eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató a Sándor-palotában, ahol fogadta Áder János köztársasági elnök 2015. március 30-án.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Barabási Albert-László: ismerni kell az utat, amin az eszköz eljut a piacáig

Nem állja meg a helyét a tudományban az a fajta gondolkodás, hogy ha az ember csak a munkáját végzi, akkor előbb-utóbb felfedezik - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Prima Primissima-díjas fizikus, hálózatkutató.

"Abba a hibába esünk, hogy úgy gondoljuk, hogy ha én leteszem az asztalra azt a terméket, ami szerintem fontos, akkor bizonyára mindenki tapsolni fog. De tudjuk, hogy ez nem így van" - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken Barabási Albert-László Prima Primissima-díjas fizikus, hálózatkutató.

Szerinte

a művészetekben is mintha így lenne, hogy "én csak csinálom a dolgomat, és felfedeznek", és a tudományban is van egy ilyen gondolkodás.

"Persze nagyon inspiráló van Goghnak és Nietzschének az esete, de igazából ők egy nagyon kicsi kisebbséget képviselnek a teljesítmény terén. Igazából a legtöbb ember, akivel beszélünk, a 95-99 százalék úgy véli, hogy akit ma értékelünk a múltból, az a korában is elismert volt azért, amit csinált" - tette hozzá.

Példaként említette: Beethoven fontos volt Beethoven kortársainak, ugyanígy Raffaello is, "nem később fedeztük őket fel".

Ezért szükséges szerinte azt megérteni, hogy az a teljesítmény, ami maximális teljesítmény, hogyan jut el a közönséghez.

"Mi értelme annak, hogy én tényleg kidolgozom a következő orvosi eszközt, ha nem tudom eljuttatni a páciensekhez, mert nem ismerem azokat a mechanizmusokat, amelyekben eljutok az eszköztől a piacig?"

- tette fel a kérdést.

Szerinte nincs egyetlen kitaposott ösvény: néha beszélni kell a kollégákkal, de "akkor sem minden háló számít".

A networking, vagyis a hálózatépítés terén sem igaz az, hogy minél több embert kell megismerni, mert a fontos pillanatokban 2-3 ember lesz a kulcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×