eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői vonulnak Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton 2018. április 21-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ismét tüntetnek a demokráciáért

2.0 Mi vagyunk a többség – Újabb tüntetés a demokráciáért néven hirdettek szombat este hatra újabb tüntetést az egy héttel ezelőtti fővárosi kormányellenes demonstráció szervezői.

2018.04.22. 00:30

Tüntetők világítanak a mobiltelefonjaikkal

Budapest, 2018. április 21.
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcában 2018. április 21-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2018. április 21. A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcában 2018. április 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

2018.04.21. 21:07

Legyen egyetlen jelölt!

Bejelentették, hogy május 8-án az új parlament alakulóülésekor demonstrálni fognak a Kossuth téren.

Aki azt kéri, hogy mind a 106 körzetben egyetlen ellenzéki jelölt álljon ki a Fidesz ellen és legyen ellenzéki összefogás, emelje fel a világító telefonját - hangzott el a színpadról, mire ezernyi telefon emelkedett a magasba. Ezután elénekelték a Himnuszt és meghallgatták az EU himnuszát, az Örömódát.

2018.04.21. 20:43

Márki-Zay Péter: naponta meg kell vívni a gonosszal

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert Lázár János legyőzőjeként konferálta fel Gulyás Balázs. "Ti adtok erőt nekem és a családomnak, mert naponta meg kell vívni a gonosszal, a hazugsággal és a kishitűséggel". Kijelentette: "tudom, hogy nehéz elfogadni a választás eredményét, de ezen nem fogunk tudni változtatni".

"A magyar nép április 8-án leváltotta az ellenzéket. A magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nemcsak szavakban utasítja el a korrupciót, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőnket. Nem alkalmas az ország vezetésére az az ellenzék, amely nemhogy a nemzet érdekében, de saját érdekében se képes összefogni. Megérdemlünk egy olyan ellenzéket, amelyben nincsenek benne a korrupt hatalom ügynöke" - mondta.

A Fidesz azt állítja, nekik Magyarország az első - mondta Márki-Zay, majd úgy folytatta: "Senkinek le legyen kétséges, hogy nekünk is Magyarország az első. Ha nem így lenne, akkor itt most buszok és autók közlekednének, és nem tízezrek követelnének szabad Magyarországot".

Churchillt idézve azt mondta: "We shall fight!" vagyis "Harcolni fogunk!" Azt is elmondta, miért:

  • "Nekünk is elszántsággal kell harcolnunk a demokráciáért, a piacgazdaságért és az európai integrációért".
  • Legyen mind a 106 körzetben egy ellenzéki jelölt a Fidesz ellen és legyen minden szavazókörben ellenzéki biztos.
  • Harcolni fognak az ellenzékbe beépített fideszes emberek ellen, akik megosztják az ellenzéket.
  • Harcolni kell a médiatúlsúly és a gyűlöletkampány ellen. Támogatni kell a vidéki hírportálokat és nyomtatott sajtót.
  • Harcolnak azokért, akik kiállnak az igazságért.
  • El fogják érni, hogy "csatlakozzon az ország az Európai Ügyészséghez, hogy legyen egy ügyészség, ami nem a bűnösöket védi. Igenis lesz elszámoltatás!"
  • A bíróságok függetlenségéért is küzdeni kell.
  • Az önkormányzatokért is küzdeni kell, hogy a helyi emberek dönthessenek a helyi ügyekben.

"Ti vagytok az új ellenzék" - jelentette ki, hozzátéve, hogy egyetlen magyarországi pártnak sincs százezer tagja.

"Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságot midnen nép csak saját bátorságával vívhatja ki" - mondta.

Reméli, hogy továbbra sem lesz erőszak: "meg kell mutatnunk, hogy békés Magyarországot építünk", szerinte az erőszakot meg kell hagyni a Fidesznek.

Arról is beszélt, hogy Horváth András, aki feltárta a NAV-os korrupciós ügyet, most neki segít Hódmezővásárhelyen.

Felszólította a résztvevőket, hogy fogják meg egymás kezét, legyen köztük békesség, mindenki álljon ki a másikért, soha többé ne forduljanak el egymástól. "Aki mostantól kezdve a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyiunkkal kell szembenéznie" - mondta, majd úgy búcsúzott: "Fogjátok meg egymás kezét és lélekben soha többé ne engedjétek el. Köszönöm, Magyarország".

