INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

fizika

2020.10.06. 16:55

Fizikai Nobel: maga Einstein sem gondolta feltétlen

A fekete lyukakkal kapcsolatos csillagászati kutatásokban elért úttörő eredményeiért három tudós, a brit Roger Penrose, a német Reinhard Genzel és az amerikai Andrea Ghez kapja az idei fizikai Nobel-díjat.
2020.08.15. 14:20

Higgs-bozon: ezért bír óriási jelentőséggel a CERN megfigyelése

Először találtak kísérleti bizonyítékot a Higgs-bozon két müonra bomlásáról az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN kutatói, akik a közelmúltban mutatták be kutatási eredményeiket a nagyon ritka jelenségről. A Wigner Fizikai Kutatóintézet professzor emeritusa szerint azért próbálják kísérleti úton vizsgálni a Higgs-bozon bomlási folyamatait, hogy rést találjanak az elméleti fizikai modellen, de egyelőre a megfigyelések a számításokat igazolják.
2019.10.25. 14:53

Meghalt Pál Lénárd

A szilárdtest-fizika és a nukleáris technológiák Kossuth-díjas kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 94 évet élt.
2018.08.28. 18:27

Közelebb kerültek a CERN tudósai az "isteni részecskéhez"

Újabb mérföldkőhöz értek az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tudósai az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon vizsgálatában: először sikerült bizonyítaniuk a szétbomlását úgynevezett b-kvarkokra.
2018.06.12. 05:25

Megmérik a világegyetem szellemrészecskéit

Munkába állt a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb "mérlege" Németországban hétfőn. A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) működő szerkezet a legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában hívatott segíteni.
2018.05.13. 08:53

Tudományos áttörés az emberiség jövőjének "Szent Grálja" ügyében

A szlovéniai Jolef Stefan Intézet (IJS) kutatói bizonyították Frank Wilczek Nobel-díjas amerikai professzor négy évtizedes elméletét arról, hogy a fermionon és a bozonon kívül léteznek más elemi részecskék is. Felfedezésük fontos lépés a topologikus kvantumszámítógép fejlesztése felé.
2018.04.09. 19:22

Elhunyt Peter Grünberg

Elhunyt Peter Grünberg Nobel-díjas német fizikus, a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálásának egyik atyja.
2018.03.14. 05:28

Elhunyt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét családja közölte.
2017.12.28. 20:40

Paradigmaváltásra lehet szükség az oktatásban

A fizika, a matematika, a kémia igazi mumus a diákok egy része számára. A természettudományok tanítási módszereiről az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Jenei Péterrel, az MTA-ELTE Fizika Tanítása Kutatócsoport vezetője, egyetemi adjunktus beszélt.
2017.04.04. 19:50

Hova tűnt az antianyag?

Gravitáció, antigravitáció, anyag, antianyag... Kifejezések, amelyek a tudományos fantasztikus regényszerzők fantáziáját – no meg a repülő csészealjakat, és a csillagközi űrhajókat – már évtizedek óta mozgatják. Az utóbbi években azonban ezek egy része a fantasy világából átkerült a tudományos dolgozatok oldalaira.
2017.01.04. 21:08

Létezhet időutazás?

Létezik a fizikában olyan, hogy véletlen? Vannak multiverzumok, párhuzamos világok? Lehetséges az időutazás? Néhány olyan kérdés, amire a fizikafilozófusok próbálnak választ találni. Arról, hogy mennyire sikerül ez, Hörcher Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Filozófiai Intézetének igazgatója és Gyenis Balázs, ugyanezen intézmény kutatója számolt be az InfoRádió Szigma - A holnap világa című tudományos magazinjában.
2016.10.05. 07:16

Nem a képzelet szüleménye az északi fény hangja

Finn kutatók kimutatták, hogy az északi fénnyel, az aura borealisszal kapcsolatban emlegetett hang nem az emberi képzelet szüleménye, hanem valóban létezik, különleges elektromágneses jelenség okozza.
2016.10.04. 12:06

Anyagkutatásért hárman kapják a fizikai Nobel-díjat

Az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért három brit születésű tudós, David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018