eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: Varga György

Elindult a központi szúnyoggyérítés

Biológiai úton gyérítik a szúnyoglárvákat országszerte. Az idei első akcióról Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője beszélt.

Mukics Dániel az InfoRádióban arról beszélt, hogy idén a tavalyinál másfél hónappal korábban kezdődik a központi szúnyoggyérítés.

"Április 23-án, hétfőn indul a Katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program"

- mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása különösen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Azzal, hogy a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés ilyen korán megkezdődik, a szúnyogok számát még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni.

" A szúnyoggyérítés egy teljesen környezetbarát eljárás. Szakemberek egy baktérium által termelt fehérjét juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire, a vízfelületekre"

- tette hozzá, emellett azt is hangsúlyozta, hogy ez a folyadék teljesen ártalmatlan emberekre, állatokra, növényekre, kizárólag a szúnyog lárváját pusztítja el.

Hétfőtől földi és légi úton egyszerre zajlik majd a biológiai lárvagyérítés, 6300 hektárnyi vízfelületet érintve.

Mukics Dániel azt is kifejtette, hogy a mostani gyérítés után újabbak is lesznek, amelyek nem csak biológiai, hanem a későbbi időszakban kémiai szúnyoggyérítések is lehetnek.

"A kezdeti időszakban még lárva állapotban lehet csökkenteni a szúnyogok számát, így a későbbiekben kisebb területen kell kémiai szúnyoggyérítést végezni"

- mondta Mukics Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×