eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely zuglói polgármester, három ellenzéki párt (MSZP-Párbeszéd-DK) főpolgármester-jelöltje beszél a Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Nyugati téri aluljáróban 2019. június 5-én. Elindult az ajánlásgyűjtés a fővárosban az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójára, amely június 20-án indul és június 26-ig tart majd.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Konfliktusokkal terhelten indul az ellenzéki előválasztás második fordulója

Az MSZP-nél nagy a felháborodás, hogy a DK mégis indított saját jelöltet Karácsony Gergellyel szemben, a kiszállt Puzsér Róbert kampányfőnöke viszont arról beszél, a két baloldali párt saját magára szabta a szabályokat, ezért nincs is értelme indulni rajta.

Éleződnek bizonyos konfliktusok az ellenzéki térfélen a főpolgármesteri előválasztás folyamatának kiteljesedésével párhuzamosan.

Kunhalmi Ágnes, az EP-választáson gyengén szerepelt MSZP választmányi elnöke például fel van háborodva az "ezüstérmes" Demokratikus Koalíció lépésén, amely szerint a DK - a korábbi megállapodással ellentétben - önálló jelöltet indít az előválasztáson Karácsony Gergellyel (MSZP-Párbeszéd) szemben. A politikus már csak azt reméli, az egyes kerületekről szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc pártja nem rúgja fel.

"Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó"

- élt egy közmondással Kunhalmi Ágnes az ATV-ben elemezgetve azt a helyzetet, hogy a DK "ráindítja" Kálmán Olgát Karácsony Gergelyre az előválasztáson. Kunhalmi Ágnest hideg zuhanyként érte a hír, azóta is fel van háborodva.

Mint felidézte, még a DK bejelentése előtti napon is DK-s polgármesterjelöltekkel tárgyalt Karácsony Gergely a választási stratégiáról.

"Egy-két nap alatt nem lehet felrúgni egy olyan célt, ami hosszú hónapok óta van előkészítve" - mondta.

Ezzel szemben

Vágó István, a DK politikusa azt mondta, Karácsony Gergely már korábban megszegte azt a Gyurcsány Ferencnek tett ígéretét, hogy nem népszerűsíti az MSZP-P listát az EP-kampányban. Kunhalmi ezt a tévéműsorban tagadta,

mondván, "lényegében" betartotta az ígéretét a Párbeszéd arca.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az MSZP-P-DK-Momentum kerületi megállapodás már nem változik.

Mindkét felet kritizálja viszont

az előválasztásból nemrég kiszállt Puzsér Róbert független jelölt kampányfőnöke. Zaránd Péter az InfoRádióban elmondta, egy olyan előválasztásban, amelyben csak a DK és az MSZP feltételei érvényesülnek, nem akartak részt venni.

Mint fejtegette, három feltétel nem volt adott: az online előválasztás lefejlesztett rendszere, a teljes budapesti ellenzéki egység kerületi szinten, illetve egy budapesti minimumprogram. Utóbbira volt eleinte nyitottság Karácsony Gergely részéről, de amikor leírták a nagyon minimális feltételeiket, már nem valósult meg az egyeztetés, ezért azt gondolták, nincs értelme a részvételnek Puzsér Róbert részéről.

Ki akarják szűrni a trollokat

Értéknyilatkozat kitöltésére kötelezik a jelölteket az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás szervezői, hogy kiszűrjék a trollokat - mondta az InfoRádiónak az ajánlások és a szavazatok összeszámolására létrehozott Civil Választási Bizottság elnöke.

Magyar György ügyvéd szerint garantálni tudják az előválasztás tisztaságát.

A folyamatról Magyar György elmondta, már zajlik az aláírásgyűjtés, vannak akik már össze is gyűjtötték az érvényes kétezer aláírást a főpolgármesteri előválasztásra. Ezeket le kell hogy adják a Civil Választási Bizottsághoz, a testület pedig a Számoljunk Együtt! elnevezésű civil szervezet segítségével megszámolja azokat, szúrópróbaszerűen ellenőrizi a hitelességüket és a valóságtartalmukat. Ezt követően igazolják vissza, hogy a jelölt valóban összegyűjtötte az érvényes aláírásokat, és ekkor válik valóban jelöltté a jelölt. Ez a folyamat zajlik egészen június 17-én délután 4 óráig.

Magyar György megerősítette, hogy jelöltnek bárki jelentkezhet, aki budapesti és össze tudja gyűjteni a kétezer érvényes aláírást. Az előválasztás június 20-án kezdődik és 26-ig tart. Online és offline is, Budapesten körülbelül 20 sátor lesz a legforgalmasabb helyeken felállítva, a bizottsági tagok ott is várják a jelentkezőket, akik a saját lakcímkártyájukkal és személyi igazolványukkal regisztrálnak és szavaznak. A szavazatokat összegyűjtik és zárt, biztonságos helyen tárolják azokat egészen 26-ig.

A rendszer Magyar György szerint biztonságos, kiszűri a trollokat, és azokat is, akik kétszer - online és offline is - próbálnak szavazni.

Jelöltnek az aláírás utolsó pillanatáig lehet jelentkezni, ugyanakkor Magyar György hangsúlyozta, hogy ez egy ellenzéki főpolgármesteri előválasztás, amelynek célja kiválasztani azt a személyt, aki Tarlós István ellenfelévé válhat az ellenzéki oldalon.

Minden jelentkezőnek alá kell írnia egy értéknyilatkozatot arról, hogy részt vesz az előválasztáson, és ha azt nem ő nyeri, akkor a győztes mögé áll.

Bizottsági taggá válik minden jelölt és jelölő szervezet, egymást kontrollálják, ott lesznek a sátrakban, a szavazatok számlálásánál. Lehet, hogy politikai értelemben ellenérdekeltek, de abban nem, hogy a legtisztességesebb módon jelöljék ki azt, aki a legtöbb szavazatot kapja - fogalmazott a Civil Választási Bizottság vezetője. A választó fogja megmondani, kit szeretne Tarlós István ellenfeleként látni ősszel, és Magyar György szerint ennek a hitelessége biztosítható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×