eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin
Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke kilép a szavazófülkéből a Pest megyei Gödön, a Németh László Általános Iskolában kialakított 5. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Ennyi volt: Schmuck Andor nem áll a startvonalra

"Mostantól az előválasztás arról szól, hogy egy Deák Ferencet vagy egy Zrínyi Ilonát fogunk választani" - mondta Karácsony Gergelyre és Kálmán Olgára utalva a Tisztelet Társasága jelöltje, aki azonban egy posztért mégiscsak ringbe száll ősszel. Hétfőn lezárul a jelölési folyamat, június 20. és 26. között lehet voksolni az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson.

Schmuck Andor eredetileg akkor indult volna, ha riválisai nem vállalják fel az időseket védő programpontjait. Most aztonban bejelentette, hogy mégsem indul a főpolgármester-jelölti előválasztáson, mert mint mondta

Karácsony Gergely (MSZP-P) és Kálmán Olga (független, DK-támogatott) egyaránt jelezte, megválasztása esetén megmarad a szépkorúak utazási kedvezménye a fővárosban.

Schmuck Andort 2428-an támogatták abban, hogy induljon el az előválasztáson, nekik apró figyelmességgel kedveskedik most a politikus, szeptemberben pedig egy elegáns bulit tart majd köszönetül.

A Momentumról úgy vélekedett, "a párt olyan fiatal, hogy nem is értik, miről van szó".

A visszalépett jelölt Karácsony Gergelyt Deák Ferenchez, Kálmán Olgát Zrínyi Ilonához hasonlította, szerinte közülük kell majd választani Tarlós István ellenében.

Pénteken egyébként Kálmán Olga, Karácsony Gergely és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor részvételével megtartották a főpolgármesteri előválasztási második fordulójának első vitáját, ezen a jelöltek egyebek között megígérték, hogy megválasztásuk esetén akadálymentesítik a közintézményeket,

kerékpárút lesz a Nagykörúton, biztosított lesz az átláthatóság, valamint nő a nyilvános WC-k, a P+R parkolók, a bérlakások és a zöldfelületek száma, aránya. A dugódíjat és a dízelautók kitiltását is mindhárman támogatnák, a Liget projektet pedig leállítanák.

A Momentum a hajléktalanság ellen a megelőzéssel harcolna, menetrendeket hangolna össze és integrált bérleteket vezetne be.

A DK által támogatott Kálmán Olga fővárosi szabad sajtót ígért, ötmilliárd forintos hajléktalankeretet és egységes parkolási rendszert.

Karácsony Gergely a félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanokra adót vetne ki, az ebből befolyó összeget a lakhatási problémák orvoslására fordítaná. A fejlesztéseket a rozsdaövezetekbe vinné. Az M2-es metrót összekötné a gödöllői HÉV-vel, a kisföldalattit pedig kivinné a körvasútsorig.

A jelöltek megígérték, hogy

az előválasztás győztesét mindhárom résztvevő támogatni fogja.

Nem vett részt a vitában ugyanakkor az előválasztásból nemrég kiszállt Puzsér Róbert (független jelölt), aki a DK és az MSZP szájíze szerint alakított folyamatnak nevezte az előválasztást, amiben nem kíván részt venni már, az EP-választások után pedig szakított két támogató szervezetével, az LMP-vel és a Jobbikkal is, de az októberi főpolgármester-választáson így is indulni kíván.

Az ellenzéki előválasztást a Magyar György ügyvéd által vezetett Civil Választási Bizottság bonyolítja le, a "Számoljunk együtt!" civil szervezet segítségével számolják és ellenőrzik a beérkező támogató aláírásokat.

A gyűjtés hétfő délutánig tart, ekkor lezárul a jelöltállítás, voksolni június 20. és 26. között lehet

majd Budapest húsz legforgalmasabb terén sátrakban, valamint az online ugyanígy, a regisztrációt (június 12-20.) követően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×