eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Szokatlan megoldás gyógyíthatná meg a Földet

Európában több millió hektárnyi területet érint a talaj minőségromlása, ami az élelmiszer-termelés mellett az éghajlat szempontjából, a vidéki létben és a biodiverzitás fenntartásában is fontos szerepet játszik - figyelmeztet az MTA.

A talaj egy limitált természeti erőforrás, aminek romlása Európában, így Magyarországon is probléma - mondta az InfoRádiónak Tóth Gergely, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, a Pannon Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

"Európában 112 millió hektárnyi terület érintett csak az erózió által. A szél is elhordja a felső talajréteget, ez további 42 millió hektárnyi területet érint" - hangsúlyozta a szakember.

Magyarországgal kapcsolatban pedig kijelenthető, hogy a termőterületek jó része vagy a szél, vagy a víz által sújtott, és más degradációs folyamatok is vannak

- mutatott rá. "Ha tömörödik a talaj, már nem tudja úgy felvenni a vizet. A szervesanyag-tartalma is csökken, savanyúbb, szikesebb lesz. A legszomorúbb folyamat mégis a talaj beépítése".

A minőségromlás mellett tehát a mennyiségi csökkenés is megfigyelhető a talaj esetében, ráadásul

Magyarországon az európai átlagot meghaladó módon építjük be területeinket.

Mint elmondta, egy centiméternyi talajréteg képződéséhez évszázadok kellenek, ezt pedig akár egy heti eső is tönkre tudja tenni.

Egy konkrét pontra mutatva Tóth Gergely elmondta,

a föld szervesszén-tartalmának csökkenése rendkívül veszélyes, és ez bizony az intenzív művelés kialakulásával indult be.

"Ha a szervesanyagok lebomlanak, a szén szén-dioxid formájában távozik a levegőbe.

Ez a folyamat egyrészt gyorsítja a klímaváltozást,

másrészt rontja a talaj minőségét. A helyzet orvoslására egyébként vannak kezdeményezések: a talaj széntartalmát évente 0,4 ezrelékkel kellene növelni világszerte - ez kompenzálni tudná a mezőgazdaságból eredő üvegházgázok hatását, sőt jórészt még a más tevékenységből származó, klímaváltozást okozó gázok kibocsátását is" - adott némi reménysugarat Tóth Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×