2018.04.21. 20:37

Így vonult a menet a Bajcsy-Zsilinszky úton

Budapest, 2018. április 21.
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői vonulnak Budapesten az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében 2018. április 21-én.
MTI Fotó: Mónus Márton
Budapest, 2018. április 21. A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői vonulnak Budapesten az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében 2018. április 21-én. MTI Fotó: Mónus Márton

2018.04.21. 20:28

"Elegünk van!" "Előbb-utóbb elegen leszünk"

Homonnay Gergely író, újságíró, tanár arról beszélt, hogy a normális Magyarország ma még álom. A Fidesz sáskaként rabolja le az országot, elveszi a mi és a következő generációk jövőjét is. De azt is meg akarják mondani, mit gondoljunk a világról. A köztévéből ömlik a hazugság, és millióknak ez az egyetlen hírforrásuk.

"Évente 80 milliárd forintból működik a köztévé, a mi pénzünkből öntik ránk a hazugságot. Elegünk van a gyűlöletből, elegünk van abból, hogy magyart magyarral szemben állítanak" - jelentette ki, mire a tömeg visszhangozta: “Elegünk van!". "Elegünk van abból, hogy a közmédiában és a távirati irodában manipulálják a híreket" - tette még hozzá Homonnay.

Azt mondta, kell egy testület, ami ellenőrzi a köztévé működését, mert "nem asszisztálhatnak politikai kampányokhoz", hozzátéve, hogy az ahang.hu oldalon alá lehet írni a petíciót. Ők nemcsak az ellenzéki szavazókért harcolnak, hanem a tisztességes fideszes szavazókért is, nekik is joguk van a tisztességes tájékoztatáshoz - mondta.

Vidóüzenetek jöttek:

Gálvölgyi János azt üzente videón, hogy egy szabad országban szeretne szabadon véleményt mondani. Hernádi Judit arról beszélt, hogy hisz abban, hogy "előbb-utóbb elegen leszünk".

2018.04.21. 20:18

"Ti alakítjátok a történelmet"

Gyetvai Viktor diáktüntető azt mondta a tömegnek, hogy "Bárki is hamisítsa azt, ti írjátok a történelmet!". Hozzátette, hogy ezek az események igenis benne lesznek a történelemkönyvekben. "Mi vagyunk a többség!", skandálta erre a tömeg.

"Hiába mi vagyunk a többség, nem lehet kettéosztani az oszágot. A mi feladatunk, hogy újra egyesítsük Magyarországot" - mondta erre Gyetvai Viktor.

Arról is beszét, hogy "ez a közönség elképesztően befogadó. Sok kérdésben nem értenénk egyet, de abban igen, hogy szeretnénk egy korrupciómentes, nyugodt, demokratikus, ellenségmentes, fejlődő ország állampolgárai lenni".

"Követelhetünk sok mindent Orbán Viktortól, de a demokráciát nem ő fogja megteremteni, azt nekünk kell elintéznünk" - jelentette ki Gyetvai Viktor. De hogy tehető ez meg a gyűlöletpropaganda ellenében? Meg kell szervezni a civil társadalmat - mondta. "Ha van bennünk szolidaritás és ki tudunk állni egymásért, akkor még van remény, akkor lesz még Magyarország". És kudarc esetén is folytatni kell, mondta, hogy mindenki lássa, "minket nem lehet innen száműzni".

2018.04.21. 20:13

"Ne gyűlöljetek!"

Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, kétszeres ráktúlélő videóüzenetében felidézte, hogy egy orvosa a választások után azt írta, hogy bánja, hogy tetszett neki, amiket korábban írt, és már nem fogja olvasni, mert nem a Fideszre szavazott. Ne gyűlöljetek, mert annál nincs rosszabb - kérte a demonstráció résztvevőit.

Ezután lejátszották Kálid Artúr színművész üzenetét, aki szintén bátorította a tömeget a véleménye melletti kiállásban. Ezután lejátszották a Wellhello egyik dalát, tiltakozásul az ellen, hogy a zenekar egyik tagja gúnyosan sorosozott a közrádióban, mire letiltották, és azóta a Petőfi Rádió nem játssza a dalaikat.

