eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tájékoztató felirat a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthona bejáratán 2020. április 8-án. Ezen a napon Pintér Gábor, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja sajtótájékoztatót tartott az otthon előtt. A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felszólítja Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen a Pesti úti Idősek Otthona lakóinak védelmében.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A kormánymegbízott vitába szállt Karácsony Gergely állításával

Hiába állítja a főpolgármester, hogy mindig volt orvosi ellátás a Pesti úti idősek otthonában, ezt eddig nem igazolták – mondta az InfoRádiónak Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja. Sára Botond szerint a vizsgálat még nem zárult le, a főváros még csatolhat bizonyítékokat. Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt írta: a hivatal politikailag elfogult, vizsgálatának megállapításai pedig hemzsegnek a hazugságoktól, ezért a kormányhivatal kizárását kezdeményezik az ellenőrzésből.

Az ellenőrzési eljárás még jelenlegi is folyamatban van, a Karácsony Gergely által kifogásolt feljegyzés pedig még nem a végleges döntés – mondta az InfoRádiónak Sára Botond, és egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy azt menet közben az eljárás alá vont fél nyilvánosságra hozta.

A Fővárosi Önkormányzatnak, miután az érintett Pesti úti intézményben 525 idős gondozottról kell gondoskodni, a jogszabály azt írja elő, hogy napi 8 órában orvosi jelenlétet kell biztosítani. Ezzel szemben március 12. után semmi sem igazolja azt, hogy az említett napi 8 órás jelenlétet igénylő orvosi ellátás biztosítva lett volna, sőt, ennek inkább az ellenkezője mutatkozik – fogalmazott a kormánymegbízott, kiemelve: óriási különbség van aközött, hogy mi van egy szerződésben és abból mi valósult meg. A feljegyzés ugyanis azt állapítja meg, hogy

legalább tíz olyan nap volt az elmúlt időszakban, amikor egyáltalán nem volt orvos az intézményben.

A főállású orvos pedig március 12. óta nem dolgozik ott.

Karácsony Gergely főpolgármester azt állítja, hogy a főállású orvos március 20. óta nem dolgozik, de régóta van egy egészségügyi szolgáltatóval szerződése az intézménynek, amely 8 orvossal, heti 53 órában biztosít szakorvosi ellátást. Ezzel kapcsolatban Sára Botond azt közölte, 15 alkalommal tartott helyszíni szemlét a járványügyi hatóság, ellenőrizendő az orvosi jelenlétet, de ebből 10 alkalommal nem találták nyomát, amiről jegyzőkönyv is készült. Megjegyezte, az teljesen mindegy, hogy főállásban, vagy szerződéses jogviszonyban látja el az intézmény a kötelezettségét. A kormányhivatal rendelkezésére álló információk alapján március 12-t követően az említett napi 8 órás orvosi jelenlét nem volt biztosítva. Továbbá van olyan orvosi beosztásra vonatkozó dokumentum, amely például orvosjelenlétet igazol egy bizonyos áprilisi napon, amely napon kétszer tartott ellenőrzést a járványügy, de egyszer sem talált orvost – tette hozzá.

A kormánymegbízott jelezte, nincs még vége a vizsgálatnak, de a nyilvánosságra került feljegyzés arra következtet, hogy a mulasztások járulhattak hozzá, hogy tömegesen terjed a fertőzés az intézményben.

Sára Botond arra is kitért, hogy a higiéniás szabályok nem megfelelő betartása, amely kapcsán egy másik eljárásban határozat is született, könnyen hozzájárulhatott, hogy a fertőzés bekerüljön az intézménybe és elterjedjen. Az orvosi ellátás tekintetében pedig, vitatkozva a főpolgármester állításával, miszerint ugyan akadozott ennek biztosítása, de nem járulhatott hozzá a tömeges megbetegedésekhez, arra hívta fel a figyelmet: az orvos az, aki megállapítja a fertőzés lehetőségét, és megteszi a szükséges intézkedéseket, ha viszont nincs jelen, elég nehezen tudja ezt észleli.

Karácsony Gergely azt írta a Facebook-oldalán, hogy a jelentés „hemzseg a hazugságoktól és tévedésektől”, és szerinte

a hivatal részrehajló, politikailag elfogult, így a vizsgálatból való kizárását kezdeményezi.

A kormánymegbízott erre reflektálva leszögezte, ők a rendelkezésükre álló adatokból és információkból, dokumentumokból, nyilatkozatokból és jelenléti ívekből állapítanak meg tényeket, és teljesen mindegy, hogy az ellenőrzést a Budapest Főváros Kormányhivatal folytatja le, vagy bárki más. A tényeken viszont csak úgy lehet változtatni, hogy a Főváros Önkormányzat nemcsak állítja, hogy egyébként március 12. követően 5 napig még volt a Pesti úti idősotthonban orvos, hanem igazolja is – tette hozzá.

A vizsgálat végére, ha a kizárást nem kezdeményezi a főváros, a következő egy-két napon pont kerülhet,

miután jelenleg abban a szakaszában tart az eljárás, hogy az érintettek által, így a főváros részéről is benyújtott dokumentumok alapján elkészült az említett feljegyzés, amelyben észrevételeket és következtetéseket vont le a kormányhivatal. Az eljárás szabályai szerint ezt kellett megküldeni a fővárosnak észrevételezésre, amihez akár további bizonyítékokat is csatolhat állításai igazolására – magyarázta Sára Botond – majd ennek alapján lehetne összegezni, végül pedig döntést hozni az ügyben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×