INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

mta

2020.03.25. 21:00

A víruskutatóknak adják az MTA Cloud kapacitását

A Covid-19 kutatással foglalkozó magyar kutatócsoportok prioritást kapnak az MTA Cloud több ezer processzoros és több terabájt memóriás számítási kapacitásának használatakor. Várják a kutatók jelentkezését.
2020.02.28. 14:18

Elhunyt Bartók Mihály

Életének 87. évében elhunyt Bartók Mihály Széchenyi-díjas magyar kémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a heterogén katalízis sztereokémiájának nemzetközileg elismert kutatója.
2020.02.11. 17:39

Az Emmi be akarta vonni az MTA-t az alaptanterv megújításába

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint meglepő a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleménye, amelyben felajánlja segítségét egy szakmai konszenzuson alapuló Nemzeti alaptanterv (Nat) létrehozásához, mert a minisztérium évekkel ezelőtt be akarta vonni az MTA-t a Nat megújításába, de az akadémia visszalépett.
2020.02.06. 07:23

MTA: az új ukrán nyelvtörvény "egy nagy dráma"

A Magyar Tudományos Akadémia szerint súlyosan korlátozza az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogát a két hete elfogadott új nyelvtörvény, amely szerint a magyar kisebbséghez tartozók a törvény hatálybalépése esetén csak az óvodában és az elemi iskola első négy osztályában tanulhatnának magyar nyelven.
2020.02.03. 19:21

Koronavírus: gyors javulást értek el egy gyógyszerkombinációval

A világ legjobb kutatói egymással párhuzamosan próbálják feltárni, amit csak lehet az új koronavírusról. A Magyar Tudományos Akadémia által felkért, nemzetközi együttműködésekben is részt vevő magyar virológusok január 31-én írt összefoglalója óta nemcsak az ismert eset-, és halálozási szám emelkedett, de újabb, a vírus fertőzőképességével kapcsolatos ismereteket is nyilvánosságra hoztak a kínai kutatók. A világ számos országában dolgoznak a vakcinán, és közben kísérleteznek más szerekkel is - az egyikkel váratlanul jó eredménnyel.
2020.01.21. 17:10

Riasztó diagnózis a magyar orvosi szakmákról

A megoldandó problémák számbavételén túl konkrét intézkedési javaslatokat is megfogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya a hazai orvosi szakmák állapotát értékelő kiadványában. Kosztolányi György, a kötet egyik szerkesztője, az akadémia orvosi osztályának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az egészségügyi ellátásban tapasztalható szakemberhiány akadályozza a gyógyító munkát. Kiemelte: struktúraátalakításra van szükség az ágazatban.
2020.01.12. 16:09

Magyarok kutatják a munkaidő-csökkentés hasznát

Hogyan kell értelmezni, és lehet-e csökkenteni a munkaidőt a 21. században, amely épp megkérdőjelezi, amit eddig a munkáról, munkaerőpiacról gondoltunk? És ennek mi köze a klímaváltozáshoz? E kérdésekre próbál választ talál az MTA egyik kutatócsoportja a Lendület program támogatásával.
2019.12.09. 15:03

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész

Hosszan tartó betegség után életének 83. évében hétfőn elhunyt Kovács Sándor Iván József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja - közölte a család.
2019.12.09. 11:08

Meghalt Ormos Mária

A Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 90 évet élt.
2019.12.02. 23:25

Bővítik a gyermekek után járó adókedvezmény mértékét - a nap hírei

Bővítené a gyermekek után járó adókedvezmény mértékét a kormány - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól a visegrádi négyek. Több pontos előterjesztést fogadott el a Magyar Tudományos Akadémia újragondolt küldetéséről a testület közgyűlése. A nap legfontosabb hírei december 2-án.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018