2018.04.21. 20:07

"Öleljetek meg egy magyart!"

Unyatyinszky György, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzet-újságíró azzal kezdte, hogy a beszéde egy publicisztika, amit már nem tud megírni a Magyar Nemzetben. Szerinte a hirdetők és az olvasók megfélemlítése sikeres volt, a lap közel 180 munkatársa nem tudja elmondani, mi történik a közéletben.

Bejelentette, hogy szerveződik egy országos újságíró- és tudósítóhálózat - kövessék és keressék majd, kérte a tömeget, mire megtapsolták. Hozzátette, hogy évente fejenként nagyjából 16 ezer forint adót fordít a kormány propagandára.

Nem lehet az ország kétharmadát kirúgni, mert más a véleménye - mondta. "Ne féljetek. Keressétek egymást, szerveződjetek, segítsetek szakszervezeteket, civil szervezeteket" - bátorította a tüntetőket. “Meg tudjátok keseríteni ennek a kormánynak, ennek a kamu kétharmadnak az éveit” - mondtam, hozzátéve: "Ne a pártokra várjatok, hisz azoknak a választók akaratát kell követni. Keressetek egy pártot, amelyik követi az akaratotokat, legyen az egy új vagy egy megújuló párt".

Az újságíró szerint ez a kormány annak köszönheti sikerét, hogy egymás ellen fordította a magyarokat. De győzni másként kell, nem így - mondta, és azt javasolta, "öleljetek meg egy fideszest. Beszéljetek megértéssel a problémáikról", barátsággal és jobbító szándékkal. "Öleljetek meg egy magyart, ez legyen a jelszó" - zárta beszédét.

2018.04.21. 20:01

Móra Veronika: a demokráciát együtt fogjuk megcsinálni

Első felszólaló Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója volt, aki arról beszélt, hogy azért dolgoznak a civilek, ők is, hogy Magyarország egy jobb ország legyen, egyenlő jogokkal, segítséggel a rászorulóknak és a védteleneknek.

Hazugságokkal, kiéheztetéssel harcol ellenük a hatalom, de ők még itt vannak. De meddig - tette fel a kérdést. Az új kormány padlóra küldené a kipécézett szervezeteket a Stop Soros törvénnyel. “Nem hagyjuk!” - skandálta a tömeg.

A civilek elleni támadás célja Móra Veronika szerint az önszerveződés elfojtása, a vitatkozók, önálló véleménnyel rendelkezők elhallgattatása. "De a civli társadalom belőlünk, emberekből áll, nekünk kell kiállnunk a civil szervezetek mellett. Mindig legyünk ott, ha megtámadják valamelyikőnket" - mondta.

Végül arról beszélt, hogy mindenki válasszon egy szervezetet a számára szimpatikus céllal, és menjen önkéntesnek, segítsen így vagy másként, vagy pedig szervezze meg saját közösségét, szerveződjön, cselekedjen a helyi ügyekben a többiekkel együtt. "A demokráciát együtt fogjuk megcsinálni, mi valamennyien" - jelentette ki a végén.

2018.04.21. 19:49

Így nézett ki a tömeg eleje

Budapest, 2018. április 21.
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői vonulnak Budapesten az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében 2018. április 21-én.
MTI Fotó: Mónus Márton
Budapest, 2018. április 21. A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői vonulnak Budapesten az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében 2018. április 21-én. MTI Fotó: Mónus Márton

2018.04.21. 19:44

Bejelentés a színpadról

Háromnegyed nyolckor még nem kezdődtek el a beszédek, de azt mondták a színpadról, hogy úgy tűnik, a tömeg több mint százezer fős (igaz, menet közben inkább úgy tűnt, hogy kevesebben vannak, mint 14-én). Kérték, hogy a demonstrálók húzódjanak kicsit a színpad felé, hogy a menet vége beférjen az Astoriánál a Kossuth Lajos utcába.

2018.04.21. 19:21

A menet eleje már a színpadnál

Az Astorián is sokan várták a tüntetőket, csatlakoztak a felvonulókhoz, a tömeg eleje már az Erzsébet hídnál, a színpadnál van.

