eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Tóth Bertalan: az MSZP beáll Puzsér Róbert mögé, ha ő nyeri az előválasztást

Közel a megállapodás az ellenzéki főpolgármester előválasztás második fordulójának minden érintett által elfogadható szabályairól – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MSZP elnöke. Tóth Bertalan az EP-választással kapcsolatban elmondta: a Fidesz szerint mindenki bevándorláspárti, aki nem a Fidesz. Az MSZP szerint közösen kell megvédeni Európa határait.

Az MSZP elnöke biztos abban, hogy lesz második forduló az ellenzéki főpolgármester előválasztáson. Tóth Bertalan emlékezetett: az első fordulóban több mint 30 ezer budapesti választópolgár adta le szavazatát. „Meggyőződésem, hogy ennél lényegesen magasabb lesz a második fordulóban a részvétel, hiszen itt két értékrend is megküzd egymással” – vélekedett, hozzátéve: egy jó kampány és vita aktivizálhatja a szavazópolgárokat.

Puzsér Róbert az InfoRádió hétfői Aréna című műsorában grafikonembernek nevezte ellenfelét, Karácsony Gergelyt, aki arra megy, amerre az adott trend hajlik. Tóth Bertalan erre úgy reagált: a két politikuson múlik, hogy ennél tartalmasabb viták legyenek. Az MSZP elnöke hozzátette: tisztában vannak Puzsér Róbert feltételeivel, és közeledik a megállapodás a részvételéről.

„Minden olyan igényt – szerintem – mindkét fél el fog fogadni, ami a legtisztább és legátláthatóbb eljárást garantálja majd”

– fogalmazott.

Tóth Bertlan elmondta: mivel Karácsony Gergelyt az MSZP, a Párbeszéd és a DK is támogatja, Puzsér Róbert mögött az LMP és Jobbik áll, a Momentum pedig jelezte, hogy az előválasztás győztesét támogatja, a teljes ellenzék részt vesz az előválasztásban. „Ez adja meg majd a teljes felhatalmazást a győztesnek arra, hogy érdemi kihívója legyen Tarlós Istvánnak” – szögezte le.

Az MSZP elnöke kérdésre válaszolva megerősítette: pártja beáll Puzsér Róbert mögé, ha ő nyer az előválasztás második fordulójában. Ugyanakkor hozzátette: egy közös jelöltnek tolárálnia kell az őt támogató szervezetek javaslatait is. A politikus reméli, hogy az eljárás lezárulta után egy mindenki által támogatható Budapest-programot alakítanak ki az októberi választásra. Tóth Bertalan szerint, ha meglesz a jelölt, akkor lehet a kampány részleteiről, így a programról is megállapodni.

Közösen kell megvédeni Európát

Nem máshoz képest határozza meg az európai parlamenti választási programját az MSZP. A párt elnöke megjegyezte: a Fidesz bevándorláspártiakra és nem bevándorláspártiakra osztja a politikusokat, és azokat, a kormánypártokon kívűlieket mind az előbbi kategóriába sorolja. „Soha nem néz a hátterébe, hogy ki mit képvisel” – fogalmazott. Tóth Bertalan szerint máshogy kategorizál: vannak, akik állandóan napirenden kívánják tartani a problémát, és vannak, akik inkább megoldanák.

A menekültválság megoldását a közös európai megoldások jelenthetik

– tette hozzá Tóth Bertalan. Az unió és Törökország közötti megállapodás megállította a balkáni útvonalon történő beáramlást, az Arab Ligával meghozott egyezség – melye Orbán Viktor is aláírt – pedig az Észak-Afrikai országok megsegítését célozza, hogy az útra kelni készülő családok helyben találjanak megélhetési és boldogulási lehetőséget – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus.

Sok olyan megoldás van az Európai Unió asztalán, ami oda vezetett, hogy mára kevesebb a kontinensre érkező, mint 2015 előtt – tette hozzá az MSZP elnöke. Ezzel szemben a Fidesz politikai érdeke az, hogy folyamatosan napirenden tartsa a kérdést, és „az emberek belső félelmére építve gyűlöletet szít” – emelte ki.

Az MSZP szerint Európa határait meg kell védeni, de ezt közösen kell megtenni – mondta Tóth Bertalan. A Frontex megerősítése nem hátrány, hanem előny – vélekedett, hozzátéve: támogatandó cél, hogy az unió pénzt fordít a közös védelmi politikára.

Mára az európai politika eljutott odáig, hogy tisztán látják: a Fidesz a téma asztalon tartásával csak a saját hatalmát akarja megerősíteni, és nem érdekelt a közös megoldásokban – fogalmazott az MSZP elnöke.

„Az Európai Unióban legyen 750 euró a minimális bér”

– hangsúlyozta, hozzátéve: míg Luxemburgban ez a szám 2000 euró, addig Magyarországon mindössze 470. A minimálnyugdíjat pedig 300 euróban határozná meg. Az MSZP emellett szeretne egy egységes európai, legalább 150 eurós családi pótlékot, valamint az áfa felső határát uniós szinten 20 százalékban határoznák meg – mondta Tóth Bertalan.

Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok uniós programja hasonló, az európai integrációt támogató állásponton állnak, noha látják, hogy reformokra is szükség van. A párt programjának lényege a szociális Európa megteremtése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×