eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A bíróságon megnyert pénzből automatikusan levonják a károsultaknak járó összeget

Felfüggesztette a kormány a rossz börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését. Jelenleg 12 ezer ilyen eljárás van folyamatban. A jogvédők és a büntetőjogász szerint az állam rossz példát szolgáltat a jogkövető polgároknak azzal, hogy nem fizet, ha elveszít egy pert.

Az elmúlt évtizedekben mások mellett a skálás gyilkosnak és az olaszliszkai lincselőnek is kártérítést ítélt meg a bíróság a rossz börtönkörülmények miatt. Ezt elégelte meg Orbán Viktor miniszterelnök, aki múlt héten csütörtökön, az év első Kormányinfóján bejelentette, hogy az állam ezentúl nem fizeti ki a fogvatartottaknak jogerősen megítélt pénzeket.

"Indítsuk újra ezt a vitát. Ez egy lehetetlen állapot. Ráadásul azóta építettünk börtönt és javultak a börtönviszonyok, tehát már jobb a helyzetünk, mint korábban volt, és jelentsük be, hogy ezentúl nem vagyunk hajlandóak bűnözőknek, akármilyen jó ügyvédeket is fogadnak föl, ezért fizetni" - fejtette ki Orbán Viktor.

Tizenkétezer ilyen eljárás van jelenleg folyamatban, de az állam most felfüggesztette a kifizetéseket - jelentette be a Hír Tévében Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Azt mondta, az Igazságügyi Minisztérium "vizsgálja, milyen gyakorlatot tudnak arra bevezetni, hogy ha kifizetésre kerül is sor egy bűnözőnek, a pénz valahogyan az áldozatok irányába áramoljon".

A kormánypártok támogatják a kormány döntését, közölte Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője. "Ezek a bűnözők, és leginkább az ügyvédek és az NGO-k a zsebüket tömik, miközben a börtönkörülmények folyamatosan javultak Magyarországon. Készek vagyunk a kormánynak minden támogatást megadni, hogy ennek a börtönbiznisznek véget vessünk."

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a fogvatartottak jogait képviselő civil szervezetek nem kapnak pénzt a munkájukért, a jogászaik pedig nem járnak be a börtönökbe, mert éppen a kormány tiltotta ki őket onnan három éve. A kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amelyik most elfogadhatatlannak tekinti - írta a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédők korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy a tűzsúfolt, penészes cellákban, tetves ágyakon tartott raboktól semmi jó sem várható a kiszabadulásuk után, a börtönkörülmények javítása tehát az egész társadalom érdeke.

Az InfoRádiónak nyilatkozó büntetőjogász szerint a kártérítések felfüggesztése a kártérítések felfüggesztése teljes egészében szembemegy a jogbiztonság alapelvével, hiszen arról van szó, hogy az állam nem teljesíti a saját vállalásait, nem tartja be az általa alkotott törvényeket, és nem hajtja végre a jogerős ítéleteket. Atalay Borbála szerint "semmiképpen nem fest jól az átlagember előtt, bár Magyarországon elég nagy hagyománya van annak, hogy elvesztem a pert és nem fizetek".

A legtöbb pernyertes fogvatartott egyébként nem gazdagodik meg, mert a megítélt pénzből automatikusan levonják az áldozatoknak vagy azok hozzátartozóinak járó kártérítést. A többség néhány százezer forintot kap, de az olaszliszkai lincselő például semmit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×