eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

A forradalomról és a választásról szólt az ünnep

Az 1848-49-es forradalom kitörésére emlékeztek országszerte. Budapesten a Civil Összefogás Fórum felhívására békemenetet tartottak, amelynek résztvevői az Országházhoz vonultak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a migrációról, Soros Györgyről és a választás tétjéről beszélt. A Jobbik rendezvényén Vona Gábor valódi demokráciát, elszámoltatást, tisztességet béreket és igazságos nyugdíjrendszert ígért. Az ellenzéki pártok rendezvényein széles összefogást sürgettek többen is.

Az ország több száz pontján és a határon túli rendezvényeken százezrek ünnepelték 1848 hőseit csütörtökön, a forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján. A központi rendezvények a hagyományok szerint a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a zászlófelvonással kezdődtek. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel. 

Budapesten a Civil Összefogás Fórum felhívására Békemenetet tartottak, amelynek résztvevői a Bem térről az Országházhoz vonultak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet.

Orbán Viktor: Világtörténeti fordulóponthoz érkeztünk

A kormányfő azt kívánta, hogy Magyarország legyen szabad, független és magyar ország. Benne van minden, amire szükségünk lehet.

Orbán Viktor azt mondta: április 8-án nem csak a következő négy évről, hanem a nemzet jövőjéről kell dönteni.

"Nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal" – emelte ki, és hozzátette: harcolni fognak az ellen, amit Soros György birodalma Magyarországgal tesz és tenni akar. A kormányfő szerint Európa és benne a magyarok világtörténelmi fordulóponthoz érkeztek, még sosem feszültek egymásnak ilyen nyíltan a nemzeti és a globalista erők.

Arra kell készülnünk, hogy a mi jelöltünkkel végül mindenütt egy "Soros-jelölt" áll majd szemben az országgyűlési választáson - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: az ellenfeleknek csak úgy van esélyük, ha sikerül a "táborunkat megbontani", ha sikerül megosztani az egységet. Jelezte, a választások után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt vesznek.

"Nincs okunk félni most sem, csak annyit kell mondanunk: aki magyar, velünk tart, és győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk, mert Magyarország a magyaroké" – közölte.

A Jobbik 12 pontja

A Jobbik rendezvényén Vona Gábor valódi demokráciát, elszámoltatást, tisztességet béreket és igazságos nyugdíjrendszert ígért. A pártelnök 12 pontba foglalta elképzeléseit.  Az ellenzéki politikus szimbolikusan egy vár építésének igényét vetette fel, amelyhez meghív minden jó szándékú, tisztességes magyart, s amelynek tornyán nem a félelem és az elnyomás zászlaja lobog, hanem a szabadságé.

Kijelentette: nem akar soha többé magyar ember ellen harcolni, arra Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor építette a politikáját.

Összefogást sürget Gyurcsány

A baloldali pártok közös megemlékezést tartottak a Fővám téren. Karácsony Gergely, az  MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: a kormányváltás után olyan szövetségi kormányzást alakítanak ki, amely "csendes forradalmat" indít el az egészségügyben, az oktatásban, a munka világában. Jelezte, hogy az MSZP-Párbeszéd is kész arra, hogy egyoldalúan visszaléptessen jelölteket az egyéni választókerületekben. Hozzátette ugyanakkor: "ki fogjuk taposni a pártokból", hogy létrejöjjön egy szélesebb összefogás. Karácsony Gergely szerint az ördöggel úgy kell összefogni, hogy "ne váljunk mi is ördögökké".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat vasárnapra. A Jobbik később visszautasította a meghívást. A volt kormányfő bejelentette, hogy a DK egyoldalúan visszavonja saját egyéni jelöltjét az LMP társelnökének, Szél Bernadettnek a javára. Kiemelte: nincs olyan ellenzéki párt, amelyik önmagában legyőzheti a Fideszt, együtt viszont erősebbek, többen vannak.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Szabad sajtó-díj átadásán azt hangsúlyozta: a Fidesz az új kisebbség pátja, mert a magyarok mindig a szabadságot választották a rabság helyett, amelynek modernkori formája "a közpénzen létrehozott népbutítás".

Együttműködésre szólított fel az LMP

Az LMP rendezvényén Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt ellenzéki egyeztetést sürgetett a választási együttműködésről. Mint mondta, csak akkor fognak győzni, ha a lehető legszélesebb körben együttműködnek, és aki erre nemet mond, az Szél Bernadett szerint a kormányváltásra mond nemet, és csupán a saját mandátumát félti. 

Ironikus békemenet

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt alternatív, ironikus hangvételű békemenetet rendezett. A felvonulás az Oktogontól indult, ahol a párt elnöke, Kovács Gergely ismertette az általuk megfogalmazott 12 pontot. Ebben egyebek mellett az "űrbéli viszonyok megszüntetését", "negyvenévenkénti országgyűlést Pesten", és "a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését" követelték.

A Diákvagyok mozgalom is demonstrációt tartott a fővárosban. Itt a felszólalók azt hangsúlyozták, változásra van szükség, s az oktatással kapcsolatos döntésekből ne hagyják ki az érintetteket, vagyis a diákokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×