2018.04.21. 19:05

A menet vége

nagyjából a Hold utcánál jár, a felvonulók sorát rendőrautó zárja. A Deák téren sokan csatlakoztak a felvonulókhoz.

2018.04.21. 18:39

Elindult a menet

A tömeg eleje kicsivel fél hét előtt indult el a Szabad Sajtó útjára. A tömegben többször síp- és füttyköncert hangzott fel, máskor azt skandálták, hogy "Orbán, takarodj!" vagy "Viktátor!". Háromnegyed hét előttre nagyjából kiürült a Parlament előtti terület, de a menetnek még nincs vége, mert a környező utcákból folyamatosan áramlanak az emberek.

2018.04.21. 18:17

A tiltakozás Facebook-oldala szerint felszólal:

  • Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója,
  • Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője,
  • Gyetvai Viktor, diáktüntető,
  • Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár,
  • Unyatyinszky György, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzet-újságíró,
  • Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester.
2018.04.21. 17:55

Forgalmi változások

A tüntetés miatt több utat lezártak és számos BKK-járat útvonala módosult.

Lezárták az Erzsébet hidat Pestre, és korlátozásra készüljenek a Kossuth Lajos utcában és a Szabad sajtó úton 21:30-ig. Lezárásra kell számítani a Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Astoria útvonalon is 19:30-ig.

A 2-es villamos a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.

A 15-ös és a 115-ös autóbusz rövidített útvonalon, az északi végállomások és a Nyugati tér között jár, valamint a 70-es és a 78-as trolibusz az Erzsébet királyné útja, illetve a Keleti pályaudvar és az Akácfa utca között jár.

Várhatóan 19:15-ig a 100E autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Deák Ferenc tér végállomást nem érinti.

Várhatóan 19 óráig

- a 47-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik,

- a 72-es trolibusszal Zugló vasútállomás (Hermina út) és a Nyugati pályaudvar között lehet utazni,

- a 73-as trolibusz nem közlekedik,

- a 9-es autóbusz módosított útvonalon, a Nagykörúton át közlekedik, nem érinti a Nyugati pályaudvar és a Kálvin tér közötti megállókat,

- a 16-os autóbusz a Széll Kálmán tér és a Széchenyi István tér között szállítja az utasokat,

- a 105-os autóbusz terelve, a Margit híd–Nagykörút útvonalon jár, több megálló kimarad.

Várhatóan 21:30-ig

- az 5-ös autóbusz Rákospalota, Kossuth utca felé nem érinti a Mikó utca és a Blaha Lujza tér közötti megállókat, ellenkező irányban pedig a Blaha Lujza tér és a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér és a Szarvas tér közötti megállókat,

- a 7-es és a 133E autóbusz nem közlekedik a Blaha Lujza tér és a Móricz Zsigmond körtér között,

- a 8E és a 178-as autóbusz nem jár a Blaha Lujza tér és a Szent Gellért tér között,

- a 178-as autóbusz a budai oldalon nem közlekedik, a pesti oldalon pedig nem érinti a Keleti pályaudvar irányában az Alagút, a Dózsa György tér és a Döbrentei tér megállót.

2018.04.21. 17:44

Hamarosan kezdődik a tüntetés

A gyülekező a Kossuth Lajos téren volt, ahonnan a tömeg már elindult a Ferenciek tere közelében lévő Szabad Sajtó útjához. Ott lesznek a beszédek, többek között Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely össz-ellenzéki támogatottságú független polgármestere is felszólal. A politikus kicsivel hat után érkezett a Kossuth térre, a tömeg végén vonul.

A szombati demonstráció az április 14-i, nagy résztvevőszámú rendezvény folytatása. A szervezők akkor a választás szavazatainak újraszámolását, tisztességes választást és új választási törvényt, valamint gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát követeltek, valamint új választást és ellenzéki együttműködést.

A mostani eseménnyel kapcsolatban azt írták, a Fidesz leépítette a jogállamot, "beszántotta a sajtót", és ennek is köszönhető a kétharmad. A szervezők szerint az ellenzéki pártokra is jut feladat, amelyek szintén "sárosak abban, hogy idáig jutottunk".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×