eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: két év kampány után most két év kormányzás jön

A következő hetekben eldől, hogy a Néppárt meg tud-e újulni Európában, de ha nem lesznek változások, akkor egy új kereszténydemokrata kezdeményezéssel állnak elő, amely a Macron-mozgalom ellensúlya lehet - mondta Orbán Viktor az év első Kormányinfóján. A miniszterelnök beszélt a kórházi adósságok megszüntetéséről, az új klímastratégiáról, a készülő gazdaságvédelmi akciótervről, a volt kancelláriaminiszterei kritikáiról, és arról is, hogy mekkora a felelőssége az önkormányzati választások eredményében.

2020.01.09. 10:52

Különleges posztot tett ki közösségi oldalára a kormányfő

Orbán Viktor már szerdán készült a Kérdezz-Felelek Karmelita-kiadására.

2020.01.09. 11:06

Kezdődik a Kormányinfó

Kovács Zoltán államtitkár nyitotta meg a sajtótájékoztatót.

2020.01.09. 11:08

Négy fontos téma a kormány előtt

Honvédelmi miniszter tájékoztatást adott az iraki helyzetről, a belügyminiszter migráció állásáról, a pénzügyminiszter a gazdasági kilátásokról, majd hosszú órák tárgyalása után döntöttek a nemzeti klíma- és energiastratégiáról - mondta Orbán Viktor.

2020.01.09. 11:09

Irak

Az Irakban tartózkodó magyar katonák nem sérültek meg az iráni támadásokban, a honvédelmi miniszter magas rangú tisztet küldött a helyszínre, de amíg nem eszkalálódik a helyzet, addig maradnak a magyar katonai egységek Irakban. Egyelőre, amennyire egy katona lehet, biztonságban vannak a magyarok - mondta a miniszterelnök.

2020.01.09. 11:11

Migráció

Áttekintették, hogy mi történik Törökországban. Egy év alatt 450 ezren jutottak be az országba, ez 70 százalékos emelkedés. Ezért a Görögország felé tartók száma 18 százalékkal emelkedett. Ezért nőtt a migránsok száma a balkáni úton is. A magyar határon ezért a migrációs nyomás nőtt. A napi kísérletek száma átlépte a százat. Ezért új egységeket irányítottak a határra, és ha szükség van rá, akkor a V4-ek azonnal tudnak segítséget nyújtani.

2020.01.09. 11:12

Gazdasági kilátások

Fantasztikus teljesítmény, hogy 30 év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 millió főt. 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak. A bruttó átlagkeresetek folyamatosan nőnek 82 hónapja. 2010 óta 80 százalékos, és a legkisebb jövedelműeknél volt a legmagasabb az emelkedés, a minimálbér 120 százalékkal emelkedett. Ezt szeretnék folytatni, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja. 101 nagyberuházásról született döntés 2019-ben, ez összesen 170 milliárd forintnyi beruházás - még nem volt ilyen erős év. Az új munkahelyek 38 százalékát 209-ben ázsiai beruházások hozták létre, ez visszaigazolása a keleti nyitás politikájának. A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb Európában - mondta a kormányfő. A 2020-as év izgalmas lesz, mert a magyar modell lényegi elemekben különbözik az eurózónáétól, és eddig úgy volt sikeres, hogy közben az eurózóna is sikeres volt. Most az eurózóna gazdaságában a növekedés megáll, és még nem tudni, hogy ere hogyan reagál a magyar modell. Gazdaságvédelmi akcióterv kell, ez a munka folyik, és a februári évértékelőben beszél erről Orbán Viktor.

2020.01.09. 11:24

Egészségügy

A legnagyobb kihívás a szakdolgozók elvándorlása, ezért 3 év alatt 72 százalékos béremelés történik. Ettől azt remélik, hogy sikerül őket megtartani, mert óriási a külföldi csábítás, elsősorban Németországból. A fejlesztési forrásoknál azt kérték a szakminisztertől csoportosítsa át a kórházi várók, kórtermek, szociális helyiségek felújítására. Minden három évnél régebben felújított kórházban minden ilyen teret fel kell újítani. Amíg ez nem történik meg, más fejlesztést nem támogatnak. A kórházi adósságokról az ÁSZ azt állapította meg, hogy a tartozás felhalmozódása fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ezért utasították a minisztert, hogy ezt a gyakorlatot szüntesse meg. Nem lehet 2020-ban adósság a kórházakban, ehhez megkap minden eszközt a tárcavezető. január végéig be kell számolnia a tervezett intézkedésekről.

