INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

szúnyoggyérítés

balaton

balatoni szövetség

katasztrófavédelem

A Szemp Air Kft. AN 2-es repülőgépe biológiai szúnyogirtást végez Szolnok határában 2015. április 23-án. Légi biológiai szúnyoggyérítést végeznek a városban és a környezetében lévő álló és pangó vizeken mintegy 450 hektáron.

Harcolnak a szúnyogokkal a Balatonnál

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Az egész országban nagyon sok a szúnyog, ennek oka a sok tavaszi csapadék lehet. A Balatonnál kétnapos kémiai szúnyoggyérítés kezdődött - tájékoztatott a Balatoni Szövetség elnöke.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy mint minden tavasszal, idén is biológiai gyérítéssel kezdtek a Balaton térségében. A biológiai gyérítés a lárvaállapotban lévő szúnyogok elleni védekezést jelenti, míg a kémiai gyérítés a kifejlett szúnyogok, csípőszúnyogok elleni védekezésről szól.

"Elég sok szúnyog van sajnos már a Balaton térségében, de ez nemcsak balatoni probléma, hanem országosan is nagyon sok a szúnyog"

- mondta Balassa Balázs. Ezt jelzi az is, hogy a katasztrófavédelem is másfél hónappal a szokásosnál előbb kezdte el az országos szúnyoggyérítési programot.

A BSZ elnöke elmondta, hogy a légi kémiai szúnyogirtás pénteken is tart a Balatonnál. Ha a kijelölt két nap rossz az idő, akkor május 2-3-án végzik el a munkát.

"Ez légi beavatkozás, elsősorban lakott területeket érint, de sem emberekre, sem állatokra nem káros a szer, amivel a szakemberek dolgoznak"

- mondta Balassa Balázs, hozzátéve, hogy a balatoni szúnyoggyérítést tavasszal és ősszel a helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, nyáron a katasztrófavédelem irányítja, a költségeket is e szerint állják.

Idén a szúnyoglárvák fejlődésének különösen kedvező időjárás miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már hétfőn megkezdte az országos szúnyoggyérítési programját, de a Balatonnál sürgető helyzet miatt a BSZ nem várta meg, hogy sorra kerüljön a térség, hanem maga rendelt el egy kémiai szúnyogirtást.

A BSZ elnöke kitért arra, hogy a Balaton körüli tenyészőhelyeket a sokéves átlagot meghaladó mértékben borítja víz: ezért van ilyen sok szúnyog.

"Rengeteg volt a csapadék, és a Balaton térségében nagyon sok a vízzel borított rét, nádas, mocsaras rész, ez pedig táptalaja a lárváknak,

és ez ugyanúgy elmondható az ország más területeiről is, úgyhogy addig amíg ezek a lápos, vizenyős területek nem húzódnak el, addig sajnos erre lehet számítani, hogy nagyobb számban kelnek ki a szúnyogok" - mondta Balassa Balázs.

Nyitókép: Mészáros János

Kapcsolódó hang

Sok a szúnyog-gyérítés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018