INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

elte

2021.09.04. 16:47

Óriási hőmérsékleti eltérések lehetnek Budapesten belül

Már májusban 40 fok lehet Budapest belvárosában a felszíni hőmérséklet – egy az ELTE által végzett kutatás szerint. A belváros és a zöldebb területek hőmérséklete között pedig akár 10 fokos eltérés is tapasztalható.
2021.09.04. 08:18

A madarak trükkjeit lesik el a jövő drónjaihoz

Az ember mindig sokat tanult az állatoktól, és valószínűleg a mesterséges intelligenciának is van mit tanulnia tőlük. A robotrepülőgépek például rengeteg energiát takaríthatnának meg, ha ki tudnák használni a felfelé haladó légáramlatokat, ami a madaraknak a kisujjukban van – bár nincs feltétlenül kisujjuk. Az MTA–ELTE Lendület Csoportos Viselkedés Kutatócsoport munkatársai éppen ezzel foglalkoznak: az állatok csoportos viselkedésének mechanizmusait kutatják a legmodernebb technológiák segítségével, majd a megszerzett tudást igyekeznek beépíteni a még modernebb technológiákba.
2021.09.02. 16:56

Izgalmas felfedezés a kutya-gazda kötődésről

A gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik – derítették ki viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az ELTE etológusai. A kutatás, mely a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg, izgalmas hasonlóságokat tár fel a kutya-gazda és az gyerek-anya kötődés között.
2021.07.20. 06:00

Negyedik hullám: két hónapnyi előnyünk lehet a britekhez képest

A koronavírus-járvány kínai, majd olaszországi adataiban is fel lehetett fedezni szabályszerűséget – mondta el az InfoRádiónak az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Vattay Gábor szerint a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak. Hozzátette: a delta variánsnál két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek.
2021.07.01. 19:14

Fizikus statisztikus: kikerülhetetlen a negyedik hullám

Egy kevésbé hatékony vakcinával beoltott emberben könnyen kifejlődhet egy olyan variáns, amely ellenálló az oltóanyagokkal szemben – hangzott el mások mellett Vattay Gábor, az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője eladásában a 43. Medicina konferencián.
2021.03.24. 06:15

Taréjok és dudorok – új eredmények a páncélos dinoszauruszok kutatásában

A bakonyi dinoszaurusz lelőhelyről előkerült gazdag páncélos dinoszaurusz (Hungarosaurus) leletanyag egyedülálló lehetőséget biztosított az ELTE Őslénytani Tanszék és a kanadai Guelph-i Egyetem munkatársainak, hogy jobban megértsék ennél a közel 130 millió éven keresztül létezett csoportnál e csonttani jellegzetesség kialakulását, változatosságát és lehetséges szerepét.
2021.03.07. 17:13

A sokat „kütyüző” gyerekek nem látják a fától az erdőt

A digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk, ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet. Az ELTE pszichológusai legújabb kutatásukban kimutatták, hogy a sokat mobilozó alfa generációs (2010 után született) gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja a világot.
2021.03.06. 15:31

A Covid idején nem csak a koronavírus pusztít

Fokozott mentális megterhelést okoz az elhúzódó járványhelyzet. A megbetegedéstől való félelem, a szociális és fizikai elszigeteltség, valamint az anyagi bizonytalanság súlyosbíthatják a szorongást az arra egyébként is hajlamos embereknél.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018