eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
A Szemp Air Kft. AN 2-es repülőgépe biológiai szúnyogirtást végez Szolnok határában 2015. április 23-án. Légi biológiai szúnyoggyérítést végeznek a városban és a környezetében lévő álló és pangó vizeken mintegy 450 hektáron.
Nyitókép: Mészáros János

Harcolnak a szúnyogokkal a Balatonnál

Az egész országban nagyon sok a szúnyog, ennek oka a sok tavaszi csapadék lehet. A Balatonnál kétnapos kémiai szúnyoggyérítés kezdődött - tájékoztatott a Balatoni Szövetség elnöke.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy mint minden tavasszal, idén is biológiai gyérítéssel kezdtek a Balaton térségében. A biológiai gyérítés a lárvaállapotban lévő szúnyogok elleni védekezést jelenti, míg a kémiai gyérítés a kifejlett szúnyogok, csípőszúnyogok elleni védekezésről szól.

"Elég sok szúnyog van sajnos már a Balaton térségében, de ez nemcsak balatoni probléma, hanem országosan is nagyon sok a szúnyog"

- mondta Balassa Balázs. Ezt jelzi az is, hogy a katasztrófavédelem is másfél hónappal a szokásosnál előbb kezdte el az országos szúnyoggyérítési programot.

A BSZ elnöke elmondta, hogy a légi kémiai szúnyogirtás pénteken is tart a Balatonnál. Ha a kijelölt két nap rossz az idő, akkor május 2-3-án végzik el a munkát.

"Ez légi beavatkozás, elsősorban lakott területeket érint, de sem emberekre, sem állatokra nem káros a szer, amivel a szakemberek dolgoznak"

- mondta Balassa Balázs, hozzátéve, hogy a balatoni szúnyoggyérítést tavasszal és ősszel a helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, nyáron a katasztrófavédelem irányítja, a költségeket is e szerint állják.

Idén a szúnyoglárvák fejlődésének különösen kedvező időjárás miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már hétfőn megkezdte az országos szúnyoggyérítési programját, de a Balatonnál sürgető helyzet miatt a BSZ nem várta meg, hogy sorra kerüljön a térség, hanem maga rendelt el egy kémiai szúnyogirtást.

A BSZ elnöke kitért arra, hogy a Balaton körüli tenyészőhelyeket a sokéves átlagot meghaladó mértékben borítja víz: ezért van ilyen sok szúnyog.

"Rengeteg volt a csapadék, és a Balaton térségében nagyon sok a vízzel borított rét, nádas, mocsaras rész, ez pedig táptalaja a lárváknak,

és ez ugyanúgy elmondható az ország más területeiről is, úgyhogy addig amíg ezek a lápos, vizenyős területek nem húzódnak el, addig sajnos erre lehet számítani, hogy nagyobb számban kelnek ki a szúnyogok" - mondta Balassa Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×