eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének munkálatait segítő hajók a Margit hídnál 2019. június 2-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Rendkívüli sajtótájékoztató: három óra alatt mindenkit azonosítani tudnak

A dunai hajóbaleset eddig megtalált áldozatait mind ujjlenyomat alapján azonosítani tudták egy különlegesen gyors koreai eljárás segítségével, ez csak a Hableány egyetlen gyermek utasa esetében nem lehetséges, de a kegyeleti szempontokat ott is figyelembe veszik.

A Semmelweis Egyetem intézi az áldozatazonosítást, de a feladatot minden esetben a rendőrség munkatársai végzik - fogalmazott a TEK csütörtöki sajtótájékoztatóján Keller Éva, az SE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének igazgatója.

Ismertette, az úgynevezett DVI áldozatazonosítási protokollt Magyarországon is tanítják, és világszerte azonos módszerekkel dolgoznak, ahol van Interpol.

Kreisz Zsuzsanna alezredes a tájékoztatón elmondta, a Nemzeti Nyomozó Iroda kapta feladatul az áldozatazonosítási tréningek megtartását. Az Interpol protokoll nevű tevékenységben a magyar és a koreai szakemberek együttesen dolgoznak a Margit hídnál, információikat az érintett szakemberek a vélt áldozatokról megosztják egymással.

Mint fogalmazott, az igazolványkép alapú azonosítás kizárt, fog- és DNS-mintából, valamint ha lehetséges, ujjlenyomat alapján azonosítják az áldozatok kilétét.

"A rögzített nyomokat egyből meg lehet vizsgálni a koreai adatbázis segítségével" - húzta alá a rendőr alezredes, hozzátéve, még az áldozatok elhunyta után jó idővel is azonosítani tudják a holttesteket.

A dél-koreai Interpol vezetője is szót kapott a TEK sajtótájékoztatóján, múlt szerda óta már Magyarországon van.

"Háromféle lehetőség van a holttestek azonosítására: fogászati vizsgálat, DNS, ujjlenyomat. A koreai csapat az áldozatok azonosítására érkezett, elősorban a DNS- és az ujjlenyomat-vizsgálattal foglalkoznak.

Koreában mindenkiről a nagykorúság elértével 10 ujjas ujjlenyomatot vesznek,

hogy a későbbi azonosítás lehetséges legyen. Az áldozatazonosítás jelenleg zökkenőmentesen és bizonytalanság nélkül zajlik" - mondta el.

Az elhangzottakkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elhangzott,

az eddigi áldozatokat mind ujjlenyomat alapján azonosították,

a gyermek vélt áldozatot viszont csak DNS-e alapján tudják majd beazonosítani, de mivel a két további módszer is rendelkezésre áll, a kegyeleti szempontok az ő esetében is érvényesek lesznek - hangzott el a tájékoztatón.

Az azonosítási kérésre Koreából összesen 3 óra alatt megérkezik a válasz Budapestre.

A Hableány múlt szerdai katasztrófájával kapcsolatos további híreinket ITT találják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×