eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

"Összenyitják" az ELTE-t négy külföldi egyetemmel

Az Európai Bizottság "European Universities" pályázata új fejezetet nyit az európai felsőoktatásban. A program célja, hogy nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és további négy társegyetemen 2021 januárjában indul be az első CHARM-EU tréningmodul, 100 hallgató részvételével -- mondta az InfoRádióban Borhy László, az ELTE rektora.

Új közös EU-s felsőoktatási projekt indul European Universities névvel. Célja az, hogy az európai egyetemek már meglévő kapcsolatrendszerét magasabb szintre helyezzék.

"Ennek a projektnek az elődje az Erasmus, amely egy jól kidolgozott, jól működő, de az elmúlt évtizedek során kicsit kicsit megcsontosodott rendszer volt. Nem bilaterális szerződésekről van szó intézetek, egyes diszciplínák képviselői között, hanem ezek egyetemközi együttműködések" - tette egyértelművé az InfoRádióban Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

Az ELTE a Montpellier-i Egyetemmel, a Barcelonai Egyetemmel, egy dublini intézménnyel és az Utrechti Egyetemmel fogott össze, és mint a rektor elmondta, nem volt olyan előzmény, amely az ELTE-t ebbe a "konzorciumba" terelte volna.

"Amikor mi információt kaptunk az Európai Bizottság különböző képviselőitől, európai egyetemi találkozókon, konferenciákon, hogy lehet pályázni, nagyon erős kapcsolatkeresés indult el az egyetemek között, és a legjobb egyetemek találtak egymásra.

54 pályázó közül 17 konzorciumot támogatott az EU, ez mintegy 110 egyetemet érint"

- tette hozzá Borhy László.

Azzal kapcsolatban, hogy ez a kezdeményezés később kiválthatja-e az Erasmus-programot, azt mondta, az új programra fordított keretösszeg lényegesen magasabb, mint az előzőé: 85 millió szétosztható euró van benn. Ez

nem sérti az Erasmus-kapcsolatokat, mivel ez egy hároméves úgynevezett "pilot" program, ami azt hivatott feltérképezni, hogy mennyire képesek a képzési programjaikat az egyes egyetemek összeegyeztetni, átjárhatóvá tenni.

Borhy László úgy érzi, a hallgatók jelentkezni fognak az új programba, mintegy 100 diák jelentkezését várják. Teljes lesz az átjárhatóság, akár az is elképzelhető, hogy egy matematikus a klasszika-filológia tudományterületbe kóstol bele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×