eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főtanácsadójának gépén készült a Pesti úti idősotthon vezetőjének levele

A levél, amellyel azt igazolná a főpolgármester, hogy a Pesti úti idősotthonban nem történt mulasztás, és folyamatos volt az orvosi jelenlét, Gál J. Zoltán stratégiai főtanácsadó városházi számítógépén íródott. Az idősotthon vezetője később egy rövid levélben azt közölte, hogy ő küldte az inkriminált levelet.

Napok óta zajlik a vita arról, hogy a koronavírus-fertőzés által sújtott, fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban minden elkövettek-e az ott élők biztonsága és egészsége érdekében. Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki egyébként a sok megbetegedés miatt vizsgálatot rendelt el az intézményben, azt mondta, hogy korábban legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett a Pesti úti idősotthonban, ami további vizsgálatokat indokol.

Müller Cecília szavaira reagálva Karácsony Gergely főpolgármester közzétette a Pesti úti idősotthon vezetőjének levelét, amelyben Skultéti József azt írta a fővárosi főjegyzőnek, hogy az intézménynek a járványveszély előtt és a járvány időszakában is volt főállású orvos, cáfolandó a tisztifőorvos közlését.

Csakhogy a Facebookon a városvezető által hétfőn publikált eredeti levélről egy olvasója kiderítette, hogy az azt tartalmazó PDF-fájl valójában Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely választási kampányfőnöke, a BVH Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagja számítógépén készült. A számítástechnikai rendszer ugyanis rögzíti, hogy kinek a gépén mentették el az adott dokumentumot.

Nem sokkal később Karácsony Gergely elismerte, hogy a dokumentum stratégiai főtanácsadója, Gál J. Zoltán kizárólagos használatában lévő városházi számítógépén készült, de azzal érvelt, hogy ez csak az eredeti Skultéti-levéllel azonos levél közzétételre alkalmas változata. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy ha létezik az eredeti levél, akkor miért nem azt osztotta meg a Facebookon.

Az ellenőrzés megint nem talált orvost

Budapest Főváros Kormányhivatala az elmúlt két napon három alkalommal is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban. Célzottan azt vizsgálták, hogy van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben, különös tekintettel arra, hogy a napokban a mentők által elvégzett második körös mintavételből kiderült, hogy most is több tucat fertőzött idős lakó van jelenleg is az intézményben.

A három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az Pesti úti idősotthonban, sem a törvényben előírt főállású orvos, sem a szerződött háziorvos nem tartózkodott az intézményben. Tehát a jelek szerint, továbbra sem biztosított a folyamatos orvosi ellátás – közölte a kormányhivatal, amely a megállapításait az országos tisztifőorvos felé is jelezte. Müller Cecília utasítására jelenleg is átfogó vizsgálat folyik az idősotthonban történt tömeges fertőzések miatt.

Karácsony Gergely szokásos módon a Facebook-oldalán reagált a kormányhivatal megállapítására, szerinte az lett volna a gond, ha az idősotthonban találják az orvost. "Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba. Ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen tegnap újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a Főváros megbízásából" – írta a főpolgármester.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×