eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen mentő méri egy vezető hőmérsékletét a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ellenőrzést vezettek be.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kiadhatók a koronavírus területi adatai? - itt a NAIH válasza

A közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályrendszer formálisan nem változott meg, a jelenlegi veszélyhelyzetben azonban a rendes jogszabályi rendelkezésektől eltérő szabályok is érvényesülhetnek - fogalmazott az InfoRádiónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Az operatív törzs már nem közli a koronavírus-fertőzöttek területi adatait. Müller Cecília országos tisztifőorvos ezt a személyes adatok védelmével indokolta több alkalommal is.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádiónak ugyanakkor azt mondta: azok az adatok, amelyek révén nem azonosítható egyértelműen egy konkrét személy, nem tekinthetők személyes adatnak. Ha olyan körzetre vonatkozó adat merül fel, amely nagyobb településre vonatkozik, és konkrét személy nem azonosítható belőle, mert nem olyan ritka betegségről van szó, az statisztikai adatnak minősül – fejtette ki.

Péterfalvi Attila arra is felhívta figyelmet, hogy

a mostani veszélyhelyzetben a rendes jogszabályi rendelkezésektől eltérő gyakorlat is érvényesülhet

a közérdekű adatok nyilvánosságát illetően. Rendkívüli jogrend lépett életbe és a rendeletalkotás keretében a szabályok megváltoztathatók, de ezt a szabályt még nem módosították – emelte ki.

Ha „békeidőben” ki kell adni egy adatot, mert az statisztikai adatnak számít, most viszont lehetnek olyan külön mérlegelési szempontok, amelyek az adat kiadását korlátozhatják bizonyos szempontok mentén – ismertette a hatóság vezetője, hozzátéve, jelenleg nincs ilyen információja a hatóságnak.

Péterfalvi Attila közölte: normál helyzetben ezek olyan adatok, amelyeket ki kell adni, de a mostani helyzetben lehetnek olyan összefüggések – pánikkeltés, különböző intézkedések -, amelyek plusz szempontokat igényelnek.

Ezekről az adatkezelőnek, az operatív törzsnek lehetnek olyan információi, szempontjai, amelyek az információszabadság rendelkezéseinek hagyományos érvényesülést befolyásolhatják.

Ha valaki ilyen beadvánnyal fordulna a NAIH-hoz, akkor meg kellene keresni az adatkezelőt, hogy ismertesse a szempontokat, amelyek korlátozzák az adat kiadását, de jelen helyzetben bizonyos adatok kiadását több indok befolyásolhatja – foglalta össze a helyzetet a hatóság elnöke.

A csütörtöki Kormányinfón is rákérdeztek arra, hogy kiért nem adják ki a fertőzések területi adatait. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt felelete, hogy az operatív törzs álláspontja világos: nem szabad pánikot okozni egy-egy településen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×