INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

lázár jános

európai unió

forrás

terv

uniós pénz

A kormány megtervezte az uniós források felhasználását

InfoRádió / MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormány az előző időszakhoz képest a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetés forrásainak felhasználását megtervezte és jó pénzügyi megállapodást kötött. Az ellenzék szerint presztízsberuházásra költöttek és a "haverok" kapták a megrendeléseket.

Lázár János hétfőn a parlamentben a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról a kormány által kezdeményezett vitanapon azt mondta, az EU-ban szinte a legjobb az a támogatási összeg, amelyet egy lakosra vetítve visszakap Magyarország és a kormány olyan célokat tűzött ki, amely sokat tesz az ország felzárkóztatásáért.

Ismertetése szerint a mostani uniós költségvetési ciklusban 2017. március végéig meghirdették a forrásokat, 543 pályázatot írtak ki több mint 9000 milliárd forint értékben. Hozzátette: november végig 7340 milliárd forintról született döntés, amely a rendelkezésre álló keret 82 százaléka.

Lázár János szólt a közbeszerzésekről is. Közölte, 2016-ban 2000 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzést, részben uniós forrásból, ez az összeg a GDP több mint 5 százalékát jelenti. Egy-egy közbeszerzésre 5-6 jelentkező volt - mondta.

Ellenzék: ugyanaz, alaposabban

Bana Tibor (Jobbik) a vitanapon arra mutatott rá: az MSZP-SZDSZ-kormányok idején értelmetlen fejlesztések valósultak meg, de azóta is átgondolatlan átalakításokra került sor. A Fidesz ott folytatta, ahol elődei abbahagyták, a forrásokat a hozzájuk köthető cégek, vállalkozások kapják meg.

A szocialistákhoz képest tökélyre fejlesztették a korrupciót - folytatta. Továbbra is presztízsberuházások és haszontalan projektek valósulnak meg, olyanok, amelyek nem szolgálják a versenyképesség növekedését. 

Tagadta, hogy a források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítódna. A támogatások jelentős részéből szerinte szűk kör részesül, a körön kívüli kis- és közepes vállalkozások pedig nem tudnak érdemben hozzájutni azokhoz.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018