2020.01.09. 11:33

Klímastratégia

Az éghajlat-változási cselekvési tervet jóváhagyták, ezt Palkovics László mutatja majd be pénteken. A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb változás esetén is fenntartható maradjon. A változáshoz tervszerűen kell alkalmazkodni, és ezt meg is kell kezdeni. Az ivóvízkészletről hozta is döntést. A világon 21 ország tud úgy növekedni, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökken. Magyarország ide tartozik. A klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk - mondta Orbán Viktor. megelőzzük például Németország, Hollandiát, vagy Ausztriát. A cél 2030-ra a villamos energia termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik. A legnagyobb forrás Paks lesz, a többi napenergia. A 2050-re Magyarországot Klíma semlegesség lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. Ez lehetséges és megéri, de ezt az összeget elő kell teremteni. Van négy szempont: 1. A klímarongálókkal kell megfizettetni. 2 úgy kell végrehajtani, hogy ne fizessenek többet a családok. 3. Nem a szegényebb országoktól kell elvenni ehhez a pénzt. 4. Nyíltan ki kell mondani, hogy az atomenergia nélkül nem lehet klímasemleges gazdaságot építeni. Akcióterv is készül, ezt is februárban mutatja be a miniszterelnök. Benne lesz a cselekvési tervbe, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani a városi közlekedésben. Minden illegális szemétlerakóhelyet fel kell számolni. Olyan döntést kell hozni, amelyekkel mentesítjük a folyóinkat a PET-palackoktól.

2020.01.09. 11:38

Bevándorlás

Volt egy nagy vita Brüsszellel arról, hogy a határon bevezetett tranzitzóna fogva tartásnak minősül-e, de ez a javunkra eldőlt, ezért nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének az átalakítására. A történelmi feszültség, amely Európában uralkodik, kettéosztja az országokat a jövőképük alapján. Vannak országok, amelyek a bevándorlás elfogadásával változnának, és vannak országok, amelyek ezt nem fogadják el. Mi nem akarjuk átalakítani a világunkat - mondta a miniszterelnök. Nem akarunk csatlakozni ezekhez az országokhoz, az a feladata az uniónak, hogy ennek a két csoportnak az együttélését biztosítsa.

2020.01.09. 11:42

Soros György

Nem akarom, hogy fixáltnak tűnjek, vagy Soros-fóbiánk lenne, de láthatóan Soros György és klánja akar beavatkozni Európa ügyeibe. Az a kérdés, hogy mit akarunk ezzel kezdeni. A legtöbb ország ezt nem teszi szóvá, sőt az Európai Unió pénzzel támogatja ezeket a szervezetek. Ez a vita a Soros-féle univerzum és magyar kormány között fennmarad. Soros Györgyöt tehetséges magyar embernek tartom, jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ezzel a ténnyel kell együtt élnünk - mondta Orbán Viktor. Minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberek. Ezekre kell rámutatnunk.

2020.01.09. 11:43

Iraki álláspont

Az energiapolitikát eddig sikerült függetlenül tartani a biztonsági stratégiától és ezt a jövőben is szeretné fenntartani. Egyértelmű az álláspont, hogy egyetlen ország esetében sem támogatják, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkezők száma nőjön, ezt képviselik a pénteki uniós egyeztetésen is. Az energiafüggőség szempontjából kedvező a Török áramlat megnyitása, mert ez egy újabb forrás. Az energiastratégia a függetlenedés felé mutat - mondta Orbán Viktor. Minőségi növekedést jelentene a román gázkitermelés elindulása és a horvát kapcsolat az ottani LNG-gázállomással.

2020.01.09. 11:43

Magyar-ukrán viszony

Ukrajna nagy ország, és úgy is viselkedik. Ezért nem tudott létrejönni magas szintű találkozó az elnökválasztás óta. Előbb-utóbb valaminek mégis történnie kellene. A nyugati kapcsolatokhoz szükséges Magyarország. Szeretnénk javítani a viszonyon, de ehhez személyes találkozók kellenek. Várunk a sorunkra - mondta.

