INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

börtön

kártérítés

orbán viktor

Tízmilliárdot kerestek már a magyar rabok Strasbourgban

Tízmilliárdot kerestek már a magyar rabok Strasbourgban

Infostart

Az egyes ügyekben 1,5 és 8,5 millió forint közötti kártérítést ítél meg az Emberi Jogok Európai Bírósága a fogvatartási körülmények miatt, ennek most véget akar vetni a kormány.

Tízmilliárd forintot emésztett fel eddig a Soros-hálózathoz köthető radikális jogvédők által elindított börtönbiznisz – írja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került, különböző forrásokból származó dokumentumok adatai szerint 2015 tavasza és a következő év februárja között több mint másfél millió eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a hozzá forduló fogvatartottaknak, ami akkori árfolyamon számolva nagyjából félmilliárd forintot jelent. 2017 márciusától a tavalyi év végéig pedig további 8,5 milliárdot fizetett ki az állam volt és jelenlegi elítélteknek.

A köztes időszak, a 2016 februárja és 2017 márciusa közti bő egy év adatai nem ismertek. Az EJEB ebben az időszakban felfüggesztette a kártalanítási ügyek tárgyalását, mivel a kormány – a rá nehezedő nyomás hatására – vállalta, hogy megalkot egy új, a liberális emberi jogi aktivizmusáról elhíresült strasbourgi törvényszék kívánalmaihoz igazodó jogszabályt.

A magyar bíróságok kevésbé vették figyelembe a „kényelmi szempontokat”, és általában úgy álltak a kártérítési ügyekhez, hogy a büntetés-végrehajtási intézeteknek befogadási kötelezettségük van, de ügyvédek és jogvédő szervezetek az ítéletek után az EJEB-hez fordultak.

A 2015 márciusa és 2016 februárja között Strasbourgot megjárt 99 ügyben jellemzően öt és 26 ezer euró, vagyis nagyjából másfél és 8,5 millió forint közötti összeget állapított meg a törvényszék egy-egy fogvatartottnak.

2017-re módosítania kellett a kormánynak a büntetés-végrehajtási törvényt. Az új jogszabály szerint a fogvatartottak a börtönkörülmények miatt panasszal élhetnek az adott bv-intézet parancsnokánál, ha pedig érdemben nem javul a helyzetük, bv-bíróhoz fordulhatnak. Az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt kiszabható kártalanítás egy napra vetített összegét legalább 1200 és legfeljebb 1700 forintban határozták meg, ami lényegesen alacsonyabb, mint amit hasonló ügyekben az EJEB alkalmazott.

Orbán Viktor az évindító sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy beszüntetik a kifizetéseket, vasárnap pedig Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője jelezte, a kormánypártok támogatják a miniszterelnök törekvését, és meg akarják állítani a börtönbizniszt. Várják a kormány ez irányú javaslatait, előterjesztését, amelyet a Fidesz- és a KDNP-frakció támogatni fog.

Az ügyek egy részében Strasbourgban eljáró Magyar Helsinki Bizottság viszont úgy látja: egyedül a kormány hibája, hogy sok pénzt kell kifizetnie az államnak. "A kártalanítási eljárásnak, vagy ahogy a kormány nevezi, biznisznek, nagyon egyszerűen véget lehetne vetni, mégpedig úgy, hogy emberhez méltó körülményeket biztosítanak a börtönben. Nem luxust, hanem 4 négyzetmétert, természetes fényt, levegőt, értelmes elfoglaltságot a raboknak" – mondta az ATV-nek Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza.

Nyitókép: ismeretlen
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018