eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán Viktor: Magyarország a saját lábán áll - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető. Meghosszabbította 20 évvel a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Atomenergia Hivatal. Gyurcsány Ferenc szerint létrejött az ellenzéki megállapodás gerince az MSZP-vel kötött megegyezéssel. A nap legfontosabb hírei december 22-én.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető, hiszen annak motorja az emberek munkája. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll, és a gazdaság elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy esetleges változáshoz. A kormányfő méltánytalannak és igazságtalannak nevezte az Európai Unió eljárását Lengyelországgal szemben. Úgy vélte: Magyarországnak is az az érdeke, hogy Varsót ne büntesse Brüsszel, ezt a magyar állam meg fogja akadályozni.

Meghosszabbította 20 évvel a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal. A határozat indoklása szerint nincs olyan körülmény, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést 2037. december 31-ig.

A Jobbiktól követelt dokumentumok átvételére szólította fel az Állami Számvevőszéket az ellenzéki párt. A Jobbik gazdasági igazgatója azt mondta: miközben az ÁSZ a párt 2015-16-os gazdálkodására, valamint idei plakátkampányára vonatkozó iratok nyilvánosságra hozatalát kéri, három hónapja nem hajlandó azokat átvenni. Schön Péter hangsúlyozta: a dokumentumok bizonyítják, hogy a Jobbik nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint létrejött az ellenzéki megállapodás gerince azzal, hogy meg tudtak egyezni az MSZP-vel. Gyurcsány Ferenc azt mondta: reméli, hogy további pártokkal is össze tudnak fogni. A DK elnöke kitart amellett, hogy több választót lehet megnyerni akkor, ha minden ellenzéki párt külön listát állít.

Karácsony Gergely szerint a politikának a békés hétköznapokról, a kormányzásnak pedig olyan lépésekről kell szólnia, amelyek visszaviszik Magyarországot Európa felé. A Párbeszéd, az MSZP és a Liberálisok közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta: olyan világot építenének, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy állandóan harcoljon és mindenkiben ellenséget lásson. Kiemelte: feladatuknak tartják, hogy a politika 2018 után a jó oktatásról és egészségügyről, valamint a magasabb bérekről és nyugdíjakról szóljon.

Októberben az export euróban számolt értéke 11,5 százalékkal, az importé 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Központi Statisztikai Hivatal a második becslés alapján azt közölte: a kereskedelmi többlet 495 millió euró volt, 302 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Magyarországon is mérhető volt, de egészségi ártalmakat nem okozott a még októberben a környezetbe került radioaktív ruténiumizotóp - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében. A tanulmány szerint a sugárzó anyag forrását eddig nem sikerült egyértelműen azonosítani. A mérések alapján szakértők elsősorban az Urál és a Volga vidékét jelölték meg a kibocsátás lehetséges helyszíneként.

Spanyolország kormánya a törvény szerinti együttműködést kínál az alakuló katalán kabinetnek – jelentette ki a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy hangsúlyozta: bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek. Előzőleg Carles Puigdemont leváltott katalán elnök azt mondta, kész lenne találkozni a spanyol kormányfővel, de csak Spanyolországon kívül.

Az Egyesült Államokban aláírta a kongresszus által a héten elfogadott adótörvényt az elnök. Donald Trump hangsúlyozta: a jogszabálycsomag másfélezer milliárd dolláros adócsökkentést irányoz elő. A republikánus adócsomag alapján a legmagasabb jövedelműek adója 37 százalékra csökken, emellett jelentős mértékben nőnek a kedvezmények. Az ellenzéki demokraták szerint a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb jövedelmű amerikaiaknak több adót kell fizetniük.

Újabb szankciókat szavazott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Észak-Koreával szemben. A 15 tagú testület egyhangúlag, Kína egyetértésével szavazta meg a Washington által javasolt új büntető intézkedéseket a phenjani rezsim nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Vallomása szerint a muszlimokkal szembeni rossz bánásmód ellen akart tiltakozni a Melbourne-i gázoló. Az kábítószerfüggő és pszichés problémákkal küzdő afgán származású férfi csütörtökön autójával szándékosan a járókelők közé hajtott egy gyalogátkelőn. Húsz ember sérült meg, három állapota továbbra is válságos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×