INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

mta

2022.05.06. 15:47

Freund Tamás: a tévtanok népszerűsége miatt a tudománynak még több tennivalója van

A szociális médián keresztül terjedő tévtanok még mindig népszerűbbek, mint időnként egy tudományosan megalapozott vélemény, ezért az Akadémiának, a tudománynak bőségesen van tennivalója – mondta Freund Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszélt a kétfejű sas-modellről, amelyről az új kormánnyal is tárgyalni akar, a kiváló kutatóhely cím jelentőségéről, a Lendület program kiigazításáról és a női akadémikusok előnyhöz juttatásáról is.
2022.05.06. 09:09

Akadémia: itt a magyarázat, miért olyan kevés a női tag

A kutatói életpálya „piramisának” csúcsán levők között csak akkor lesz több nő, ha az érvényesülésüket a teljes kutatói életpályán, és különösen annak kritikus periódusaiban határozott lépésekkel segítik. Mint ahogyan azt a Magyar Tudományos Akadémia is teszi immár több elnöki ciklus óta – olvasható az MTA sajtóközleményben.
2022.05.03. 17:52

Nyilvános a rangos akadémiai minősítést elnyert tudományos műhelyek listája

A Magyar Tudományos Akadémia a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek. Az erről szóló okleveleket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházában adták át ünnepélyes keretek között a rangos minősítést elnyert kutatóhelyek képviselőinek.
2022.05.03. 14:36

Új tagokat választott a Magyar Tudományos Akadémia

Száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Utóbbiak közé került mások mellett Karikó Katalin.
2022.01.26. 11:30

Nagy alakját gyászolja a magyar űrkutatás

Hetvennyolc éves korában elhunyt Szegő Károly fizikus, a magyar űrkutatás kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont (FK) professzor emeritusa, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja – tudatta a kutatóközpont.
2022.01.17. 22:10

A magyar tudományos eredmények legjava egy helyen az interneten

Online összállítás készült a hazai tudományos műhelyek tevékenységéről "MTA 30" címmel. A Magyar Tudomány folyóirat szerkesztőbizottságának vezetésével, csaknem 30 kutató közreműködésével készült, az akadémia honlapjáról elérhető összegzésről Falus András akadémikust, a Magyar Tudomány folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük.
2021.12.20. 19:02

Miért, kinek, mikor, meddig? – Kérdések és válaszok a vakcináról

Milyen időtartamú védettséget ad a vakcináció, lehetséges-e az oltás a várandósság idején és milyen tapasztalatok állnak rendelkezésre az ötévesnél idősebb gyermekek oltásáról? Egyebek mellett ezekre a kérdésre is válaszolnak a tudomany.hu-nak írt összefoglalójukban a téma vezető hazai kutatói.
2021.10.11. 22:25

Maszkviselésre biztat az MTA - a nap hírei

Az elmúlt 3 nap alatt 28 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben, 2.046 új fertőzöttet találtak. Oltásra és maszkviselésre biztat a Magyar Tudományos Akadémia a koronvírus-járvány újabb hulláma miatt. A térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek – jelentette ki a miniszterelnök Esztergomban. A nap legfontosabb hírei október 11-én.
2021.10.11. 10:05

MTA: a maszk magyar életek ezreit mentheti meg

A most jelentkező influenzajárvány tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet – írja állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége.
2021.09.04. 08:18

A madarak trükkjeit lesik el a jövő drónjaihoz

Az ember mindig sokat tanult az állatoktól, és valószínűleg a mesterséges intelligenciának is van mit tanulnia tőlük. A robotrepülőgépek például rengeteg energiát takaríthatnának meg, ha ki tudnák használni a felfelé haladó légáramlatokat, ami a madaraknak a kisujjukban van – bár nincs feltétlenül kisujjuk. Az MTA–ELTE Lendület Csoportos Viselkedés Kutatócsoport munkatársai éppen ezzel foglalkoznak: az állatok csoportos viselkedésének mechanizmusait kutatják a legmodernebb technológiák segítségével, majd a megszerzett tudást igyekeznek beépíteni a még modernebb technológiákba.
2021.07.13. 13:42

Hatékony időkapszulának bizonyult a méz

Az édesítőszerként, kedvelt finomságként mindenki által ismert méz új oldalát mutatta be Baranyai Edina, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének adjunktusa a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj egyik idei nyertes pályamunkájában. Mint az kutatásaiból kiderült, a méz rendkívül jól konzerválja a belé zárt összetevőket, afféle időkapszulaként használható a térség éghajlati, környezetszennyezési múltjának feltárásához.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018