eur:
395.1
usd:
365.39
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Ezt nem érdemes zálogba adni

Ezt nem érdemes zálogba adni

Ingóságnál kézi és jelzálog, ingatlannál csak jelzálog létezik a magyar jogban – mondta az InfoRádinónak Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

A zálog egy biztosítéki forma, melynek célja az, hogy valamely kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a sérelmet szenvedett fél a zálogtárgyból elégítheti ki követelését. Például, ha a zálogház pénzt ad kölcsön egy értéktárgy beadásának fejében, és határidőre nem fizetik vissza  az összeget és a hitel egyéb költségeit, az intézmény – bár nem tulajdonos – jogosult eladni a tárgyat, és az ebből származó bevétel őt illeti – magyarázta a kamarai elnök.

A magyar jogban két fajtája létezi: a kézi és a jelzálog. Előbbire példa a fenti eset, utóbbinál, ha az adós nem teljesít, a zálogjogosult végrehajtók segítségével – szabályozott eljárásban – elégítheti ki követelését a zálogtárgyból, például egy ingatlanból. A hitelező értékesítheti a vagyontárgyat, de tulajdonjogot nem szerezhet rajta.

Magánkölcsön esetében is van lehetőség zálogjoggal terhelni az ügyletet. A szakértő praxisa során találkozott már olyan helyzettel, mely során egy ismerős ékszert kért biztosítékként, hiszen nem bízott a befektetett hitelösszeg megtérülésében.

Jószág zálogba adása problémákat okozhat – figyelmeztetett a Közjegyzői Kamara elnöke. Az állatot ugyanis etetni, esetenként fejni kell, melynek költségei tovább növelik a zálogkötelezett terheit, ráadásul kérdéses lehet, hogy az eladott tejből származó bevétele kit illet.

A témával bővebben a csütörtök este nyolc órai Paragrafus című jogi magazin műsor foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×