eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Balaton-átevezés résztvevői Fonyódnál 2018. július 14-én. A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza.
Nyitókép: A Balaton-átevezés résztvevői Fonyódnál 2018. július 14-én. MTI Fotó: Varga György

Veszélyben a Balaton: „virágzik” a kékalga

Egyre melegebb a Balaton vize, és ennek káros következményei lehetnek. A nyaralók és a horgászok is tehetnek azért, hogy ne romoljon a vízminőség.

Az egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok a Balaton számára is megterhelőek.

A hőhullámok idején először általában az iszapos, sekély, gyorsan átmelegedő vizekben találkozhatunk látványos kagyló- vagy halpusztulással. Ezek a vizek többnyire szerves anyagokkal erősen terheltek, így a melegben egy öngerjesztő folyamat indul be. A baktériumok bontják a víz tárolt szervesanyag-készletét, ami oxigént von el a rendszertől.

Az oxigénhiányos környezetben egyéb káros gázok is keletkezhetnek, melyek tovább generálják az érzékeny, vagy legyengült élőlények elhullását.

Ezek a szervezetek is bomlásnak indulnak, még további oxigént vonva el a rendszertől - mondta a zaol.hu kérdésére a keszthelyi Pannon Egyetem Halkutatási Központjának biológusa.

Ilyenkor jön az, amit nem szívesen tapasztalnak meg a nyaralók: kellemetlen szagú, zavaros víz, mely időnként elpusztult, bomló kagylót, haltetemet mos a partra.

A szervesanyag-mennyiség szempontjából a Keszthelyi és a Szigligeti-öböl a legkitüntetettebb. Jól tudják ezt a horgászok is, rendre a nyugati-medence fogási mennyiségei a legelőkelőbbek – folytatta a szakértő.

Az utóbbi napokban a biológus is észlelte, hogy a keszhelyi parti sétány közelében, illetve a strandokon „virágzik” a kékalga. Bizonyos körülmények között egyes fajaik toxinokat termelhetnek, melyek állatra-emberre egyaránt veszélyesek lehetnek.

A kialakult jelenség természetes, de előfordulhat, hogy veszélyforrás lehet. Megijedni nem kell, de nem árt tisztában lenni vele és tájékozódni, figyelni.

„Virágzás” kezdetén neonzöld sávok, olajszerű foltok figyelhetők meg a vízfelszínen, melyeket összefújhat a szél az öblökben. Tartós, összefüggő neonzöld felszíni jelenségkor nem ajánlott már a fürdőzés.

A fürdőzők figyeljenek a gyerekekre, hogy játék közben ne igyanak a vízből, továbbá az érzékeny bőrűek, kisbabák kerüljék a vizet. Fürdés után célszerű lezuhanyozni. Figyeljünk a kutyákra is, mivel hányás, hasmenés náluk is kialakulhat.

A kutató felhívta a figyelmet, hogy a turisták ne etessék a vízimadarakat.

A bedobált szendvics, kalács és perec nem természetes tápláléka madarainknak. Élettanilag sem előnyös számukra, továbbá erősen rontja a lokális vízminőséget. A biológus megtiltaná a madarak etetését.

A felelős horgász kevés és jó minőségű etetőanyagot használjon és pontosan etessen. A vödörszám behordott etetőanyag már rontja a fogási esélyt és helyi vízminőség-problémát okoz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×