Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

petrétei dávid

halott

hajóbaleset

hableány

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros hajója részt vesz a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában a Margit híd alatt 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.

Így jönnek rá hosszú idő után is, kié egy holttest

InfoRádió

Speciális módszerekkel állapítják meg a dunai hajóbaleset után megtalált holttestek személyazonosságát - mondta az InfoRádióban egy áldozatazonosítási szakértő. Petrétei Dávid rendőrőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatója hangsúlyozta, hogy az áldozatazonosítás ebben az esetben is nemzetközi sztenderdek alapján történik, és a dél-koreaiaknak sincsenek más vagy jobb eljárásaik, mint a hazai szakembereknek.

Négy évtizede létezik az Interpolnál egy nemzetközileg jóváhagyott áldozatazonosítási protokoll, ez a DVI (a rövidítés feloldása magyarul: tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítása). Ez átfogja a teljes tevékenységet a helyszíni szemlétől, a holttestek helyszínről történő kivonásán át a boncteremben történő adatgyűjtésig és rögzítésekig, a hozzátartozókkal való kapcsolattartás és a tőlük történő információkérés, a post mortem és ante mortem adatok összevetése, ezek alapján a személyazonosság kimondása is része az eljárásnak - tudta meg az InfoRádió Petrétei Dávid rendőrőrnagytól, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatójától.

"Ez a tevékenység tudományközi megközelítésű, tehát együtt dolgozik benne

rendőr, nyomozó, helyszínelő, orvosszakértő, genetikus, ujjnyomszakértő, fogorvosszakértő, mindvégig a kegyeleti-emberiességi szempontok maximális tiszteletben tartásával.

Ez a világon mindenütt azonos jegyzőkönyveken történik, szabványosított módszerekkel" - tette hozzá Petrétei Dávid.

Ez utóbbinak az az oka, hogy a több nemzetet érintő tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosításakor zökkenőmentesen tudjanak együttműködni a szakemberek.

Az azonosításnak - mint folytatta - két csoportja van.

"Elsődleges azonosítóknak számítanak az ujjnyomatok, a DNS, a fogazat, másodlagos azonosítónak számít minden orvosi előzményi adat, a műtéti hegektől a tetováláson át a személyleírásig, továbbá a holttestnél található mindenféle személyes tárgy, ruházat, ékszerek, egyebek. Ezek rögzítése történik meg a boncteremben, illetve ezek összegyűjtését kérjük a hozzátartozóktól az ante mortem fázisban" - írta le Petrétei Dávid.

Természetesen minden azonosítás akkor működik csak, ha van mivel összehasonlítani, a dél-koreaiak esetében tény, hogy 17 éves korban mindenkitől ujjlenyomatot vesznek az országban, de mint a szakértő rámutat, nem kell feltétlenül rendelkezésre állnia adatbázisszinten ennek, az eltűnt/áldozat otthonában is le tudják venni a nyomot, lefoglalják a fogkeféjét, fésűjét.

Hogy ez vízben mennyivel nehezebb?

"Attól függ, mennyi idő telik el a halált követően.

Minden késői hullajelenség, például egy ujjnyomazonosítás befolyásolni tud, hiszen amint az ujjbőr eltűnik, az ujjnyom is. Ez lassan történik meg, de néhány nap után is különleges eljárás kell már"

- mondta Petrétei Dávid azonosítás-szakértő.

A múlt szerdai hajókatasztrófával kapcsolatos valamennyi hírünket ITT találja.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Áldozatazonosítási szakértő a hajókatasztrófa után
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018