az állami foglalkoztatottak - rendőrök, katonák és kormánytisztviselők - külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik,
  • Az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×