2020.01.09. 11:51

A Fidesz jövője

A Fidesz nem egy tökéletes képződmény, és lehet is javítani rajta. Nem egy természeti csapás, hogy az ellenzék is nyerhet. Amikor 2018-ban a negyedik ciklusomat kezdtem, azt mondtam, hogy a győzelem nem végleges, és az ellenfél győzelme sem végzetes - mondta Orbán Viktor. Ne lepődjön meg senki, hogy az ellenfél a pályán van, ez a demokrácia lényege.

2020.01.09. 11:54

Fővárosi "stopok"

100 nap jár az újonnan megválasztott politikusoknak, ez jár a fővárosi vezetőknek is a kiigazodásra, ráadásul közben a költségvetést is el kell készíteniük. Várjunk egy kicsit, minden, amit ígértünk, teljesíteni fogunk. Összevissza beszélnek a stadionok, a Liget vagy a szuperkórház ügyében, de türelmet kérek nekik - mondta a miniszterelnök.

2020.01.09. 11:56

Időközi választás

A dunaújvárosi időközi választáson induló szélsőjobboldali ellenzéki jelöltről a kormányfő azt mondta, neki erről Sebastian Kurz osztrák kancellár jut eszébe, aki azt mondta az FPÖ kapcsán, hogy a választók döntik el, hogy melyik párt szélsőjobboldali. Legyünk jobbak nálunk, ez a feladat.

2020.01.09. 11:58

Exkancelláriaminiszterek kritikái

A volt kancelláriaminiszterek kritikáról azt mondta, hogy elfogult mindegyikükkel szemben, mert mindegyik a barátja. Stumpf István még a tanára is volt, kíváncsi is a véleményére, és igyekszik is megfogadni. Navracsics Tibor munkájára számít is a következő időszakban, ő az egyetlen olyan volt uniós biztos, aki a Fidesz tagja. Ez felbecsülhetetlen tudás és tapasztalat, amelyre igényt tartok. Lázár János helyzete ugyanilyen, neki most Hódmezővásárhelyt kell visszaszereznie, és ehhez minden támogatást megadok.

2020.01.09. 11:59

Változások a kormányzásban

Egyre több embert irritál a Fidesz, lehet-e stílusprobléma - elfogadja ezt a kritikát, és ennek az oka a csaknem két évig tartó folyamatos kampány. Éles vonallal ezt a szakaszt le kell zárni, most két évig vissza kell térni a kormányzáshoz. Konzultációk kellenek, be kell vonni az embereket, legalább kettőt szeretne ebben az évben. Nem szeretem a kapkodás, a személycserékkel is óvatosnak kell lenni. A stabilitás fontos érték, ha valami nem jó, akkor nem cserélni kell, hanem megbeszélni, hogy milyen változások kellenek, és arra határidőt szabni.

2020.01.09. 12:00

Médiaviszonyok

A KESMA működésétől távol tartja magát, ahogy minden sajtótermék működésétől is. Nem kíván egyetlen médiaszereplőt sem minősíteni. A médiaviszonyokról nem számadatok, hanem a tapasztalatok alapján szokott beszélni. Szerinte a teremben ülök közötti titkos szavazáson 80:20 arányban veszítene, ezért mondhatja azt, hogy ellenszél van. ez nem csak nálunk van így, hanem az egész világon - mondta a kormányfő. A helyzet korábban rosszabb volt, de már sokkal kiegyensúlyozottabb a világ.

2020.01.09. 12:12

Fiatal idős politikusok

A világ politikájában Donald Trump és Boris Johnson a legfiatalabb, mert ők a legbátrabbak, a legambiciózusabbak.

2020.01.09. 12:15

Néppárti jövő

Az európai pártstruktúra átalakítása megkezdődött a választások után, és világos, hogy a baloldalon Macron emelkedik, a jobboldalon az Európai Néppárt veszít az erejéből. Rossz az irány, liberális, centrista irányba tart, nem áll ki az eredeti értékei mellett. Kérdés, hogy a változásokat a Fidesz ki tudja váltani, a következő hetekben erre megtalálják a választ. Ha nem, akkor egy új kereszténydemokrata kezdeményezéssel állinak elő, mert a Macron-mozgalom ellensúlyát meg kell teremteni. Egy tisztázó vita zajlik Európában, de nem szabad kapkodni - figyelmeztetett a kormányfő. A három néppárti bölcs jelentését még nem látta, és nem is tudja, hogy létezik-e. A Néppárt új elnökével, Donald Tuskkal való találkozójának még nincs időpontja. Ez lesz az egyik abból a három fontos tárgyalásból, amely Orbán Viktorra vár az ügyben, a másik Sebastian Kurz osztrák kancellárral, a harmadik pedig a CDU elnöke lesz.

