eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Tarlós István főpolgármester (b2) és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere (b3) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. április 5-én. A közgyűlés döntött a római-parti védmű Duna-part menti nyomvonalon történő megépítéséről.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Publicus Intézet: Tarlós István mellett csak egyvalaki rúghat labdába

Karácsony Gergely Tarlós István legesélyesebb kihívója - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából június 11. és 14. között 800 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásból az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás első fordulója után kiviláglik, a második forduló előtt a momentumos Kerpel-Fronius Gáboron kívüli jelöltek ismertsége igen magas, szinte mindenki tud Kálmán Olgáról és Karácsony Gergelyről is.

A népszerűséget tekintve valamennyi főpolgármester-jelöltet figyelembe véve Tarlós István és Karácsony Gergely 50, illetve 51 százalékponton állnak, Kálmán Olga 46 ponttal követi őket, míg Kerpel-Fronius Gábor minden harmadik budapesti kedveli.

Az alkalmasságról szóló kérdésre adott válaszok alapján Tarlós és Karácsony a közvélemény szemében szintén jól állnak, Kerpel-Fronius és Kálmán viszont csak 26, illetve 37 százalékon állnak.

A június 20. és 26. között esedékes második előválasztási fordulón a részvételüket biztosra ígérők körében Karácsony 28, Kálmán 24, Kerpel-Fronius 8 százalékon áll, ám a bizonytalanok aránya 40 százalékos.

A Publicus Intézet felmérése szerint a Fidesz-szimpatizánsok 44 százaléka Kálmán Olga győzelmét valószínűsíti, míg az ellenzéki szavazók 50 százaléka inkább Karácsonyt véli befutónak.

Ha Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, a felmérés szerint egy százaléknyival lesz kevesebb szavazója, mint Tarlós Istvánnak, ha viszont Kálmán Olga, akkor Tarlós István 8 százalékkal nyerhet.

Az előválasztási folyamatól az EP-választás után kiszállt Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt népszerűsége 16 százalékpontos.

Pulai András, az intézet ügyvezetője szerint azok, akik nem vesznek részt az előválasztásban, csökkenő eséllyel indulnak a főpolgármesterválasztáson októberben. Az InfoRádióban elmondta, Puzsér Róbert 4-6, Sermer Ádám (Liberálisok) 1-2 százalékot kapna.

"Folyamatosan változnak azért az esélyek, ahogy a választók gondolkodnak az előválasztásról. Karácsony Gergely megítélése javul, Tarlós Istváné pedig némileg romlik. Ha a kampány folytatódik, lehetnek még további változások" - említette Pulai András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×