INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

pesti út

idősotthon

fővárosi kormányhivatal

jelentés

Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.

Pesti úti idősotthon: a főváros vitatja a kormányhivatal jelentését

Infostart

Számos hiányosságot állapított meg a kormányhivatal jelentése a Pesti úti idősotthonban, ahol a koronavírus-járvány egyik hazai gócpontja alakult ki. A megállapításokra részletesen reagált az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzat: állításai szerint mindvégig szabályosan működött az otthon.

A folyamatos és főállású orvosi ellátás nem volt megoldott az intézményben március 12. óta, és ma sem az, annak ellenére, hogy a megbetegedések már március végén is megjelentek. Álláspontunk szerint ez is hozzájárulhatott az első fertőzések kései észleléséhez, a tömeges fertőzéshez és a nagy számú halálesethez – áll Budapest Főváros Kormányhivatalának jelentésében, amelyet a Pesti úti idősotthonban elvégzett vizsgálat után készített.

Egyebek mellett az is a megállapítások között szerepel, hogy az otthon csak március 12-ig rendelkezett a jogszabályban előírt intézményi orvossal, de csak heti 32 órában, a kötelező 40 órával szemben. Utána viszont "kaotikussá vált az orvosi ellátás", a távozó orvos helyettesítését egy orvosi céggel szerződve próbálták megoldani, de a szerződésben szereplő heti 30 óra, napi 6 óra intézményben nyújtott orvosi ellátást az orvosokat is érintő járványügyi helyzet miatt nem biztosították a lakóknak.

A jelentés szerint a hivatalnak megküldött iratokból is kiderül, hogy áprilisban 12 napon nem volt személyes orvosi jelenlét az otthonban, csak telefonos ügyeletet tartottak, noha április 13-án egy háziorvossal is szerződtek. Eddig az időpontig nem biztosították heti 40 órában a rendeletben előírt intézményi orvost és több alkalommal nem volt személyes orvosi jelenlét – állapította meg a kormányhivatal, amely a 12 oldalas jelentésében még számos hibát sorolt fel.

Számadó Tamás fővárosi főjegyző aláírásával észrevételeket tett a fővárosi önkormányzat, amely fenntartója az idősotthonnak. Ebben az írják, hogy az intézmény mindenben megfelelt a vonatkozó jogszabályi követelményeknek: a rendelkezésre álló szerződések szerint az intézmény 8 orvossal, összesen heti 53 óra szakorvosi ellátásra kötött szerződést az előírt 40 órával szemben. Március folyamán minden hétköznap, valamint április kifogásolt napjain is volt orvosi jelenlét – erről hosszú táblázatot is közölt.

A főváros az idősotthonban az orvosok alkalmazásának jogi hátterét is vitatja, az orvosok vállalkozói jogviszonyban való alkalmazását a korábbi vizsgálatok nem kifogásolták. Azt viszont elismeri, hogy április elején volt néhány olyan nap, amikor részben a 65 év feletti orvosokra vonatkozó kormányzati intézkedések, részben a szerződött orvosok nem szerződésszerű teljesítése miatt nem volt fizikailag jelen orvos az intézményben, de ez szerinte nem hozható összefüggésbe a tömeges fertőzésekkel.

Az észrevételben a főváros jelezte, hogy a megfogalmazott következtetések megalapozatlanok, sem ténybeli, sem jogi alapon nem állják meg a helyüket, és visszautasítja azt a következtetést, amely szerint az intézményben az orvosi ellátás biztosítása vagy annak hiányossága bármilyen módon összefüggésbe lenne hozható az első fertőzöttek kései észlelésével, a tömeges fertőzéssel vagy a nagyszámú halálesettel.

A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt az elhunytak száma szerdára, 296 lakó és 26 dolgozó szervezetében mutatták ki a vírust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018