eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
A Szemp Air Kft. AN 2-es repülőgépe biológiai szúnyogirtást végez Szolnok határában 2015. április 23-án. Légi biológiai szúnyoggyérítést végeznek a városban és a környezetében lévő álló és pangó vizeken mintegy 450 hektáron.
Nyitókép: Mészáros János

Van, ahol sürgető a helyzet, egyre több a vérszívó

Megkezdődött a kémiai szúnyogirtás, amely ezen a héten 70 ezer hektárt érint. A nyárias időjárás miatt országszerte sok a szúnyog, a szakemberek már a csípésszámlálást végzik. Mukics Dánielt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettesét kérdeztük.

Ezen a héten Budapest és Szeged mellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyében, 283 település belterületén zajlik a permetezés az esti órákban földről és levegőből egyaránt - mondta az InfoRádiónak a szóvivő-helyettes.

Az intenzív védekezés első lépése azokat a területeket érinti, ahol a legtöbb a szúnyog.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint a permetezéshez kis mennyiségű irtószert használnak, amely ebben a koncentrációban csak a méhekre lehet veszélyes, azonban a méhészek értesítése mindenhol időben megtörtént.

A szóvivő-helyettes elmondta azt is, hogy

a meleg, nyárias időben országszerte komoly szúnyogártalomról lehet beszélni, a szakértők folyamatosan vizsgálják a csípőszúnyogok számát,

csípésszámlálással. A jövő héten Csongrád megyében a gyérítés azokon a településeken folytatódik, amelyeket most nem kezelnek, és amelyeken emelkedik a szúnyogok száma.

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődött az országos szúnyoggyérítési program. Az elmúlt két hétben biológiai lárvagyérítés zajlott, ennek során 7300 hektárnyi vízfelületre juttattak el szúnyoglárvákat elpusztító környezetbarát készítményt, amely más élőlényre ártalmatlan.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, az aktuális heti ütemterv elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×