2020.01.09. 12:19

Budapest-megállapodás

A Tarlós Istvánnal kötött megállapodásban azért szerepelt ennyi pénz, mert ennyit tudtak adni, és a sportszerűség azt kívánja, hogy ezt az ellenzéki főpolgármesternek is megadják. Minden más tárgyalás kérdése - mondta Orbán Viktor.

2020.01.09. 12:25

2022

A Fideszben nincs döntés arról, hogy ki lesz a 2022-es miniszterelnök-jelölt, de én készen állok rá - felelte egy kérdésre.

2020.01.09. 12:34

ELIOS-ügy

Általános gyakorlat, hogy vitás ügyekben inkább engedünk Brüsszelnek, mert emiatt forrást veszthetünk. Az uniós pénz nem támogatás, hanem az is a mi pénzünk - mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a veje volt cégének számláit miért nem nyújtották be az uniónak. Az uniós befizetésekben előtte vagyunk a gazdagoknak az egy főre jutó GDP-ben, és ez így nincs rendjén. Az unió folyamatos küzdelmek világa, és előnyös, ha nem keveredünk olyan vitába, amely visszaüthet,de ez nem személyfüggő.

2020.01.09. 12:35

Dunaújváros

Azért nem indít saját jelöltet a Fidesz az időközi választáson, mert a saját jelöltjüknél jobb indulót találtak egy kisebb település polgármestere személyében.

2020.01.09. 12:43

Bíróságok

A kormánynak nincs teendője a szegedi bírósági botrány ügyében, önigazgatási rendszer van, amelynek ki kell vizsgálnia. Örülnék, hogy a magyar bírósági rendszer feje fölül a korrupció gyanúja elkerülne - mondta a miniszterelnök.

2020.01.09. 12:46

Trianon

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója kapcsán arra emlékeztetett, hogy Magyarország akkor magára maradt, száz év magány jött, pedig a szomszédokkal való együttműködés nélkül nincs jövő. Most ennek vége van, és ez a tanulsága is ennek a száz évnek. Együtt kell építeni Közép-Európát, mert most jól állnak a csillagok - mondta.

2020.01.09. 12:46

Gyöngyöspata

Nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, amely sérti az emberek igazságérzetét. Gyöngyöspata az egyik ilyen. Ez az ügy nincsen jól, nincs jól kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak ebben az országban. Nem tudom, mit kell tenni, de így nem maradhat, a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatni. A másik ilyen igazságtalanság a bűnözőknek megítélt kártérítés a fogva tartási körülmények miatt. Ezzel is foglalkozni kell, és rendbe kell tenni. A kormányfő azt mondta a szakminiszternek, hogy mostantól nem fizet a kormány a bűnözőknek.

2020.01.09. 12:46

Győri mészárlás

Az a gyakorlat, hogy akit emberölés vagy kísérlete miatt elítlétek, ki lehet a büntetés letelte előtt kiengedni a börtönből. Ez nem lehetséges, ezért azt kérte Varga Judittól, hogy kezdeményezze a szükséges jogszabályváltozásokat.

2020.01.09. 13:00

Mátrai erőmű

A büntetőkvóták miatt a magántulajdonos be akarta zárni, ezért akarta felajánlani a kisebbségi tulajdonos magyar államnak. Ez nehéz döntés volt, hogy ne finanszírozzunk veszteséges céget, de tízezer ember munkájáról volt szó, ezért az erőmű bezárás tragédia lenne azon a területen. A klímapolitika nem működik csak üzleti alapon, az erőmű zöldítése ezért nem csak pénzkérdés. És ez a különbség az üzlet és a politika között - figyelmeztetett a miniszterelnöke, és jelezte a lignitfelhasználás miatt stratégiai szempontból is fontos a mátrai erőmű. Ezért lett stratégiai tartalék. A zöldítés költségét még most kalkulálják.

2020.01.09. 13:04

Meddőségi centrumok

Az állam két okból vásárolta meg a piacon lévő cégeket - tehát nem államosították -: egyrészt bioetikai okokból, és mivel ez egy életvédő kormány, szeretné tudni, hogy mi történik, és akkor tudnak felelősséget vállalni, ha átlátják az egész folyamatot, másrészt azért, mert teljesen ingyenessé akarják tenni a meddőség kezelését. Centrumok jönnek létre az országba a most megvásárolt cégek tudását, eszközeit felhasználva, és az igénybevétele ingyenes lesz már február elsejétől.

