eur:
394.84
usd:
371.99
bux:
66373.1
2024. április 16. kedd Csongor
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Felkészülés az európai parlamenti választásra, szövetségi politika kialakítása címmel tartott közös sajtótájékoztatón a Villányi úti konferenciaközpontban 2018. november 10-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Tóth Bertalan: beszélni fogok Karácsony Gergellyel

Kivizsgálja az MSZP elnöke Karácsony Gergely állítását, miszerint politikai háttéralkut kötött a Fidesz és az MSZP a fővárosi parkolási rendszerről. Erről Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke, parlamenti frakcióvezetője beszélt az InfoRádióban.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd budapesti főpolgármesterjelöltje kedden arról beszélt, hogy azért van nagy baj a fővárosi parkolási rendszerrel, mert a Fidesz és az MSZP háttéralkut kötött, és most arról tárgyalnak, hogyan lehetne kihátrálni ebből. A helyzetet bonyolítja, hogy a szocialisták szintén Karácsony Gergelyt támogatják az őszi választáson.

A helyzetet kommentálva Tóth Bertalan az InfoRádió szerdai Aréna című műsorában azt mondta, eddig messze volt a fővárosi politikától, a sajtóból tájékozódott.

"Én is hallottam a parkolási rendszer anomáliáiról, és meggyőződéses ellenfele vagyok bármilyen olyan ügyletnek, ami az állampolgárok megkárosításából magánzsebeket gazdagít" - fogalmazott a pártelnök.

Tóth Bertalan határozottan állítja, ő semmilyen, Karácsony Gergely által említett háttéralkut nem kötött és nem is fog, de meg fogja beszélni politikustársával, hogy pontosan mire gondol.

"Mi az egységes parkolási rendszerben vagyunk érdekeltek, ami átlátható, és arról szól, hogy aki fizet, az megkapja a megfelelő ellenszolgáltatást, és nyilván a befolyó bevételekből közérdekű célokat lehet megvalósítani. Mélyen egyetértek Karácsony Gergellyel abban, hogy egy egységes parkolási rendszerre van szükség a fővárosban, de hát kilenc éve a Fidesz vezeti a fővárost és számos kerületet" - tette hozzá.

Megítélése szerint "a korrupciós rendszert" a Fidesz működteti, kilenc éve nem számolta fel a fővárosban,

Karácsony Gergelyt éppen abban támogatják, hogy főpolgármesterként legyen az az első intézkedése, hogy a parkolási rendszer hibáit felszámolja.

Tóth Bertalan szerint ez a javaslat bizonyítja is, hogy nincs pártja és a Fidesz között semmiféle háttéralku.

A pártját érő minden vádat egyébként - mint ígérte - ki fog vizsgálni.

Parkolási helyzet Zuglóban

A napokban a 444.hu részletes filmben mutatott be számos, a budapesti parkolási helyzettel kapcsolatos visszásságot: a korrupció lehetőségét és az átláthatatlanságot, illetve azt, hogy mire nem fordították a befolyt parkolódíjakat.

Tarlós István fideszes főpolgármester szerint a budapesti parkolási rendszert egységessé kellene tenni. Legutóbb a közgyűlésen kritiztálta ezzel összefüggésben a kerületi vezetőket, amikor újabb utcákban tették fizetőssé a parkolást, azt is megemlítve, hogy 24 éve nem lehet egységesíteni a parkolási rendszert Budapesten. A Demokratikus Koalíció azt kérte Tarlóstól, hogy ha visszásságot lát, tegyen feljelentést, és arra is emlékeztetett, hogy a városatya a Válasz online-nak adott interjújában elárulta, a parkolási helyzet rendezését a miniszterelnöktől is hiába kérte.

A kormány szerint be kell kötni a parkolóautomatákat az adóhatósághoz, és ennek érdekében már be is nyújtottak egy törvényjavaslatot a Parlamentnek. Ezt a pénzügyminiszter jelentette be az országgyűlésben, miután az LMP-s Csárdi Antal megvádolta a kabinetet, hogy az nemet mondott-e a parkolási maffia megfékezésére.

Karácsony Gergely zuglói polgármester erre reagálva levelet írt Varga Mihálynak. Azt kéri a pénzügyminisztertől, hogy az országban elsőként a XIV. kerületi parkolóautomatákat kössék be az adóhatósághoz. A budapesti parkolási rendszer ugyanis a baloldal reménybeli főpolgármester-jelöltje szerint is úgy rossz, ahogy van. A Párbeszéd politikusa sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fővárosnak és a kerületeknek nyilvánosságra kellene hozniuk a parkolással kapcsolatos szerződéseket, úgy, ahogyan azt a XIV. kerület megtette. Ugyanis az ottani megállapodás sem jó és a parkolás ebben a kerületben nagyon veszteséges. Azt Karácsony Gergely is elismerte az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy az MSZP és a Fidesz két éve szavazott a szerződésről, ő pedig tartózkodott, és

nem vétózta meg.

Csak most, az önkormányzati választás előtt készül a változtatásra.

Tavaly mintegy 200 millió forintos veszteséget termelt a parkolási cég Zuglóban sajtóértesülések szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×