eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Varga Mihály: nem szabad feledni a történelem fekete lapjait

Szükség van az olyan napokra, amelyek továbbviszik az emlékezetet, nem engedik feledni a közös történelmi múlt fekete lapjait sem - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Solymáron annak az emléktáblának az avatásán, amelyet a Buda környéki települések állítottak a magyarországi sváb lakosok kitelepítésének 70. évfordulójára emlékezve.

A solymári vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát Solymár, Nagykovácsi, a II. kerületi Pesthidegkút, Pilisborosjenő, valamint Üröm települési és német nemzetiségi önkormányzatai állították abból az alkalomból, hogy 1946-ban sváb lakosok ezreit vitték innen Németországba.

A miniszter kiemelte, azokra a honfitársakra emlékezünk, akiket a történelem igaztalan erői kényszerítettek hazájuk elhagyására. Az emléktábla arra figyelmeztet, hogy ma is vigyázni kell arra a közösséget összetartó erőre, amit a magyaroknak és a magyarországi német nemzetiségnek a sorközösségben átélt történelmi események, a belőlük eredő tanulságok és ma már közös jövőkép is adnak.

Varga Mihály emlékeztetett rá: azoknak az embereknek az emléke előtti tisztelgés ez, akiket pusztán származásuk miatt fosztottak meg otthonaiktól, űztek el hazájukból és tettek földönfutóvá. Soha, semmivel sem igazolható igazságtalanság volt ez - mert a soha nem létező - kollektív bűnösség elvtelenségén alapult - mondta.

A magyarság akkor 200 ezer emberrel lett szegényebb és kevesebb, további pótolhatatlan veszteséget jelentenek az elűzött családok gyermekei és unokái is. Ami akkor történt soha nem ismétlődhet meg - jelentette ki a miniszter.

Ma Magyarország kormánya megvédi a polgárait - mondta, hozzátéve: a választott vezetők mindenkori kötelessége, hogy olyan szabad országot működtessenek, amely egyenlőséget ad polgárainak, érvényt szerez értékeinek és nemzetközi szinten is bátran kiáll meggyőződése mellett.

Varga Mihály tiszteletét és együttérzését fejezte ki a kitelepített németeknek és leszármazottaiknak, amiért emelt fővel tudták viselni meghurcolásukat, és képesek voltak az újrakezdésre és megbocsátásra.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója beszédében felidézte: 1946. január 19-től a következő 3 évben több mint 220 ezer magyarországi német nemzetiségű magyar állampolgárt űztek el hazájából, ami egész Magyarország számára tragédiát jelentett.

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar politika, a magyar közélet hozzáállásában 2007 volt a fordulat, amikor a Parlamentben a magyarországi németek elűzésének emléknapját tartották. Ez vezetett el 2012-höz - folytatta -, amikor az Országgyűlés január 19-ét az elhurcolás emléknapjává, majd 2013-ban az elűzetés és elhurcolás emléknapjává nyilvánította.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök ez év január 19-i budaörsi beszéde megerősítette, hogy a magyar politikának a Magyarországon élő nemzetiségekkel kapcsolatos pozitív fordulata valós és tartós elmozdulás.

Ritter Imre kitért a parlamenti képviseletre is, és úgy fogalmazott: "az elmúlt két évben a kezünkbe kaptuk a jövőnket, a lehetőségeinket, és most lehet látni, hogy mit veszítettünk az elmúlt 20 évben". A szószóló optimizmusának adott hangot a jövővel kapcsolatban, ugyanakkor nehezményezte, hogy a történelemkönyvek és az oktatás még mindig kevéssé foglalkozik a témával.

Az emléktáblát Varga Mihály és Ritter Imre leplezte le, a települési és a német nemzetiségi önkormányzatok vezetői emlékszalagot helyeztek el.

Az emléktáblát díszítő bronz domborművet Kovács Jenő szobrászművész készítette.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×