2020.01.09. 13:10

Zöldek

Határozott a véleményem a magyarországi zöldmozgalmakról: görögdinnye. Kívül zöldek, belül pirosak. Elképzelhető lenne kormánykoalíció velük, de annak nem én lennék a vezetője - mondta Orbán Viktor az osztrák kormányalakítás kapcsán, és inspirálónak látja, ami a szomszédban történik. A zöldek azért nyernek, mert jól ragadnak meg egy fontos változást, és erre adnak válaszokat. Ezt a Néppártban nem tettük még meg, csak sodródunk. Ausztria egy minta lehet, és kiderül, hogy az járható út.

2020.01.09. 13:15

Külpolitika

A külpolitikának nem értékalapúnak kell lennie, mert akkor az országok nagy részével nem tudnánk együttműködni. Kompromisszumokkal kell a magyar nemzeti értékek alapján dolgozni a külpolitikában, mert ott ez a legenyhébb eszköz.

2020.01.09. 13:20

Brit kapcsolat a brexit után

Boris Johnson egy cölöpöt leütött: nem hosszabbítják meg az EU-brit együttműködést, tehát 11 hónap múlva mindenképpen vége szakad. A miniszterelnök elfogult a britek irányában, és kizártnak tartja, hogy a világ egyik legerősebb országa ne tudna az unión kívül fantasztikus sikereket elérni. Ettől még a távozásuk Magyarországnak rossz. Ha ilyen adottságaink lennének, már hol lennénk - mondta. Érdekünk a brexit utáni jó viszony kialakítása, ez nem csak az ő érdekük. Készen állunk arra, hogy a közvetlen magyar-brit kapcsolatrendszert kiépítsük. Johnson óriási ellenszélben győzött, ez a politikai tett megérdemli, hogy megemeljük a kalapunkat.

2020.01.09. 13:24

A migráció megszüntetése

Arra kell törekedni, hogy mindenki ott tudjon maradni, ahol most van. A világ népességének a 97 százaléka a helyén marad, a migrációs problémát 2-3 százalék mozgása okozza. Nekik kell megteremteni a helyben maradás feltételeit. Mi erőn felül támogatunk migráció által fenyegetett területeket és közösségeket, ezt kellene tennie mindenkinek, ha nálunk gazdagabbak is ezt tennék, akkor meg lehetne szüntetni a migrációt.

2020.01.09. 13:27

Szélenergia

Nem adnak ki engedélyeket szélerőművekre, mert az atomenergiára és a napenergiára koncentrálják a forrásokat.

2020.01.09. 13:33

Választási felelősség

Nem vagyok egy peepshow-szurkoló, de megértem, hogy ez érdekli az embereket. Ezért a Borkai-videó hatást gyakorolt a döntésüket az önkormányzati választáson. Inkább arról volt szó, hogy sok helyütt az ellenzék jobb jelöltet állított, és ezeken a helyeken megvertek minket,. Nem szabad felmenteni magunkat. Az akkor véleményemet fenntartom, Borkai Zsolt ha visszalép, akkor elvette volna a döntés lehetőségét a győri polgároktól. Megnyerte a választást, és után ismét visszaadta a döntés lehetőségét - mondta Orbán Viktor. Nagy jelentősége van, hogy ki lesz a polgármester Győrben, harcolnunk kell azért, hogy megszerezzük az emberek bizalmát. A felelősségem abban áll, hogy én vagyok a párt elnöke, minden elvesztett városban van felelősségem. Az egyetlen dolog, amit fel tudok hozni a mentségemre, hogy több helyen győztünk, mint vesztettük. Ha nem így lenne, aligha tarthatnám meg a pozíciómat - jelentette ki.

2020.01.09. 13:36

Magyar falu program

A program folytatódik, nem mindegy, hogy az urbanizáció hogyan folytatódik Magyarországon. Az a kérdés, hol fognak lakni a magyar emberek, és ezért fontos, hogy a falu mint életforma elérhető legyen.

2020.01.09. 13:37

Családvédelmi akcióterv

Jön a folytatás, mert a demográfia a megfontoltabb feladata, Küzdelemben van a pénzügyminisztérium, és most az a cél, hogy a négygyermekes anyák után a háromgyermekesek is kapjanak szja-mentességet.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×