eur:
392.83
usd:
368.15
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke (k), Z. Kárpát Dániel (j) és Jakab Péter szóvivő (b) a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én.
Nyitókép: Mónus Márton

Szakértő: kettészakadhat a Jobbik

Sneider Tamás lett a Jobbik új elnöke. A másik elnökjelölt, Toroczkai László egyelőre nem döntött a jövőjéről. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, Rajnai Gergely szerint komoly kihívások várnak a Jobbik új vezetésére, de a pártszakadás egyik tábor érdekét sem szolgálná.

„Az olyan tisztújítás, amikor párton belüli konfliktusok nyíltan a felszínre kerülnek, az semmiképp sem kedvez a pártnak, teljesen mindegy, hogy melyik oldal nyer” – hangsúlyozta az InfoRádiónak Rajnai Gergely.

Szoros volt a végeredmény a Jobbik elnökjelöltjei között, erősen megosztott a párt – jegyezte meg a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A legnagyobb probléma nem maga a tény, hanem az, hogy kiszivárgott az információ – emelte ki. „Az, hogy ezt nem tudják belül, csöndben megoldani, nagyon rossz imidzset mutat, így folyamatosan lehet pártszakadásról beszélni” – fogalmazott Rajnai Gergely, aki szerint így a Jobbik egyik szárnyának sem volt kedvező ez a tisztújítás.

„Vona Gábor jól össze tudta tartani a Jobbikot annak ellenére, hogy tényleg volt belső megosztottság az után, hogy a néppártosodás elindult”

– véli a szakértő. Mivel az egykori pártelnök az új irányvonalat támogató emberekkel töltötte fel a vezetőséget, így a radikálisan gondolkodók a „mezei” tagok között vannak. Rajnai Gergely szerint éppen ezért nehéz megállapítani azok számát, akik esetleg a kilépést fontolgathatják az elnökválasztás eredménye miatt.

„Minden irányt a siker tud legitimálni, Orbán Viktor is azért tudja a belső konfliktusokat eltussolni a Fideszben, mert sikert sikerre halmoz a párt” – fogalmazott a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A Jobbiknak szerinte minél hamarabb el kell kezdenie az útkeresést.

„Ez lehet, hogy valójában pártszakadáshoz vezet, mert a két út lehet, hogy nem fog tudni egy irányba menni”

– tette hozzá. A szakértő szerint kérdés, hogy képes-e valaki összegyűjteni az elégedetleneket, és új pártot alapítani.

„A Jobbikból korábban is voltak már kisebb kiszakadások, és részben radikális formációk jöttek létre, de ezeknek semmiféle sikerük nem volt” – emlékeztetett.

Ha a Toroczkai László és Dúró Dóra irányvonalával szimpatizálók kiválnának, és új pártot alapítanának, a legnagyobb veszteséget az aktivisták távozása okozná a Jobbiknak. Sneider Tamásnak nincs akkora hatalma, mint Vona Gábornak volt, Gyöngyösi Márton elnökhelyettessel gyakorlatilag együtt vezetik majd a pártot – mondta Rajnai Gergely.

Az új elnök nehezebb helyzetben is van elődjénél, hiszen egy sikertelen választás után kell összefognia a Jobbikot, és kitalálnia a sikeres stratégiát. „Olyan nehéz helyzetben van Sneider Tamás, aminek a megoldásához nem lenne rossz, ha nagyon erős felhatalmazása lenne, de ez a szavazás is azt mutatta, hogy ez nincs meg” – emelte ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×